Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Στη Βουλή με Επερώτηση δυο Βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ η μη δημοπράτηση της αναστήλωσης του Βυζαντινού Μνημείου στη ΣΩΤΗΡΑ Ανατ. Φραγκίστας

Στη Βουλή έφτασε όπως αναμένονταν μετά τις τελευταίες εξελίξεις το θέμα της μη δημοπράτησης του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΝΑΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού 350.000,00 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ. Το έργο είναι πλέον ώριμο για δημοπράτηση, καθότι έχουν εκπονηθεί οι προβλεπόμενες Μελέτες και έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ έχει εξασφαλιστεί και το ποσό κατασκευής του.

 Για την ιστορία να αναφέρουμε τις μελέτες, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου και συντήρησης των σπάνιων τοιχογραφιών και του ξυλόγλυπτου τέμπλου, που είναι έργα του 17ου αι., τις χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, και εκπονήθηκαν από τα ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΤΖΗΜΑ ΕΛΕΝΗ και ΤΖΗΜΑ ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ και «ΘΕΟΦΙΛΑΚΤΟΣ Π. & ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ. Ο.Ε.» ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Οι μελέτες αυτές, υποβλήθηκαν αρμοδίως στο Υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εν συνεχεία το όλο έργο με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ» ως ώριμο πλέον έργο, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 2012, στη ΣΑΕ – 440 με κωδικό 2009ΣΕ44000053.
Στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση των παθολογιών του κτηρίου ώστε να διασωθεί και να καταστεί δυνατή χωρίς αντιξοότητες η χρήση του, όσο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με τεχνοτροπία αντάξια του Ναού, ώστε να αναδειχθεί το μνημείο, καθώς και η συντήρηση των σπάνιων τοιχογραφιών και του ξυλόγλυπτου τέμπλου, που είναι έργα του 17ου αι.
Και ενώ το Εκκλ. Συμβούλιο και η Ιερά Μητρόπολις Καρπενησίου περίμεναν να ενημερωθούν για την ημερομηνία δημοπράτησης του εν λόγω έργου, από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Ευρυτανίας, τους ανακοινώθηκε ότι το έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί διότι, δεν υπάρχει στον φάκελο η άδεια οικοδομής του Ναού!! Εδώ μιλάμε για ένα κτίσμα του 16ου αιώνα που ανακαινίστηκε το 1725, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο εσωτερικό της εκκλησίας. Κάτι τέτοιο ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο να συμβεί καθότι ΚΑΝΕΝΑ κτήριο της εποχής της Τουρκοκρατίας δεν είχε άδεια οικοδομής. Το όλο θέμα αντιμετωπίστηκε με πολύ σοβαρότητα από τον Αντιπειφερειάρχη Ευρυτανίας Βασίλη Καραμπά, αλλά και από τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ.κ. Ταξιάρχη Σκλαπάνη και Λάμπρο Τσιτσάνη και προς στιγμή έδειχνε ότι το πρόβλημα που προέκυψε θα λύνονταν. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε και η δημοπράτηση δεν προχώρησε.
Όμως στα πλαίσια της πρόσφατης περιοδείας που πραγματοποίησε στον Δήμο Αγράφων, ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αποτελούμενη από τον Βουλευτή Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ, την Βουλευτή Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή και τον Πολιτευτή Ευρυτανίας Κωνσταντίνο Μπακόλα, επισκέφτηκαν το ιστορικό αυτό εκκλησάκι και ενημερωθήκαν από τον Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Ε.Σ. Γρηγόρη Παπαδόπουλο, ότι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δημοπράτησης και αναστήλωσης, του ναού της Σωτήρας ενός μοναδικού Βυζαντινού Μνημείου, με την επίκληση  τραγελαφικών δικαιολογιών από την πλευρά των εμπλεκόμενων  δημοσίων υπηρεσιών.
Οι δυο Βουλευτές και ο πολιτευτής έδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον για το μείζον αυτό ζήτημα, ζήτησαν στοιχεία για την υπόθεση και υποσχέθηκαν πως επιστρέφοντας στην Αθήνα, θα υποβάλουν σχετική Ερώτηση καθότι όπως είπαν «το βυζαντινό αυτό μνημείο, εκτός του θρησκευτικού ενδιαφέροντος, εντάσσεται και στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού, τον οποίο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν στη κορυφή του κυβερνητικού/τουριστικού προγράμματός τους»
Πράγματι σε χρόνο ρεκόρ, προς τιμή τους, οι δυο Βουλευτές, στις 22 Ιουλίου 2013, κατέθεσαν ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ζητώντας να πληροφορηθούν για ποιο λόγο δεν προχωρά η δημοπράτηση αποκατάστασης και αναστήλωσης ενός τόσο σημαντικού μνημείου που βρίσκεται ένα βήμα προ της κατάρρευσης και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο για τους απανταχού Ευρυτάνες όσο και για όλους τους Έλληνες.
Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αναμένονται εξελίξεις, σας παραθέτουμε τις σχετικές Μελέτες του έργου αλλά και τις εγκρίσεις αυτών από το ΚΑΣ, που άνοιξαν πριν ένα χρόνο το δρόμο για την δημοπράτηση του έργου, που «κόλλησε», επειδή δεν υπήρχε τάχα, άδεια οικοδομής στο φάκελο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αρμόδιας Δ/ντριας της Περιφέρειας Στερεάς και δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να προκύψει καθότι αυτό όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ έχει ξεπεραστεί.
Σας παραθέτουμε την Ερώτηση των Βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ και αναμένουμε τις εξελίξεις.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ -ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ - Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ -  
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο - Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη                                        

ΘΕΜΑ: “Κωλυσιεργία εργασιών, με ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, για την αναστήλωση του ναού της Σωτήρας μοναδικού Βυζαντινού μνημείου  του 16ου αιώνος,  στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας”
κ.κ. Υπουργοί,
Το θέμα της Ερώτησής μας αφορά ένα βυζαντινό μνημείο, το οποίο εκτός του θρησκευτικού ενδιαφέροντος, σαφώς εντάσσεται και στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού, τον οποίο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε στη κορυφή του κυβερνητικού/τουριστικού προγράμματός μας και η κυβέρνησης σας παντελώς απαξιωμένο.
Η Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος γνωστή σε όλους τους Ευρυτάνες και Ρουμελιώτες, ως η «Σωτήρα»,  κατασκευάστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Η Μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές. Όπως μαρτυρεί επιγραφή στο εσωτερικό του ναού  το υπάρχον καθολικό ανακαινίστηκε στις αρχές του 1700.
Η επιγραφή ακριβώς αναφέρει. «Εν έτει 1725 της κατά σάρκαν οικονομίας του Χριστού ανεκαινίσθη εκ θεμελίων ο θείος και ιερός ναός του μεταμορφωθέντος Σωτήρος Χριστού δι' επιτροπής και συνδρομών του Πανοσιωτότου Ιερομονόχου Παπακυρίλλου εκ κώμης Βούλπης και δι’ εξόδων του κυρ Χατζηπαναγιώτου εκ κώμης Κερασόβου, αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου Διονυσίου εκ της νήσου Χίου και εν έτει 1732, ιστορήθη δια συνδρομής και εξόδων των άνωθεν γεγραμμένων αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διονυσίου του εξ Ιωαννίνων». Η Σωτήρα, όπως επικράτησε να λέγεται το Μοναστήρι που από πολύ νωρίς, από το 1821 ορφάνεψε από μοναχούς συνδεόνται πολλά θαύματα, μύθοι αλλά και ιστορικά γεγονότα, όπως η θητεία του Κατσαντώνη ως δόκιμου μοναχού και το πέρασμα του Κοσμά του Αιτωλού. Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων βρίσκεται και του Κοσμά η βρύση που σύμφωνα με την παράδοση ο Αγιος των σκλαβωμένων Ελλήνων ξαπόσταινε πίνοντας δροσερό νερό μέχρι να φθάσει στη Σωτήρα.    Ο σημερινός ναός της Σωτήρας, είναι το μόνο που επέμεινε από το παλιό μοναστηριακό συγκρότημα. Είναι χτισμένος σε ζακυνθινό ρυθμό, τρίκογχος, στευρεπίστεγος με νάρθηκα και λιθόκτιστο κλειστό τρούλο. Το εσωτερικό του ναού είναι αγιογραφημένο σε κάθε του σημείο με τοιχογραφίες βυζαντινότροπης τέχνης.  Το τέμπλο του ναού (1731) έχει με μοναδικό τρόπο σκαλισμένες στο ξύλο παραστάσεις. Ιδιαίτερης τέχνης έργο είναι ο σταυρός που βρίσκεται στο πάνω μέρος του και τα δύο βημόθυρα της Ωραίας Πύλης τα οποία φυλάσσονται στην κειμελιοθήκη της Ενορίας μαζί με το επιτραχήλιο του κτήτορος της Ιεράς Μονής ηγουμένου Παπακυρίλλου.

Οι εικόνες του Σωτήρος χρονολογούνται από το 1738. Αριστούργημα της ξυλογλυπτικής τέχνης θεωρείται ο πολυέλαιος που όμοιός του υπάρχει στα μοναστήρια του Αγίου Όρους καθώς και το σμαλτοκέντητο ψαλτήρι - αναλόγιο με ελεφαντοστούν, που ίδιο ανάλογό του φυλάσσεται στην κειμελιοθήκη της Ιεράς Μονής Τατάρνας.

Στα πλαίσια της πρόσφατης περιοδείας που πραγματοποιήσαμε με τον Βουλευτή Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ  και τον Πολιτευτή μας Κωνσταντίνο Μπακόλα, ενημερωθήκαμε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Ε.Σ. Γρηγόρη Παπαδόπουλο, ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δημοπράτησης και αναστήλωσης, του μοναδικού αυτού Βυζαντινού Μνημείου, με την επίκληση  τραγελαφικών δικαιολογιών από την πλευρά των εμπλεκόμενων  δημοσίων υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι όπως μας ενημέρωσε ο Αρχιερατικός επίτροπος για την αναστήλωση του Μνημείου έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενες Μελέτες, έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπάρχουν και είναι εγκεκριμένα τα ποσά του έργου από το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, ύψους 350.000,00 ευρώ και η δημοπράτηση δεν «προχωρά» εδώ και ένα χρόνο,  επειδή (ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ) δεν υπάρχει στο φάκελο άδεια οικοδομής του Μνημείου, που χρονολογείται στα 1600.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενες μελέτες από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο;
2.Έχουν εγκριθεί τα απαιτούμενα ποσά μέσω του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ και αν ναι ποιο το ποσό που εγκρίθηκε;
3.Eαν έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενες μελέτες και έχουν εγκριθεί τα ποσά για την υλοποίηση του για ποιο λόγο δεν προχωρά η δημοπράτηση αποκατάστασης και αναστήλωσης ενός τόσο σημαντικού μνημείου που βρίσκεται ένα βήμα προ της κατάρρευσης και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο για τους απανταχού Ευρυτάνες όσο και για όλους τους Έλληνες;
4. Αληθεύουν οι καταγγελίες του αρχιερατικού επιτρόπου  ότι οι αρμόδιες  υπηρεσίες ζητούν (ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ) την...κατάθεση οικοδομικής άδειας;
5.Aν ναι,  πως είναι δυνατόν να ζητείται άδεια οικοδόμησης για ένα ξωκλήσι του 16 αιώνα:
6.Αληθεύουν οι καταγγελίες του επιτρόπου ότι οι  αρμόδιες  δημόσιες υπηρεσίες ζητούν  (ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ) μελέτες υπογράφοντος πολιτικού μηχανικού από την εποχή κατασκευής του;
7.Aν ναι πως είναι  δυνατόν να ζητείται η μελέτη πολιτικού μηχανικού από τον 16o αιώνα;
8.Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο που αφορά ένα ιστορικό θρησκευτικό μνημείο;  

Αθήνα,  22/7/2013
Η ερωτώντες Βουλευτές,
Τέρενς - Νικόλας Κουίκ
Μακρή Ραχήλ