Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Πανηγύρι του παλιού καλού καιρού του Αγίου Πνεύματος στην Κρέντη

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η Αγία Τριάδα, την περασμένη Δευτέρα στην Κρέντη.
Το φετινό πανηγύρι διοργανώθηκε φέτος άψογα και χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη παρουσία των πιστών και από το παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε και κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα στην πανέμορφη και μαγευτική τοποθεσία της Αγίας Τριάδας.
Το μεγάλο γιορτάσι ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τέλεσαν ο εφημέριος του χωριού π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ο π. Γεώργιος Χρυσαφογέωργος, εφημέριος των Ευρυτάνων Αγίων Καρπενησίου, που έκανε και το εμπνευσμένο θείο κήρυγμα και οι ιερείς π. Θωμάς Γκορόγιας εφημέριος της Δυτικής Φραγκίστας, π. Δημήτριος Κολοκούρας εφημέριος Παλαιοκατούνας και ο π. Βασίλειος Βλάχος εφημέριος Κερασοχωρίου.
Την όλη κατανυκτική εκκλησιαστική ατμόσφαιρα της πανήγυρης λάμπρυναν ακόμη περισσότερο με την υπέροχη ψαλτική τους ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Γκορόγιας και εκ Θεσσαλονίκης Γιατρός κ. Μιχαήλ.  Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους χορωδούς ψάλτες για την καταπληκτική παρουσία τους που άφησε άριστες εντυπώσεις. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της αρτοκλασίας, όλοι οι πιστοί σκορπίστηκαν στον υπέροχο αύλιο χώρο της Αγίας Τριάδας, όπου παρέες – παρέες, κάθισαν κάτω από τα γέρικα δένδρα για να πάρουν κατ΄ αρχάς τον καφέ τους οι περισσότεροι και για κάνα τσίπουρο οι πιο μερακλήδες.  Μαζί τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αγράφων, Δημήτρης Βούρτσας, Κώστας Μάκκας, Βάσω Φεγγούλη και όπως προαναφέραμε πολλοί πιστοί, ευλαβείς προσκυνητές από την Κρέντη αλλά και από τα γειτονικά χωριά της Δυτικής και Ανατολικής Φραγκίστας αλλά και από το Κεράσοβο.
Οι μυρωδιές από τα ντόπια ψητά που σιγοψήνονταν στις ψησταριές που είχαν στηθεί «έσπαγαν» μύτες, και παραπέρα ο Μούρτος με τα παιχνίδια και ο Μπαλαούρας με τα ρούχα διαλαλούσαν την πραμάτεια τους. Το περιβάλλον υπέροχο, οι καιρικές συνθήκες καλοκαιρινές, παρά τα θρυλούμενα για βροχή, η ατμόσφαιρα πανηγυρική, ότι ιδανικότερο για να γίνει ένα πανηγύρι του παλιού καλού καιρού.
Για να έχει ιδιαίτερη αξία όμως ένα ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, χρειάζονται και όργανα, δηλαδή βιολιά και κλαρίνα. Μετά το φαγητό και τα πρώτα κεράσματα, το χορό άνοιξε ο παπάς του χωριού και το ωραίο αυτό γιορτάσι κράτησε μέχρι που ο ήλιος έγειρε στο Μπλό…
Τέτοια πανηγύρια, του παλιού καλού καιρού, που μοσχοβολάνε ελληνορθόδοξη παράδοση, θα πρέπει να τα στηρίζουμε ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο. Η παράδοσή μας πρέπει να βρει άξιους συνεχιστές, για να μπορούμε να λέμε ότι την παραδώσαμε αλώβητη στα παιδιά μας όπως την παραλάβαμε από τους γονείς μας.
Στα ίδια ελληνορθόδοξα πλαίσια και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, έγινε και το έτερο παραδοσιακό πανηγύρι της περιοχής, στην Αγία Τριάδα στο Παρκιό.