Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Την πατρώα γη επισκέφτηκαν οι ιδρυτές και διάκονοι του Ξενώνα των αγάμων μητέρων “Ο Ευαγγελιστής Μάρκος”


Την γενέτειρά της Ανατ. Φραγκίστα, επισκέφτηκε στις 17 Αυγούστου 2010 η Πρεσβυτέρα και Δρ. Γαλλικής Φιλολογίας, Στέλλα Πλευράκη συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Πρωτοπρεσβύτερο και καθηγητή Θεολογίας π. Κων/νο Πλευράκη, προκειμένου να δουν από κοντά συγγενείς και φίλους που έχουν στο χωριό αλλά και να προσκυνήσουν στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κτήτορες της οποίας είναι οι αείμνηστοι γονείς της Οδυσσέας και Αλεξάνδρα Τσαούση.
Η κ. Στέλλα έφυγε πολύ μικρή από το χωριό, στα δύσκολα χρόνια για την πατρίδα και εγκαταστάθηκε στην συμπρωτεύουσα με τους γονείς της. Εκεί σπούδασε και τελειώνοντας τις σπουδές της γνώρισε τον Θεολόγο Κων/νο Πλευράκη, με τον οποίο παντρεύτηκε. Στην συνέχεια ο σύζυγός της χειροτονήθηκε κληρικός και έτσι ξεκίνησε μια πολύ σημαντική διακονική πορεία των δυο αυτών ανθρώπων της Εκκλησίας, από τότε ίσα με τώρα, γεμάτη αγώνες και προσφορά στον συνάνθρωπο.
«Μετά από πολλά χρόνια μας αξίωσε ο θεός να επισκεφθούμε την Αν. Φραγκίστα, το χωριό που γεννήθηκα και στο οποίο οι γονείς μου έχουν χτίσει τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής», ξεκίνησε την κουβέντα μας, βαθύτατα συγκινημένη η πρεσβυτέρα Στέλλα και συνέχισε. «Ήλθαμε εδώ στο πανέμορφο αυτό χωριό προσκεκλημένοι στενών συγγενών μας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή μας αγκάλιασαν με πολύ αγάπη, εκπληρώνοντας έτσι ένα μεγάλο χρέος που είχαμε γι΄ αυτό εδώ τον ευλογημένο τόπο”.
Μετά την αναφορά της στην επίσκεψη, στην Ανατ. Φραγκίστα, η κουβέντα μας πήγε, που αλλού, στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος» και στο ύψιστο κοινωνικό έργο που επιτελείτε μέσα σ΄ αυτό, με πολύ μεράκι και χάρη Θεού από τον Παπα- Κώστα και την Πρεσβυτέρα του.
«Όλα ξεκίνησαν όταν προ πολλών ετών παρουσιάστηκε στο σύζυγο μου που είναι πνευματικός, μια κυρία η οποία του εξομολογήθηκε την οδυνηρή ιστορία που είχε βιώσει. Έγινε μοναχή κρυφά από τους γονείς και μόλις το έμαθε ο πατέρας της πήγε στο μοναστήρι και είπε στους μοναχούς «ή διώχνετε την κόρη μου από δω μέσα ή καίω το μοναστήρι». Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα, η κοπέλα έφυγε από το μοναστήρι και στην συνέχεια ο πατέρας της την πάντρεψε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με ένα παλικάρι το οποίο μετά από τρεις μήνες έγγαμου βίου σκοτώθηκε σε τροχαίο. Η κοπέλα βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά κάποιου άλλου. Αφού ήταν ήδη έγκυος, ο σύντροφός της, της είπε να κάνουν μαζί άλλα παιδιά και αφού παντρευτούν να κάνει έκτρωση»
Η κοπέλα τότε αμέσως απάντησε: «Έκανα ένα σφάλμα αλλά δεν θα κάνω και ένα έγκλημα» Η κοπέλα αυτή αργότερα φιλοξενήθηκε στο σπίτι του πατρός Κωνσταντίνου και της πρεσβυτέρας Στέλλας. Μετά από λίγο καιρό στο σπίτι τους ο θεός έστειλε και μια νέα εγκυμονούσα κοπέλα διωκόμενη από τους γονείς της από την Λάρισα. «Το γεγονός αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να πουλήσουμε το σπίτι που είχαμε στην Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσουμε έναν ξενώνα για να δεχόμαστε τέτοιες περιπτώσεις. Στην συνέχεια με δωρεές πιστών χτίσαμε δίπλα στον ξενώνα έναν νέο μεγάλο ναό που δεν ήταν ένα έργο προϋπολογισμού, αλλά ένα έργο πίστεως», μας τόνισε η πρεσβυτέρα Στέλλα, συνεχίζοντας την αναφορά της στο ιστορικό της ίδρυσης και λειτουργίας του ξενώνα αυτού, που βρίσκουν προστασία και φροντίδα εδώ και πολλά χρόνια, γυναίκες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ίδρυμα και σε όλο το συγκρότημα που υπάρχει εκεί στη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται πουθενά γραμμένο το όνομα Πλευράκης και τούτο γιατί αυτό το έργο δεν θέλουμε να φαίνεται δικό μας, γιατί ο θεός ξέρει τι κάνουμε. Εμείς προσευχόμαστε ο θεός να στείλει άξιους συνεχιστές αυτού του έργου» μας είπε κλέινοντας, ευχαριστώντας τον Ευρυτανικό Παλμό που έδωσε βήμα να αναφερθούν στο ίδρυμα και στον Ξενώνα, έτσι ώστε να προβληθεί και στην Ευρυτανία το κοινωνικό έργο που επιτελείτε στη Θεσσαλονίκη μέσα από το ίδρυμα του Αγίου Μάρκου».

Ο ΠΑΤΗΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ«Εκπληρώσαμε ένα ιστορικό έργο ερχόμενοι στην Αν. Φραγκίστα καθώς προσκυνήσαμε τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής που έχτισε ο μακαρίτης ο πεθερός μου», μας είπε στην συνέχεια ο π. Κων/νος που ήλθε στην κουβέντα μας. «Το έργο στο ίδρυμά μας, πέραν των άλλων έχει και ποιμαντικό ρόλο. Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να δημιουργούμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις στους κληρικούς μας για την προσέγγιση των ανθρώπων. Είναι φοβερό το γεγονός ότι σήμερα ο ορθόδοξος λαός είναι μακριά από τις πηγές της πίστεως του, δεν μελετάει, δεν γνωρίζει την Αγία Γραφή, το λόγο του θεού.
Όσον αφορά το ίδρυμα, σκοπός του είναι η πλήρης αποκατάσταση τόσο των άγαμων γυναικών όσο και των παιδιών τους και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αφού οι σημερινές γυναίκες δεν γεννούν όσα παιδιά θα έπρεπε προκειμένου να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πρέπει η εκκλησιά να ενημερώσει τον κόσμο για την αποφυγή της τεκνογονίας» κατέληξε.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο σπουδαίο Ίδρυμα και στο ύψιστο κοινωνικό έργο που επιτελείται μέσα σ΄ αυτό, από τους πανάξιους αυτούς εργάτες του αμπελώνα του Κυρίου, τον Σεβαστό π. Κων/νο και την πρεσβυτέρα του Στέλλα, πανευτυχείς που είχαμε την χαρά να τους γνωρίσουμε από κοντά και να ζήσουμε κορυφαίες πνευματικές στιγμές στον λιγοστό χρόνο που βρεθήκαμε κοντά τους, να ευχηθούμε όπως ο Πανάγαθος Θεός τους χαρίζει υγεία, μακροημέρευση και κάθε καλό για να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο αυτή την μεγάλη και δύσκολη αποστολή.
Για όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν το έργο του Ιδρύματος ή και να φιλοξενηθούν σε αυτό, σας παραθέτουμε στην συνέχεια όλα τα στοιχεία Επικοινωνίας με αυτό .

Ορθόδοξο εκκλησιατικό ίδρυμα “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ” Τ.Θ. 60060, Τ.Κ. 570 01 Θέρμη-Θεσσαλονίκη Τηλ.(2310) 46 11 45, 46 27 44 Fax: 46 34 55 e-mail: idrima@agmarkos.gr Λογαριασμός Προσφορών Εθνική Τράπεζα, αρ. λογ. 218/480 062 15 Τράπεζα Πειραιώς, αρ. λογ. 5233-020163-600 Τράπεζα Κύπρου, αρ. λογ. 0108-05-022472

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Το Ίδρυμα «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος» είναι ένα εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας, ἡ οποία εδρεύει στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
Το Καταστατικό του είναι εγκεκριμένο οπό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και δημοσιευμένο στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ 629, τεύχος 2ο, 28-8-89). Το Καταστατικό αυτό καθορίζει και κατοχυρώνει τα νομοτυπικά πλαίσια του ιεραποστολικού και κοινωνικού έργου του Ιδρύματος, το οποίο είναι πολύ πλατύ και απλώνει τη δράση του για να διακονήσει όλες τις περιοχές του εκκλησιαστικού και του κοινωνικού χώρου.
Κύριος σκοπός του είναι να διακονεί τη ζωή και το έργο της Εκκλησίας, με τη μελέτη και την πρακτική εφαρμογή παιδαγωγικών, ιεραποστολικών, κοινωνικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων. Το Όραμα του Ιδρύματος είναι να εξελιχθεί σε Εκκλησιαστικό Θεολογικό Σπουδαστήριο θεωρητικής μελέτης και πρακτικών εφαρμογών στον τομέα της Πρακτικής Θεολογίας.
Το έργο του διακρίνεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις:
Τη θεωρητική μελέτη των προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, με στόχο τον πειραματικό σχεδιασμό και την πρόταση λύσεων.
Την πρακτική υαλοποίηση των λύσεων αυτών μέσα στο κοινωνικό έργο.
Σύντομο ιστορικό
Το 1984 άρχισε ουσιαστικά ἡ ζωή και λειτουργία του Ιδρύματος με τα εγκαίνια του παρεκκλησίου του Αγίου Αποστόλου καί Ευαγγελιστού Μάρκου πού τέλεσε ὁ ίδιος ὁ αείμνηστος Μητροπολίτης. Από τότε άρχισε και ἡ λειτουργία του ξενώνα του "Σπιτιού της Μαρίας".
Η νομοτυπική σύσταση του Ιδρύματος ολοκληρώθηκε αργότερα με βάση την δωρεά κτήματος εννέα στρεμμάτων της οικογένειας του Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου και της Πρεσβυτέρας Στέλλας Πλευράκη.
Σύμφωνα με το καταστατικό ὁ διαχειριστής του Ιδρύματος ονομάζεται Αρχιερατικός Επίτροπος και διορίζεται από τον μητροπολίτη-αρχιερέα, όπως οι προϊστάμενοι των ενοριών, οι εφημέριοι και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων. Πρώτος ισόβιος Αρχιερατικός Επίτροπος του Ιδρύματος ορίστηκε, βάσει του Καταστατικού, ὁ Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλευράκης.
Tα Χριστούγεννα του 1997 άρχισε να λειτουργεί και ὁ ευρύχωρος Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου και της Αγίας Ερμιόνης, δωρεά της μεγάλης ευεργέτιδας του Ιδρύματος, κυρίας Μαρίας Τερλεμέσογλου, εις μνήμην των αειμνήστων γονέων της Αναστασίου και Ερμιόνης.
O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος συνεχίζει να στηρίζει το έργο του Ιδρύματος.

Το "Σπίτι της Μαρίας"
και η προσφορά του
Στο Σπίτι της Μαρίας καταβάλλεται προσπάθεια για συνολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος κάθε κοπέλας, παρέχοντάς της την αναγκαία υλική υποστήριξη, αλλά και την απαραίτητη οικογενειακή θαλπωρή. Από την ώρα λοιπόν πού θα προσφύγει σ' αυτό, δεν έχει ανάγκη να νοιαστεί για τίποτε. Ότι κι αν χρειαστεί, της το παρέχει δωρεάν το Ίδρυμα. Σε κάθε κοπέλα προσφέρεται αμέσως κατοικία, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ότι άλλο της χρειάζεται, χωρίς να μεσολαβεί καμιά χρονοβόρα διαδικασία.
Η γαλήνη του εκκλησιαστικού ξενώνα τη βοηθάει να συνέρθει από τα φόβο και την ταραχή πού ζει εξαιτίας της εγκυμοσύνης και της προδοσίας της από τον άνθρωπο πού αγάπησε και στον οποίο πίστεψε. Το οικογενειακό περιβάλλον τη στηρίζει ψυχολογικά για να ηρεμήσει το πνεύμα της, να βρει τον εαυτό της και να γεννήσει με ελπίδα το παιδί της.
Απ' τη στιγμή πού κατορθώνεται ἡ διάσωση της ζωής του εμβρύου, ὁ δεύτερος στόχος, όταν η κοπέλα ηρεμήσει και ανοίξει την καρδιά της, είναι η επικοινωνία με τον πατέρα του παιδιού της. Το Ίδρυμα προσπαθεί να τον συμφιλιώσει μαζί της και αν είναι δυνατόν να τελέσει το γάμο τους, ώστε το παιδί τους να γεννηθεί μέσα στη ζεστασιά του σπιτιού τους και να μεγαλώσει με τη φροντίδα και την προστασία των γονέων του. Αν τυχόν αναγκαστεί ἡ μητέρα να μείνει τελικά μόνη της, το Ίδρυμα προσπαθεί να της εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή επαγγελματική απασχόληση, η οποία θα της επιτρέψει να αναλάβει τις ευθύνες της για την παραπέρα ζωή τη δική της και του παιδιού της.
Στις ελάχιστες περιπτώσεις που η γυναίκα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί σ' αυτή την ευθύνη, και εφόσον ἡ ίδια το αποφασίσει ελεύθερα μόνη της, τότε το Ίδρυμα τη διευκολύνει να προβεί στην έσχατη λύση της υιοθεσίας.Η ίδια η μητέρα εμφανίζεται στο Δικαστήριο, όπου καταθέτει την αδυναμία της και την απόφαση της να δώσει το παιδί της σε μια άτεκνη οικογένεια, πού δεσμεύεται να εξασφαλίσει τούς απαιτούμενους όρους ανατροφής.
π. Ε.Φ.