Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή Τσιαμάκη για ... χρέη και έργα στον Δήμο Απεραντίων


Ανοιχτή επιστολή Τσιαμάκη προς Τάτση με πολλές αιχμές για...χρέη και...άλλα στον Δήμο Απεραντίων

Ως πολύ χρήσιμη για την ενημέρωση των δημοτών (νυν Απεραντίων, και σε δυο μήνες Αγράφων), θεωρεί την παρακάτω επιστολή που στέλνει στον νυν Δήμαρχο Απεραντίων Δημ. Τάτση, ο Δημοσθένης Τσιαμάκης. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων στην επιστολή του που σας παραθέτουμε στη συνέχεια απευθυνόμενος στον κ. Τάτση αναφέρει ότι κρύβει την «αλήθεια σχετικά με τον έλεγχο που έγινε στο Δήμο από τους ορκωτούς λογιστές, οπότε πρόκειται για παραπληροφόρηση των δημοτών του Δήμου Αγράφων, για μαύρα χρήματα, τα οποία χρωστάει ο Δήμος, τόσο προς εργολήπτες και εργολάβους, όσο και προς διάφορους προμηθευτές, για τα οποία μάλιστα δεν υπάρχουν τα νόμιμα στοιχεία, αφού δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, αλλά ετηρείτο απαρεγκλίτως και με θρησκευτική ευλάβεια η διαδικασία παραγωγής ψηφοθηρικού αποτελέσματος». Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στην επιστολή που ακολουθεί.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς
τον Δήμαρχο Απεραντίων
και κατά δήλωσή του
υποψήφιο Δήμαρχο Αγράφων
κ. Τάτση Δημήτριο
ΓΡΑΝΙΤΣΑ

Κ. Δήμαρχε (Αγαπητέ φίλε Δημήτρη)
Επειδή αρκετά χρόνια έχουμε ενεργό ανάμειξη, αλλά και διαχείριση των κοινών θεμάτων, προβλημάτων και συμφερόντων του τόπου μας, σκέφθηκα ότι η παρούσα θα είναι πολύ χρήσιμη για την ενημέρωση των συνδημοτών μας (νυν Απεραντίων, και σε δυο μήνες Αγράφων), γι’ αυτό και σου απευθύνω αυτή την επιστολή δημόσια και όχι στο παρασκήνιο.
Την δημοσιοποίηση αυτή την έκανα μετά λόγου γνώσεως και επίγνωσης των όσων παρακάτω αναφέρω, διότι αυτό απαιτεί η διαφάνεια σε επίπεδο σκέψεων, θέσεων, κρίσεων, αποφάσεων και ενεργειών, οι οποίες έχουν σχέση με τον τόπο που θέλουμε να υπηρετήσουμε από 1-1-2011 και αφού προηγηθούν οι Δημοτικές Εκλογές στις 7-11-2010 μέσα από τις οποίες θα προκύψει ο νέος Δήμαρχος Αγράφων, σύμφωνα με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και φέρει το όνομα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Ενημερώνω δε, από την αρχή, τόσον εσάς κύριε Δήμαρχε, όσο και τους συνδημότες μας, ότι την επιστολή μου την απευθύνω:
1.Υπό την ιδιότητα του απλού Δημότη (Σήμερα Απεραντίων και αύριο Αγράφων)
2.Υπό την ιδιότητα των πρώην θεσμικών μου θέσεων, με τις οποίες υπηρέτησα στο Νομό Ευρυτανίας και κατά συνέπεια, έχω και υποχρέωση, προς όλες και όλους τους συνδημότες για να το πράξω, ενημερώνοντας τους, έτσι ώστε να μπορούν να μου κάνουν και αυστηρή κριτική.
3.Υπό την ιδιότητα του υποψηφίου Δημάρχου Αγράφων, δια της οποίας θεωρώ και πιστεύω ακράδαντα ότι έχω πολλαπλή υποχρέωση να πάρω ξεκάθαρη θέση τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο, επί όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με τους Δήμους Απεραντίων (όπου τυγχάνω δημότης) και Αγράφων (όπως προέκυψε με το Σ.Ν. «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Διατυπώνω γραπτώς και ενυπογράφως τις απόψεις μου, διότι ο προφορικός λόγος, σε πολλές περιπτώσεις παραποιείται ίσως εκ παραδρομής, αλλά και σε πολλές με εσκεμμένο τρόπο, για παραπληροφόρηση του κοινού, επιδιώκοντας συγκεκριμένους στόχους, σύμφωνα με το δόγμα της προπαγάνδας του Γκαΐμπελς (Νο1 συνεργάτης του Χίτλερ).
Στις αρχές Αυγούστου με επιστολή – ανακοίνωση σας, προς τις τοπικές εφημερίδες, γνωστοποιείται ότι θα διεκδικήσετε την ψήφο των συνδημοτών μας Αγραφιωτών, για το αξίωμα του Δημάρχου, μεταξύ των άλλων αναφέρετε και το εξής:
“Ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε άριστη κατάσταση και δεν έχει χρέη, ούτε ένα ευρώ και σε κανέναν”.
Ειλικρινά χαίρομαι που δεν χρωστάει ο Δήμος και το χαιρετίζω ως γεγονός, ως υπεύθυνος πολίτης και συνδημότης, αλλά η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει απλώς να φαίνεται, αλλά και να είναι τίμια!!!
Επικαλείσθε δε ότι έγινε από ορκωτούς λογιστές έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου και ότι έχουν όλα καλώς, αλλά δυστυχώς δεν λέτε την αλήθεια τι ακριβώς είναι αυτό που έκαναν, οπότε εσείς είστε υπεύθυνος για την παραπληροφόρηση που κάνετε προς όλους τους συνδημότες του Δήμου Αγράφων.
Εκ των πραγμάτων είμαι υποχρεωμένος, την εσκεμμένη παραπληροφόρηση, να την μετατρέψω (χωρίς παραποίηση) σε πληροφόρηση και να ενημερώσω υπεύθυνα και σωστά τους συνδημότες μας, λέγοντας τους ότι τα πράγματα έχουν ως εξής:
Α) Οι ορκωτοί λογιστές δεν έχουν καμία σχέση με την όλη οικονομική διαχείριση του Δήμου, γιατί αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο δεν έχει έλθει ποτέ για έλεγχο και ούτε ποτέ εσείς από δική σας δημοκρατική ευαισθησία το καλέσατε…
Β) Οι ορκωτοί λογιστές συνεργάζονται με το Δήμο για να συντάξουν τον Ισολογισμό, ο οποίος αποτελεί στοιχείο μιας τυπικής διαδικασίας και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, χωρίς ουσιαστικό ρόλο επί της οικονομικής διαχείρισης στην ουσία της.
Γ) Προσωπικά διατυπώνοντας τις απόψεις και θέσεις μου και ενεργών καλοπίστως δεν θα αμφισβητήσω τα όποια και όσα στοιχεία αφορούν τα οικονομικά του Δήμου και τα οποία θα είναι φυσικά περασμένα στα επίσημα βιβλία που τηρούνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες, υπό του νόμου διατάξεις και διαδικασίες.
Δ) Σίγουρα, όμως, στις περιοδείες που κάνω στα Δ. Διαμερίσματα του Δήμου Απεραντίων και στις προσωπικές και τηλεφωνικές μου επαφές με διάφορους συνδημότες, ακούω, ρωτάω, πληροφορούμαι για τα χρέη εκείνα που λέγονται αφανή, είτε επί το απλούστερον, όπως λέμε στην καθημερινή μας γλώσσα, μαύρα χρήματα, τα οποία χρωστάει ο Δήμος, τόσο προς εργολήπτες και εργολάβους, όσο και προς διάφορους προμηθευτές…
Διατυπώνοντας αυτή την διαμαρτυρία τους (κυρίως οι εργολήπτες και οι εργολάβοι) δεν επικαλούνται την φράση «ότι εμένα χρωστάει ο Δήμος», αλλά την φράση «μου χρωστάει ο Δήμαρχος…. Τόσα» γιατί εσείς κ. Δήμαρχε δώσατε την εντολή προφορικά και με ύφος διαφορετικές κάθε περίπτωση να εκτελεσθούν προχείρως… έργα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν ή και δεν έχουν τα νόμιμα στοιχεία, αφού δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, αλλά ετηρείτο απαρεγκλίτως και με θρησκευτική ευλάβεια η διαδικασία παραγωγής ψηφοθηρικού αποτελέσματος.
Επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ούτε μεγαλοεργολάβοι, ούτε μεγαλοκαταθέτες χρημάτων, σας καλώ και σας παρακαλώ να τους εξοφλήσετε όλους στο ακέραιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2010, που θα προκηρυχθούν οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές, έτσι ώστε ο νέος Δήμος Αγράφων να ξεκινήσει από σωστή βάση και αφετηρία τις οικονομικές του δραστηριότητες και υποχρεώσεις.
Σε περίπτωση οικονομικής δυσκολίας για εξόφληση όλων των οφειλών προς τους εργολήπτες – εργολάβους και προμηθευτές που προανέφερα, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η προβλεπόμενη νομιμοποίηση αυτών των δαπανών όπως:
Α) Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου
Β) Εγγραφή πίστωσης στον προϋπολογισμό και οτιδήποτε άλλο στοιχείο, το οποίο θα νομιμοποιεί την οποιαδήποτε οφειλή.
Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος είναι απρόσωπος και η οποιαδήποτε αλλαγή προσώπων προκύψει, από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, η απρόσωπη και πάλι καινούργια Δημοτική Αρχή (οποιαδήποτε προκύψει) θα έχει την ίδια συνέχεια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει και θα έχει συνέπεια στις οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις παραλάβει, τόσο σε νομικά πρόσωπα, όσο και περισσότερο προς ιδιώτες, όποιοι και αν είναι αυτοί.
Για να εξοφληθούν, όμως, έγκαιρα και εις το ακέραιο, πρέπει στην παρούσα θητεία να νομιμοποιηθούν. Μην αμφισβητήσετε τις οφειλές και να μην αγνοήσετε το πραγματικό γεγονός ότι σε άλλο δήμο του Νομού Ευρυτανίας, από προηγούμενες οικονομικές απαιτήσεις, εργολήπτες – εργολάβοι και προμηθευτές, προσέφυγαν στα δικαστήρια για να πληρωθούν, ενώ ακόμη εκκρεμούν, μεταξύ Δήμου και αυτών, διενέξεις, οι οποίες προκαλούν έξοδα και ταλαιπωρία σε όλους.
Μπορεί αυτές οι οφειλές να είναι στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά λίγες, αλλά συναθροιζόμενες ως σύνολο για το Δήμο είναι πάρα πολλές, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις κατασκευασθέντων έργων, οι οφειλές του Δήμου προς τους ιδιώτες είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Ως δημότης και ως συνδυασμός του οποίου ηγούμαι, δεν είμαστε κατά των έργων, αλλά είμαστε σίγουρα υπέρ των σωστών και νομίμων έργων, τα οποία πρέπει να γίνονται μέσα από συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και στα τοπικά, έτσι ώστε να προκύπτει η αντικειμενική ιεράρχηση τους, δηλαδή ποιο γίνεται πρώτα και ποιο μετά κλπ…
Η ιεράρχηση προγραμματισμού, ένταξης, μελέτης, δημοπράτησης και εκτέλεσής τους, πρέπει να έχουν ως μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας και όχι την εξοικονόμηση ψήφων… για τον οιονδήποτε.
Τελειώνοντας αγαπητέ Δήμαρχε, θέλω να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα, το οποίο έχει σχέση με το πρώην τυροκομείο που υφίσταται στο ΔΔ Λιθοχωρίου.
Τον τελευταίο καιρό, γνωρίζω πολύ καλά, ότι τόσο εσείς προσωπικά, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του, ασχοληθήκατε πάρα πολύ με αλλεπάλληλες συζητήσεις και συμβούλια με στόχο να δανειοδοτηθεί ο Δήμος από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, με ποσό 1.500.000 ευρώ, ώστε να μετατρέψει, το πρώην τυροκομείο, που σήμερα δεν λειτουργεί, σε σφαγεία του Δήμου για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής.
Επειδή, εξ αιτίας αυτού του θέματος ακούσθηκαν, ειπώθηκαν, διαδόθηκαν, με την μέθοδο της παραποίησης και παραπληροφόρησης, πάρα πολλά με αποτέλεσμα τούτων ακόμη και τον εκβιασμό συνειδήσεων ανθρώπων που δεν έχουν ούτε ευθύνη, αλλά και καμία σχέση με το όλο θέμα, σας παρακαλώ να ενημερώσετε τους δημότες δια των ΜΜΕ, πως ακριβώς έχει ολόκληρη αυτή η υπόθεση χωρίς περικοπές.
Επειδή, το προαναφερόμενο έργο οι πάντες το θέλουμε να γίνει, αλλά στη σωστή βάση και με όλες τις προδιαγραφές και νομικές διατάξεις που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, σας παρακαλώ και πάλι να ενημερώσετε υπεύθυνα τους δημότες, λέγοντας τους ξεκάθαρα την αλήθεια και που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία.
Εάν δεν το πράξετε εντός των προσεχών ημερών, θα τους ενημερώσω εγώ, διότι οι συνδημότες μας ακούνε μεν διάφορα γι’ αυτό το θέμα, αλλά με πλήρη σύγχυση και παραποίηση, οπότε δεν προκύπτει ατόφια η αλήθεια.

Φιλικότατα
Δημοσθένης Τσιαμάκης
Σιβίστα 6-9-2010