Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τί θα συμβεί σε δάνεια και καταθέσεις αν "επιστρέψει" η δραχμή

"Η διαδικασία της εισαγωγής ενός νέου, πιο αδύναμου, εθνικού νομίσματος για να αντικαταστήσει ένα ισχυρότερο νόμισμα είναι πολύ περίπλοκο. Το γνωρίζουμε γι΄ αυτήν τη διαδικασία. Όταν μιλάμε για βασικά ζητήματα του εγχειρήματος, η απάντηση είναι απλή. Δεν γνωρίζουμε τίποτε".


Αυτό υποστηρίζουν σε άρθρο τους με τίτλο «Εγκαταλείποντας το ευρώ, που δημοσιεύτηκε πρίν από περίπου ένα έτος στην ιστοσελίδα οικονομικού σχολιασμού voxeu.org. Τι κρύβει το κουτί;» δυο οικονομολόγοι που η χώρα τους πέρασε από το καθεστώς σύνδεσης με ένα σκληρό νόμισμα σε ένα καθεστώς ασθενούς και υποτιμημένου νομίσματος. Είναι Αργεντίνοι. Πρόκειται για τον Μάριο Μπλέζερ, πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής και τον Εντουάρντο Λεβί Γιεγιάτι, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Τορκουάτο Ντι Τέλλα.

Οι δύο οικονομολόγοι επιχειρούν να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτηματικά που συνδέονται με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

"Το να πας από ένα ασθενές νόμισμα σε ένα σκληρό είναι πολύ εύκολο. Το να γυρίσεις όμως από ένα σκληρό νόμισμα σε ένα ασθενές και υποτιμημένο κρύβει τεράστιες δυσκολίες και προκλήσεις που, μάλιστα, φαντάζουν ανυπέρβλητες", αναφέρουν.

"Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι να πείσεις τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το νέο νόμισμα (δηλαδή να δημιουργήσεις ζήτηση για το νέο χρήμα) και δεύτερον να αντιμετωπίσεις την κοινωνική ένταξη (έως και έκρηξη) από τη βίαια αναδιανομή εισοδήματος που θα προκαλέσει η μετατροπή καταθέσεων και δανείων στο νέο υποτιμημένο νόμισμα". 

Από το capital.gr