Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ενημέρωση από την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 11η για την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Λειτουργία του ΔΣ: Πρακτικές
Απαράδεκτες και Αντιδημοκρατικές

Η 11η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2011. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τα 18 θέματα που είχαν εγγραφεί κανονικά στην ημερήσια διάταξη, η πλειοψηφία έφερε 11 (!!) θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, δίχως φυσικά να συντρέχουν λόγοι. Πρόκειται για μια πρακτική υποβάθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου που η Δημοτική Αρχή των ΔΗΣΥ-ΝΔ-ΛΑΟΣ έχει αναγάγει σε σύστημα, καθώς στερεί στην πράξη κάθε δυνατότητα για ουσιαστική συζήτηση και έλεγχο.
Ενδεικτικά μεταξύ των εισηγήσεων που ήρθαν στο παρά 5 υπήρχαν  εισηγήσεις  του κ. Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο με ημερομηνία 24 Μάη (!), ενώ υπήρχαν και επιστολές της ΑΛΑΚ και του Πολιτιστικού Συλλόγου που στάλθηκαν για κοινοποίηση προς τους Δημοτικούς Συμβούλους από τον Απρίλη (!) και το Μάρτη (!!!) του τρέχοντος έτους (πάλι καλά).
Ούτε ο κ. Δήμαρχος ούτε και άλλος εκπρόσωπος της πλειοψηφίας δεν ένιωσαν την παραμικρή υποχρέωση να απαντήσουν στο γιατί η Δημοτική Αρχή και το Προεδρείο απέκρυψαν αλληλογραφία που απευθυνόταν στους Δημοτικούς Συμβούλους από τους αποδέκτες της, ούτε φυσικά και ανέλαβαν οποιαδήποτε ευθύνη. Με βάση τα παραπάνω, και ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας με τις εισηγήσεις η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε ότι δε νομιμοποιεί αυτή την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική και δε συμμετέχει στη συζήτηση και την λήψη απόφασης για κανένα από τα 11 αυτά θέματα.
Αξίζει να σημειωθεί ο εμπαιγμός των «γευμάτων αγάπης», της «κοινωνικής πολιτικής» πτωχοκομείου που πλασάρουν ως μέγα επίτευγμα οι εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την αφαίμαξη και την πτώχευση του λαού, και μια δημοτική αρχή που έχει αναγάγει σε θέσφατο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να το συγχαρούμε για τη συμβολή του (!). Μπράβο λοιπόν για ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, της ΔΗΣΥ, έχει γονατίσει τις λαϊκές οικογένειες, έχουν εκτινάξει την ανεργία στο 1 εκατομμύριο και τη φτώχεια σε ύψη ρεκόρ και επιχαίρουν που εξασφαλίζουν 1 πιάτο φαγητό για 23 άτομα  που η ταξική πολιτική τους έχει οδηγήσει στα όρια. Όπως λέει ο λαός «να σε κάψω Γιάννη’μ να σ’ αλείψω λάδι».
Νέο Λογότυπο του Δήμου:
Εμπαιγμός Αλλά και Επιδιώξεις
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το περίφημο «νέο έμβλημα» του Δήμου. Και τι δεν ειπώθηκε! Ο κ. Δήμαρχος μάλιστα μας κάλεσε να μιλήσουμε για την πραγματικότητα, γιατί αυτή –όπως είπε- πληρώνουν οι επαγγελματίες του Καρπενησίου με την μειωμένη επισκεψιμότητα. Σε σχέση με αυτά η Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμανε τα εξής:
Για τις αιτίες της πτώσης της τουριστικής κίνησης: Τη στιγμή που έχουν σφαγιαστεί μισθοί, συντάξεις, θέσεις κοινωνικού τουρισμού δώρα και επιδόματα αδείας, τη στιγμή που οι έμμεσοι φόροι έχουν εκτιναχθεί στα ύψη μαζί με τη βενζίνη και τα διόδια αδειάζοντας τις τσέπες και τις αποταμιεύσεις των λαϊκών στρωμάτων - και όλα αυτά με τη συναίνεση και τη στήριξη της ΔΗΣΥ του κ. Δημάρχου και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την Δημοτική Αρχή-  αναρωτιούνται…γιατί μειώνεται η τουριστική κίνηση. Και η πρότασή τους είναι ένα «νέο», «ευέλικτο» και «σύγχρονο» έμβλημα το οποίο ως δια μαγείας μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας θα γεμίσει τις τσέπες του κοσμάκη που θα πλημμυρίσει την Ευρυτανία! Εμπαιγμός, δούλεμα, όπως θέλει ας το πει ο καθένας. Όμως η ουσία και η πραγματικότητα είναι αυτή που αποτυπώνεται στα πορτοφόλια των εργαζομένων που συνεχώς αδειάζουν για να χορηγούνται πακτωλοί δισεκατομμυρίων στους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους αναξιοπαθούντες εφοπλιστάδες μας που για άλλη μια χρονιά κατέχουν  την πρώτη θέση στον κόσμο σε πλούτο και στόλο.
Από την άλλη ο κ Καρφής για άλλη μια φορά επέλεξε τον άχαρο ρόλο του απολογητή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αναπαράγοντας την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα ότι «όταν έρχονταν οι τουρίστες στον Πειραιά τους σταμάταγε το ΠΑΜΕ με τις σημαίες». Δηλαδή οι κινητοποιήσεις των εργατών με τη στήριξη του ΠΑΜΕ το οποίο είναι η ψυχή και η τιμή του εργατικού κινήματος, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις εργασιακές σχέσεις γαλέρας είναι αυτό που…εμπόδισε τις ορδές ξένων και Ευρυτάνων να πλημμυρίσουν τα έρημα χωριά μας! Το ΠΑΜΕ φταίει που δεν έφτασαν στο Καρπενήσι οι καραβιές των τουριστών! Το ΠΑΜΕ έκοψε μισθούς, αύξησε φόρους, απέλυσε εργάτες, κατάργησε συλλογικές συμβάσεις και επιχορήγησε βιομηχάνους παρά την σθεναρή αντίσταση της κυβέρνησης και της Τρόικας που ιδρώνουν για τα δίκια του φτωχού λαού! Άξιος! Ανάπτυξη για ποιόν: Ποιος θα καρπώνεται την τουριστική κίνηση σε συνθήκες έντονης τάσης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου στον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο; Μπορεί να έχουμε τουριστική κίνηση και την ίδια στιγμή να χειροτερεύει η θέση των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών Για την πολιτική ουσία του θέματος: Το έμβλημα της πόλης δεν είναι ζήτημα τουριστικής ατραξιόν. Εκφράζει την ταυτότητα του τόπου. Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι  το νέο λογότυπο του Δήμου αναδείχνει «τα στοιχεία εκείνα που τον χαρακτηρίζουν». Αγνοεί φαίνεται, όπως αλλά και οι άλλες παρατάξεις, πως δεν είμαστε τόπος ξενοδόχων. Υπάρχουν οι εργαζόμενοι, οι κτηνοτρόφοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες. Και πάνω από όλα υπάρχουν οι μεγάλες αγωνιστικές στιγμές του λαού μας.
Στην ουσία επιδιώκουν να σβηστεί οτιδήποτε θυμίζει τις επαναστατικές και αγωνιστικές παραδόσεις με τις οποίες ταυτίστηκε ο τόπος μας. Η άρχουσα τάξη αισθάνεται άβολα με τις μνήμες αυτές, την ενοχλεί όχι μόνο ο Βελουχιώτης αλλά και ο Μπότσαρης και ο Κατσαντώνης.
Κατανοητή η ανησυχία του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Κατανοητή και η σπουδή της Δημοτικής Αρχής.
Σχετικά με ΚΔΑΠ – Παιδικούς Σταθμούς και το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής»
Όχι μόνο δεν έγινε συζήτηση, αλλά και επιδιώχθηκε να μην γίνει συζήτηση για το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό θέμα με ευθύνη όλων των άλλων παρατάξεων, γεγονός που αναδείχνει για άλλη μια φορά την ταύτιση όλων των άλλων δυνάμεων με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ  και της ΝΔ και του, αντί να φτιάξουν νέες δομές και να ενισχύσουν τις υπάρχουσες, αντιθέτως παρέδωσαν, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους τους παιδικούς σταθμούς στους δήμους. Την επιλογή αυτή στήριξαν και οι δημοτικές τους αρχές που έχουν εξ’ ίσου μερίδιο ευθύνης
Με το πρόσχημα της ενίσχυσης των «ευπαθών ομάδων», η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε το 2007 την υλοποίηση του προγράμματος της ΕΕ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», το οποίο συνεχίζει με τα ίδια κριτήρια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτό, κόβονται «κουπόνια» για ένα αριθμό θέσεων σε διάφορες δομές (βρεφικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης με Ειδικές Ανάγκες) που τα παίρνουν οι λεγόμενες «ευπαθείς» ομάδες γονέων. Οι δημοτικοί ή και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα θα εισπράττουν το αντίτιμο των «κουπονιών».
Τι αξίζει να σημειωθεί:
-Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης το 2013 και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη συνέχεια ακόμα και αυτών των δομών
-Ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση, καθώς προβλέπει τροφεία και συμμετοχή ακόμη και επιχειρήσεων στο πρόγραμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι την υλοποίηση του προγράμματος στο Δήμο μας την αναλαμβάνει το υπό σύσταση ΝΠΙΔ του Δήμου
-Χτυπά τα δικαιώματα των παιδιών και κόβει θέσεις, καθώς δεν είναι ωφελούμενα αυτά αλλά οι μητέρες τους υπό προϋποθέσεις. Στις «ευπαθείς ομάδες» δεν εντάσσουν οι άνεργες γυναίκες, οι μετανάστριες που δεν έχουν υπηκοότητα κράτους - μέλους της ΕΕ, οι γυναίκες με σταθερή δουλειά (υπάλληλοι δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ), άνδρες που έχουν επιμέλεια παιδιών ή είναι χήροι.
Η θέση του ΚΚΕ και της Λαϊκής
Συσπείρωσης είναι η εξής:
-Η Κοινωνική Πολιτική και η Πρόνοια πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Οι σχετικές υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται από αυτό, δωρεάν και σε όλους, με κεντρική χρηματοδότηση.
-Όσο διάστημα οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι στους δήμους θα πρέπει να καλύπτουν δωρεάν όλα τα παιδιά και να είναι πλήρως επανδρωμένοι με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με ευθύνη των δήμων
-Σχετικά προγράμματα και δράσεις να αναλαμβάνονται από οργανισμούς του δήμου και όχι από δημοτικές επιχειρήσεις. 
Με βάση αυτά η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε «παρών» και καλεί όλους τους εργαζόμενους και άνεργους γονείς να αγωνιστούν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και δομών προσχολικής αγωγής.
Σε σχέση με το θέμα της παραχώρησης χρήσης πλατειών, η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε συγκεκριμένη παρέμβαση σε μία περίπτωση για τη διασφάλιση των συμφερόντων και της ιδιοκτησίας του Δήμου.
Καρπενήσι, Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011