Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς βιβλία και στην Ευρυτανία

Πέντε μέρες έμειναν πριν ακουστεί το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα βιβλία δεν είναι ακόμα έτοιμα. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να μοιράσει... φωτοτυπίες και CD στους μαθητές.
Από τα 45 εκατομμύρια αντίτυπα 1.200 τίτλων που διανέμονται κάθε χρόνο στα σχολεία δεν έχει τυπωθεί ούτε ένα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, το πρόβλημα οφείλεται στο ότι δύο διαγωνισμοί ακυρώθηκαν για νομικούς λόγους και το σχετικό κονδύλι άργησε να εγκριθεί, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) να μην μπορεί να προμηθευτεί χαρτί.
Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, αναφέρθηκε πως στην Ευρυτανία ήρθε το 4% των βιβλίων που περιμένουν οι Δ/νσεις για να εφοδιάσουν τα σχολεία. Μετά από επικοινωνία που είχε ο ΕΠ με τα γραφεία των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευρυτανίας, μας ενημέρωσαν πως δεν έχει έρθει ούτε ένα βιβλίο και στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα τεύχη θα βρίσκονται στα χέρια των μαθητών περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Πέραν τούτων, όμως, ούτε CD έχουν έρθει στις Δ/νσεις, τα οποία θα χρησιμοποιούν οι μαθητές, όσοι διαθέτουν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, για τις ανάγκες των μαθημάτων τους.
«Τεντώστε τα αυτιά σας»...θα λέγεται λοιπόν το νέο σύστημα εκπαίδευσης των μαθητών όλων των βαθμίδων που θα εφαρμοστεί την ερχόμενη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τον καιρό του Κρυφού Σχολείου. Οι μαθητές πρέπει να προσέχουν τι λέει ο δάσκαλος, γιατί δεν θα έχουν βιβλία για να συμπληρώσουν τα κενά με διάβασμα στο σπίτι.....
Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία των 40 χρόνων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που έχει ήδη καταργηθεί με νόμο και φέτος λειτουργεί για τελευταία χρονιά.
Το υπουργείο Παιδείας κινείται ήδη στην κατεύθυνση της απαλλαγής του Κρατικού Προϋπολογισμού από το κόστος του έντυπου βιβλίου τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δεν θα πληρώσουν οι γονείς για τις φωτοτυπίες υπόσχεται το υπουργείο Παιδείας
Τη δέσμευση ότι δεν θα πληρώσουν οι γονείς τα «σπασμένα» για τα σχολικά βιβλία παρείχε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία υποσχέθηκε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν οι οικογένειες.
 "Επειδή ορισμένα από τα βιβλία θα καθυστερήσουν να φτάσουν στα σχολεία μας, το Υπουργείο Παιδείας έχει οργανώσει, όλες εκείνες τις υποστηρικτικές ενέργειες και το υλικό που χρειάζεται, έτσι ώστε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν οι οικογένειες", δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ερωτηθείσα για το αν οι σχολικές επιτροπές έχουν χρήματα, τόνισε ότι "Έχουν προβλεφθεί όλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών".
Από την πλευρά τους δάσκαλοι και καθηγητές υποστηρίζουν ότι τα ταμεία των σχολείων είναι άδεια και ότι δεν πρέπει να πληρώσουν το βάρος οι γονείς. Παράλληλα επισημαίνουν ότι τα σχολεία δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα εκτύπωσης.
Οι Μαθητικές Εστίες σε λειτουργία
Κανονικά θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην μαθητιώσα νεολαία της Ευρυτανίας οι Μαθητικές Εστίες Καρπενησίου, Κερασοχωρίου και Γρανίτσας, την νέα σχολική χρονιά. Αν και είχε ακουστεί ότι το Υπουργείο δεν χρηματοδοτεί πλέον τις Εστίες και στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Καρπενησίου θα αναλάμβανε την Εστία Καρπενησίου, ενώ ο Δήμος Αγράφων αυτές του Κερασοχωρίου και της Γρανίτσας, η διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας πήρε το πράσινο φως να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία τους.  Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τις μαθητικές εστίες για την εγγραφή τους στα γραφεία των εστιών τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 22370 - 22141, 22142.