Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Επιτυχές το Συνέδριο της Πανευρυτανικής Ένωσης

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουλίου ήταν ξεχωριστό για τα χωριά του Προυσού, του Τόρνου και της Καστανιάς. Η Πανευρυτανική Ένωση, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους των παραπάνω χωριών, όπως έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια,
οργάνωσε ένα συνέδριο που διερευνά την ιστορία της Ευρυτανίας με θέμα꞉ «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους», με αφορμή την επέτειο των εκατό ετών από τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων.
Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στον Προυσό και συγκεκριμένα στο μοναστήρι του Προυσού, παρουσία του δημάρχου Καρπενησίου κ. Κ. Μπακογιάννη, του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργου και της κ. Κέλλης Μπουρδάρα, τ. υπουργού. Μέλη του προεδρείου και εισηγητές ήταν καθηγητές πανεπιστημίων, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, αστυνομικοί και ερευνητές της ευρυτανικής ιστορίας, εν γένει. Παρακολούθησαν το συνέδριο 140 σύνεδροι περίπου, δραστήρια μέλη των ευρυτανικών συλλόγων, Ευρυτάνες, κάτοικοι της Ευρυτανίας και μη, αλλά και επισκέπτες που ήρθαν από μακριά όπως από την Αθήνα, τη Λαμία, το Αγρίνιο, την Πελοπόννησο, τη Β. Ελλάδα, ακόμα και από τις ΗΠΑ.
Οι Ευρυτάνες ήρωες των Βαλκανικών πολέμων παρουσιάστηκαν στο κοινό με ποικίλους τρόπους, τόσο μέσα από προσωπικές ιστορίες όσο και μέσα από τη γενικότερη ιστορία της περιόδου. Η  προσέγγιση ορισμένων εισηγήσεων έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και κέντρισε πλήθος συζητήσεων στα διαλείμματα του συνεδρίου. Η ιδιαίτερα δυσχερής θέση της Ελλάδας εκατό χρόνια πριν, υπήρξε αφορμήγια παραλληλισμούς με τη σημερινή δεινή κατάσταση στη χώρα μας.
Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στην Ι.Μ.Προυσού, στην πλατεία του Τόρνου, στο πολιτιστικό κέντρο της Καστανιάς, στο παλιό δημοτικό σχολείο.Στο Μνημείο Ηρώων του Προυσού και στο άγαλμα του αντιβασιλέα Κονδύλη έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Καρπενησίου, τις τοπικές αρχές και εκπρόσωπο της Πανευρυτανικής Ένωσης, κατάθεση στεφάνων έγινε και στην Καστανιά.  Όλες τις συνεδρίες ακολούθησε γεύμα προς τους συνέδρους, προσφορά των συλλόγων, στον Τόρνο μάλιστα, η ήρεμη βραδινή ατμόσφαιρα δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες ούτως ώστε να ακουστούν αυθορμήτως τραγούδια της τάβλας, γεγονός όλο και πιο σπάνιο στις μέρες μας.
Πέραν της επιστημονικής προσφοράς των εργασιών που παρουσιάστηκαν, το συνέδριο λειτούργησε και ως συνεκτικός κρίκος μεταξύ των Ευρυτάνων, ευκαιρία γνωριμιών μεταξύ τους, σύσφιξης σχέσεων και καθρέφτης των ανθρώπων που ασχολούνται με την Ευρυτανία꞉ ελάχιστη η παρουσία νέων ανθρώπων,είτε ως εισηγητές, είτε ως ακροατήριο. Στοίχημα του επομένου συνεδρίου της Πανευρυτανικής θα πρέπει να είναι η προσέλκυση της νεώτερης γενιάς στο ευρυτανικό γίγνεσθαι. Η ενασχόληση με την ιστορία και την έρευνα  να είναι εργαστήρια που αφορούν το μέλλον, όχι αποκλειστικά το παρελθόν.
«Οι άνθρωποι όλων των εποχών μοιάζουν. Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον». Jean-BaptisteSay (Γάλλος οικονομολόγος 19ος αι.).
Υ.Γ. Η Ένωσή μας εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες στην Ι.Μ. Προυσού για το πνεύμα της χριστιανικής φιλοξενίας και προσφοράς με τα οποία αγκάλιασε το συνέδριο. Τις ίδιες ευχαριστίες εκφράζουμε και προς την Πανευρυτανική Ένωση και τους τοπικούς συλλόγους για την αγαστή συνεργασία.