Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τιμή και Δόξα στον Σταυραετό των Αγράφων Με επιτυχία τα «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2011»

Με επιτυχία διοργανώθηκαν και φέτος «Τα Κατσαντώνεια 2011» στον ιστορικό Μάραθο Αγράφων. Οι εκδηλώσεις που καθιερώθηκαν το 1993  από το Σύλλογο Μαραθιωτών γίνονται κάθε χρόνο την Κυριακή της Πεντηκοστής  τα δε τελευταία χρόνια συνδιοργανωτής ήταν ο  τέως Καποδιστριακός Δήμος  και φέτος ,  ο  νέος διευρυμένος Δήμος Αγράφων. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πλήθος κόσμου «ανέβηκε»  στο Μάραθο για να τιμήσει τον Σταυραετό της κλεφτουργιάς  «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ» και  να προσκυνήσει στον ναό των Αγίων Ταξιαρχών ένα από τα πιο  ιστορικά  θρησκευτικά μνημεία της Ευρυτανίας,  σημείο αναφοράς των Μαραθιωτών όπου και να βρίσκονται.
«Τα Κατσαντώνεια» είναι  εκδηλώσεις  που σκοπό έχουν τη διατήρηση της  ιστορικής μνήμης και την εμπέδωση της ιστορικής συνείδησης από τη μια πλευρά αλλά  και εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες προκύπτει και εκφράζεται ο προβληματισμός και η αγωνία των κατοίκων του Μαράθου και των καταγομένων από το Μάραθο που νοσταλγικά -  χρόνια τώρα-  προσκυνούν τη γενέτειρα  την ημέρα των εκδηλώσεων , για «το αύριο»  του τόπου τους. Ο Σύλλογος Μαραθιωτών με τον πρόεδρό του Ταξιάρχη ΣΒΕΡΩΝΗ και ο Δήμος Αγράφων με τον αντιδήμαρχο Θύμιο ΜΙΧΟΠΟΥΛΟ,  αφού ευχαρίστησαν τους επισκέπτες και τους  Μαραθιώτες για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και για την προσφορά τους στην επιτυχία τους,   ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου,  την Κυριακή της Πεντηκοστής,  όπου  θα εορταστούν πανηγυρικά και τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Μαραθιωτών.
Τίμησαν με την παρουσία τους την κορυφαία αυτή Αγραφιώτικη γιορτή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης, οι πρώην Δήμαρχοι Αγράφων Βαγγέλης Κατσιφός, Κώστας Καράνης και Χρήστος Μπούρας (ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης), ο Πολιτευτής και συγγραφέας Κώστας Μπουμπουρής, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ευρυτανίας Ν. Στασινός, ο Διοικητής του Α.Τ. Κερασοχωρίου Δημ. Ματσούκας, ο πρώην Αστ. Δ/ντης Μαραθιώτης Ηλίας Μπουμπουρής, ο Δ/ντης της ΔΟΥ Καρπενησίου Γιώργος Πάζιος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρυτάνων Φθιώτιδας, Ν. Μπούρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΣΙΧΝΙΚΟΥ Β. Κολοκώτσιος και εκ μέρους της ΟΕΣ ο Κ. Τσιγαρίδας. Τέλος να αναφέρουμε ότι εντυπωσίασε με την παρουσία του το χορευτικό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ευρυτανίας, υπό τις οδηγίες του κ. Καραγκούνη.