Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Επιστολή Μπακογιάννη προς Άδωνι Γεωργιάδη

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργίαδη επιστολή προκειμένου να του γνωστοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και τα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής.



Λαμβάνοντας ως δεδομένο το αυτονόητο γεγονός ότι η Ευρυτανία αξίζει να έχει ένα οργανωμένο και άρτια στελεχωμένο δημόσιο Νοσοκομείο, αλλά και το ότι το δικαίωμα στην περίθαλψη είναι αναφαίρετο, ο Δήμαρχος ζητάει από τον Υπουργό να επιλύσει σημαντικά και ουσιώδη ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νευραλγικό τομέα της υγείας.
Πιο κάτω παρατίθεται η επιστολή.

Καρπενήσι, 30 Ιουλίου 2013 Α.Π. 16471

Προς
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης
κ. Άδωνι Γεωργιάδη                                                          
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που είναι κρίσιμα για μια πολύ δύσβατη περιοχή όπου κάθε μετακίνηση και διακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα. Η λειτουργία του Νοσοκομείου επηρεάζεται αρνητικά από τις διογκούμενες ελλείψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Οι ασθενείς και τα επείγοντα περιστατικά, αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά μόνο με την αυτοθυσία και τις αυξημένες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, λόγω των σοβαρών ελλείψεων του νοσοκομείου. Είναι όμως μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που τελικά αναγκάζονται να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα για να βρουν ειδικό γιατρό που λείπει από την σύνθεση του νοσοκομείου της Ευρυτανίας ή να αναζητήσουν υπηρεσίες, που λόγω έλλειψης εξοπλισμού δεν μπορεί να προσφέρει το συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Συνεπώς, θεωρούμε πως το μοναδικό νοσοκομείο της Ευρυτανίας, ενός ορεινού και δύσβατου Νομού, πρέπει να δύναται να συνδράμει απροβλημάτιστα κάθε έκτακτο και επείγον περιστατικό, με εξέταση, αντιμετώπιση και νοσηλεία, παρέχοντας παράλληλα διανοσοκομειακή διακομιδή σε βαρύτερα περιστατικά. Ωστόσο, μια σειρά υπουργικών και περιφερειακών αποφάσεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου, προκαλούν δυσλειτουργία και ανεπάρκεια όλων των τμημάτων του και κατ΄ επέκταση επικίνδυνη υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους Ευρυτάνες αλλά και επισκέπτες του Νομού.
Επιπλέον, η μη κάλυψη των περιφερειακών ιατρείων με γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των Δημοτών και επισκεπτών και στην λειτουργία του Δήμου. Κυρίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, όπου παρατηρείται υπέρμετρη πληθυσμιακή αύξηση σε όλες τις περιοχές ευθύνης των Π.Ι. έχουν ήδη δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική αντιμετώπιση των δημοτών αλλά και των επισκεπτών του Δήμου. Αναμφίβολα, δεν είναι εφικτός στόχος η στοιχειώδης υγειονομική κάλυψη των κατοίκων των 49 χωριών του Δήμου μας από τρεις (3) γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, οι οποίοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες, πασχίζουν να εξασφαλίσουν την υγεία των ανθρώπων στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Επισημαίνουμε πως μόνο τρία (3) από τα έντεκα (11) περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Καρπενησίου είναι στελεχωμένα με γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, ενώ σύντομα αναμένεται να κενωθεί ένα (1) ακόμα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των δημοτών και των επισκεπτών του δήμου μας, το δύσβατο της ευρύτερης περιοχής της Ευρυτανίας, τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και κυρίως τα σοβαρά κενά που προκύπτουν από τη μη κάλυψη των περιφερειακών ιατρείων με γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να βρεθεί εγκαίρως μια βιώσιμη και στοιχειωδώς υπεύθυνη λύση.

Με εκτίμηση,

Κώστας Μπακογιάννης
Δήμαρχος Καρπενησίου