Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Λεωνίδας Λοϊζίδης μιλά για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό


Τον Λεωνίδα Λοϊζίδη που έχει κάνει γνωστή την αρχαία ελληνική τραγωδία σε όλο τον κόσμο με τις συνεχείς περιοδείες του τα τελευταία χρόνια έχουν υποδεχθεί τα αμερικάνικα , αγγλικά και διεθνή ΜΜΕ με τις καλύτερες κριτικές που θα μπορούσαν να έχουν γραφεί για έναν σύγχρονο «Απόστολο» του Ελληνικού πολιτισμού. Τον έχουν υμνήσει ως τον σύγχρονο έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργό ως άξιο συνεχιστή του Καρόλου Κουν.   Ο Λεωνίδας Λοϊζίδης ο οποίος  πολύ σπάνια- έως και καθόλου -  δίδει συνεντεύξεις μίλησε μετά από πολλά χρόνια στο GreekAmericanNewsAgency σε ένα εκ βαθέων ξέσπασμα που αφορά όχι μόνο στον χώρο της τέχνης αλλά και στην Ελληνική Κοινότητα των ΉΠΑ  την οποία  καυτηρίασε με λόγο οξύ αλλά αληθινό θίγοντας την σκληρή πραγματικότητα αλλά και την σημερινή ελληνική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
«Να κοινωνήσουμε τον κόσμο Ελλάδα.  Η Ελλάδα δεν είναι οι απατεώνες που την κυβέρνησαν! Η Ελλάδα είναι ο Πολιτισμός της»
…δεν το βάζω κάτω! Θα συνεχίσω να εκπέμπω Ελλάδα και ελληνικό φως σε όλο τον κόσμο γιατί η Ελλάδα είναι φως! Η Ελλάδα είναι ο πολιτισμός της! Η Ελλάδα δεν είναι λαμόγια. Μιλώ στους Αμερικανούς που έρχονται να δουν τις παραστάσεις μας και τους σφίγγω το χέρι λέγοντας τους ότι η Ελλάδα είναι αυτό που μόλις είδατε στην παράσταση μας. Η Ελλάδα -τους λέω- δεν είναι οι απατεώνες που την κυβέρνησαν και την κυβερνούν! Η Ελλάδα είναι η ήρωες της. Είναι τα κόκκαλα των μαρτύρων της. Η Ελλάδα είναι ο Ευριπίδης. Είναι ο Αισχύλος. Ο Αριστοφάνης. Ο Σοφοκλής. Η Ελλάδα είναι ο πολιτισμός της. Η τέχνη και οι τέχνες της. Η Ελλάδα είναι η σύγχρονη Ιφιγένεια . Είναι οι ορέστεια. Είναι η αρχαία τραγωδία που ξεπηδά η φλόγα το πάθος και το μεγαλείο της! Θα συνεχίζω να μεταδίδω, στα πέρατα της οικουμένης μέσα από τις περιοδείες μου τον ελληνικό πολιτισμό δια της τέχνης και της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας έστω και αν χρειασθεί να δώσω, να πουλήσω το νεφρό μου για να χρηματοδοτώ αυτές τις παραστάσεις μου για να εκπαιδεύσω τον κόσμο, γιατί για μένα κάθε παράσταση αρχαίας ελληνικής τραγωδίας είναι ένα σεμινάριο ή μάλλον το καλύτερο σεμινάριο για την Ελλάδα.!  
 Η Ελλάδα έχει να επιδείξει έργο. Ιστορία. Πολιτισμό. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παίξει ρόλο στο μέλλον… Τίποτα δεν γίνεται τυχαία… Οι έλληνες οφείλουν να ξεσηκωθούν! Να επαναστατήσουν. Κανονικά. Η μεγάλη επανάσταση είναι ο διαχρονικός πολιτισμός μας. Αυτό είναι το όπλο μας! Αυτό έχουμε να δείξουμε και εδώ είναι που η ομογένεια, η οργανωμένη ομογένεια έχει αποτύχει δυστυχώς, το λέω μετά λόγου γνώσεως γιατί και εγώ παιδί ανάθρεμα και ανάστημα του Ελληνισμού της Αμερικής είμαι αλλά λυπάμαι που το λέω όλοι αυτοί οι κύριοι στις Ομοσπονδίες και τους άλλους οργανισμούς έχουν αποτύχει οικτρά! Δεν έχουν προσφέρει τίποτα απολύτως!  Κανένα έργο ουσίας! Μόνο λόγια! Θα έπρεπε τώρα που η Ελλάδα είναι στόχος να ενισχύουν την Ελλάδα με κάθε μέσο. Με κάθε τρόπο και όχι λόγια! Μπούχτισε ο κόσμος λόγια. Υποσχέσεις. Θα έπρεπε να χρηματοδοτούν την τέχνη!  Γιατί η Ελλάδα τι είναι; Ο διαχρονικός πολιτισμός και ο τουρισμός της! Αυτό είναι η Ελλάδα!  
 Και όμως ο μεγάλος απών από αυτή την μεγάλη εκστρατεία που κάνουν απλοί άνθρωποι  οι οποίοι χρηματοδοτούν όχι μόνον της δικές μας παραστάσεις αλλά και κάθε άλλη μορφή τέχνης είναι η «οργανωμένη» ομογένεια αυτό που εσείς πολύ σωστά έχετε ονομάσει ως δήθεν! Ναι την οργανωμένη ομογένεια, αυτούς που ξέρουμε ως οργανωμένη ομογένεια τους ενδιαφέρει μόνον το προεδριλίκι. Το παραγοντιλίκι. Η φωτογραφία. Είναι ο καθρέπτης της αποτυχημένης Ελληνικής πολιτικής κουλτούρας των τελευταίων ετών όλων εκείνων που κυβέρνησαν το πλοίο της πατρίδας μας και το έριξαν σε ξέρες. Σε βράχια επικίνδυνα!  
Τι κάνουν όλοι αυτοί οι κύριοι εκτός κάποιων μεγάλων φωτεινών εξαιρέσεων. Τίποτα. Πετάνε κάποια ψίχουλα για να εξασφαλίσουν μια θέση στο κάδρο και ουσία ; ΜΗΔΕΝ!» αυτά και άλλα πολλά λέει στην συνέντευξη ποταμό που παραχώρησε, μετά από αρκετά χρόνια σιωπής o γνωστός και   διεθνούς φήμης Κύπριος Σκηνοθέτης καλλιτέχνης και δημιουργός Λεωνίδας Λοϊζίδης.   
Δεν δέχομαι  ούτε ένα ευρώ ως επιχορήγηση από  το Ελληνικό υπουργείο πολιτισμού την  στιγμή που κόβονται συντάξεις και  μισθοί. Θα προτιμήσω να δώσω πουλώντας  ζωτικά μέρη του σώματος μου το ένα μου χέρι, το ένα μου μάτι το ένα μου πόδι, για να μπορώ  να παίζω πάνω στην σκηνή παρά να πάρω έστω και ένα σεντς από  το ελληνικό κράτος την στιγμή που  σήμερα στενάζει ο κόσμος. Πεινά  κυριολεκτικά! Οι Έλληνες οφείλουν στην ιστορία μας και τον πολιτισμό  μας να ξεσηκωθούν. Να ξεσπάσουν. Να δημιουργήσουν από την αρχή μέσα από τα ερείπια…» 
Ο κύριος Λοΐζίδης απευθύνθηκε προς τους νέους Έλληνες μετανάστες και  τους λέει « απευθυνθείτε στους Αμερικανούς. Ενσωματωθείτε. Μιλήστε για την  Ελλάδα. Κάντε κοινωνούς του πολιτισμούς  μας τον κάθε ένα που γνωρίζετε! Ο Έλληνας δεν είναι σουβλάκι και τζατζίκι όπως μέχρι  σήμερα, δυστυχώς αυτοί όλοι (σ.σ. αναφέρεται στην προηγούμενη γενιά Ελλήνων  μεταναστών και την ηγεσία της  ομογένειας) είναι όλο το άλλο. Ο  έλληνας είναι  ο πολιτισμός του! Είναι η ιστορία του. Οι ομογενείς  έχουν μείνει στην παλιά νοοτροπία  τους. Θα πρέπει να αλλάξουν μυαλά! Πρέπει να απευθυνθούμε στην εξουσία της  Αμερικής με αυτό που μας ξέρει. Πρέπει να βάλουμε στα σχολεία τους την  αρχαία Ελληνική τραγωδία. Τι άλλο καλύτερο; Πως θα σκέφτονταν οι Αμερικανοί για  εμάς σήμερα; Πως θα αντιμετώπιζαν. Να μυήσουμε τους Αμερικανούς στον πολιτισμό μας! Τι κάνουμε; Πρέπει να κατηχήσουμε τον κόσμο αυτό(σ.σ. της Αμερικής). Να τους κάνουμε κοινωνούς  του πολιτισμούς μας. Πρέπει να κοινωνήσουμε τον κόσμο Ελληνισμό. Νιώθουμε μαζί με την συζύγου μου την Ευτυχία  ως Ιεροκήρυκες του Ελληνικού  πολιτισμού. Ζητούμε συνοδοιπόρους  και συγκοινωνούς στο έργο μας  και μακάρι να υπάρξουν και άλλοι  καλύτεροι! Θα τους στηρίξουμε! Έχουμε ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο  να κοινωνήσουμε τον κόσμο Ελλάδα. Αυτός είναι ο δρόμος προς την πνευματική ανάταση της χώρας και πάλι. Η Ελλάδα θα ξανά βγει στην επιφάνεια. Δυνατή.»      
Επί χρόνια  τώρα ανεβάζει αρχαία Ελληνική τραγωδία σε όλα τα μέρη του κόσμου. Έχει συνεργαστεί με ιστορικά πρόσωπα της ελληνικής τέχνης και μουσικής όπως ο Μίκης Θεοδωράκης ο αείμνηστος Μ. Κακογιάννης, και πάντα οι παραστάσεις του αποπνέουν ένα αληθινό μοναδικό  άρωμα αρχαίας Ελληνικής άθιχτης από τον χρόνο Ελληνικής τραγωδίας.  Βρίσκεται στην Νέα Υόρκη προετοιμάζοντας την παράσταση του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις» η οποία θα αρχίσει να ανεβαίνει από τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Νέα Υόρκη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Νωρίτερα θα έχει κάνει περιοδείες σε χώρες τις Ευρώπης.