Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Δραματική κατάσταση στο εμπόριο – Λουκέτο σε 53.000 επιχειρήσεις προβλέπει η ΕΣΕΕ

Τραγικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τις εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα από την επικαιροποιημένη μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Σύμφωνα με την έρευνα, υπολογίζεται ότι περίπου 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις θα κλείσουν μέσα στους επόμενους μήνες, την ίδια ώρα που τα «λουκέτα» έχουν αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον Αύγουστο του 2010!


Συγκεκριμένα, από το σύνολο των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων, το καλοκαίρι του 2010 ήταν κλειστές το 15%. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 21% το χειμώνα του 2011 και τον Αύγουστο του 2011 έφτασε στο 25%. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ και με βάση τον «Δείκτη Επιβίωσης Εμπορίου», ο οποίος αφορά μόνο τους υπό εξέταση εμπορικούς δρόμους, από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις αρχές του 2009, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 και έκλεισαν οι 68.000.

Προβάλλοντας τον Δείκτη Επιβίωσης στο σημερινό αριθμό των επιχειρήσεων που λειτουργούν και θεωρώντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης των «λουκέτων» θα παραμείνει σταθερός, υπολογίζεται ότι σε 6 μήνες, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2012, θα λειτουργούν 228.000 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ σε ένα χρόνο, δηλαδή τον Αύγουστο του 2012 θα λειτουργούν 202.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 53.000 λιγότερες σε σχέση με σήμερα!

Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε περίπου 122.000 επιχειρήσεις θα έχουν βγει από την αγορά, μόνο κατά τη διετία 2010-2012…

Στην έρευνα σημειώνεται, πάντως, ότι η πτωτική τάση του δείκτη ενισχύει το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις πλέον «μάχονται» και προβάλλουν τις τελευταίες αντιστάσεις τους να ανατρέψουν τη δυσχερή θέση τους στο οικονομικό περιβάλλον.

Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα, έχει να κάνει με τη μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο, λόγω της μείωσης των ενοικίων και της μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία.

Ακόμη, από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, μόλις μία στις τέσσερις έχει κλείσει και ουσιαστικά, κλείνοντας δηλαδή και τα βιβλία της. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, αν και ο αριθμός του «λουκέτων» είναι σχετικά μικρότερος από την Αθήνα, η κατάσταση των κλειστών μαγαζιών είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ρυθμού σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και σχεδόν διπλασιασμός από τον Αύγουστο του 2010.

Η πορεία του δείκτη επιβίωσης του εμπορίου στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή.