Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Νέα επιστολή Μπακογιάνννη προς Βενιζέλο, Κουτρουμάνο και Γιαννίτση για την επικείμενη κατάργηση της Εργατικής Εστίας

Με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη, προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο και προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση ο Κώστας Μπακογιάννης ζητά να αρθεί ο σχεδιασμός  κατάργησης του Ο.Ε.Κ.

Η ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με αφορμή την επικείμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και τη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τους εργαζομένους του τμήματος αυτού, ως φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης κοντά στο δημότη, θα θέλαμε να καταθέσουμε μέσα από αυτή την επιστολή την αντίθεσή μας στο σχεδιασμό κατάργησής του.
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας είναι ένας δυναμικός αναπτυξιακός φορέας στελεχωμένος από υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό που ανέρχεται τους 800 εργαζομένους ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα οργανισμό που τροφοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και παρέχει ανταποδοτική στεγαστική συνδρομή με κοινωνικά κριτήρια, στηρίζοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ύπαρξη και η προσφορά του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας έχει κομβική σημασία για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Δεν πρόκειται γα κατάργηση απλώς ενός φορέα αλλά για κατάργηση παροχής στέγης σε εργαζόμενους ανθρώπους, που αδυνατούν να στεγάσουν με δικά τους μέσα τις οικογένειές τους σε ανθρώπινες συνθήκες.
Είναι αναντίλεκτο, πως και στην τοπική μας κοινωνία αιωρείται έντονο κλίμα ανησυχίας για την επικείμενη κατάργηση του Ο.Ε.Κ., αφού εκατοντάδες οικογένειες  συμπολιτών μας μπόρεσαν να αποκτήσουν στέγη μέσα από τα προγράμματα του Οργανισμού πληρώνοντας επί χρόνια τις εισφορές τους.
Συγκεκριμένα, το έργο του Ο.Ε.Κ. στο Νομό Ευρυτανίας έχει ως εξής:
•Κατασκευάστηκαν τρεις οικισμοί με συνολικά ενενήντα πέντε (95) κατοικίες.
•Από το έτος 2001 έως και το 2010, έχουν δοθεί συνολικά ενενήντα επτά (97) δάνεια για αγορά ή ανέγερση κατοικιών εκ των οποίων τα είκοσι τρία (23) έχουν δοθεί σε οικογένειες πολυτέκνων.
•Από το έτος 2001 έως και το 2010, έχουν δοθεί συνολικά σαράντα (40) δάνεια για επισκευή ή αποπεράτωση κατοικιών.
•Από το έτος 2002 έως σήμερα έχουν χορηγηθεί τετρακόσιες ενενήντα (490) επιδοτήσεις ενοικίου.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι είμαστε μια ορεινή, απομακρυσμένη περιοχή με χαμηλό βιοτικό επίπεδο και με έντονο πρόβλημα ανεργίας, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη διατήρησης της ύπαρξης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας καθώς και του Περιφερειακού του γραφείου στο Καρπενήσι, ώστε να διασφαλιστούν οι δικαιούχοι που πήραν σπίτι ή δάνειο χωρίς να γίνουν έρμαια στις διαθέσεις των τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών διαταράσσοντας την κοινωνική ισορροπία.
Αξιοσημείωτο θα ήταν να αναφερθεί, πως ακόμη κι αν καταργηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, με τα κεφάλαια που διαθέτει ο Ο.Ε.Κ. στην παρούσα φάση, καθώς και με την άμεση καταβολή τμήματος κεφαλαίων που του οφείλει το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης και θα πρέπει να του αποδώσει άμεσα, θα μπορέσει να διασφαλιστεί η συνέχεια λειτουργίας του Οργανισμού.
Κλείνοντας, παρακαλούμε θερμά να μεριμνήσετε του θέματος που περιγράψαμε και να διερευνήσετε τα ανωτέρω, ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να αρθεί ο σχεδιασμός  κατάργησης του Ο.Ε.Κ.
Αναγνωρίζοντας την κοινωνική σας ευαισθησία, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση,
Κώστας Μπακογιάννης
Δήμαρχος Καρπενησίου