Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Διήμερο Μουσικοχορευτικό σεργιάνι σε όλο τον κόσμο Με επιτυχία το Φεστιβάλ Χορωδιών από το Δήμο Καρπενησίου και το Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου - Χορωδία Καρπενησίου Antonio Vivaldi


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 16ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπενησίου και ο 10ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών “Antonio Vivaldi”, από τις 29 Ιουνίου μέχρι και την 1η Ιουλίου στην πόλη του Καρπενησίου, σε συνδιοργάνωση του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου-Χορωδία Καρπενησίου Antonio Vivaldi και του Δήμου Καρπενησίου.

Το 16ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπενησίου και ο 10ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών “Antonio Vivaldi”, αποτελούν μέρος ενός σημαντικού θεσμού στον χώρο της χορωδιακής μουσικής που έχει αναπτυχθεί στον τόπο μας. Κατά τη διάρκεια του, το Καρπενήσι γίνεται πόλος έλξης, για περισσότερους από 500 με 600 φίλους της χορωδιακής τέχνης. Το Φεστιβάλ και ο Διαγωνισμός διοργανώνονται από το 1988, από το Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου “Antonio Vivaldi”. Καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο καθηγητής Γιώργος Ξενάκης, ενώ αυτό το χρόνο οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τον Δήμο Καρπενησίου. Το επόμενο Φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί για τις 27 - 30 Ιουνίου 2013.
Η «ψυχή» του Φεστιβάλ και του Διαγωνισμού είναι ο Καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ο καθηγητής κ. Γιώργος Ξενάκης, ο οποίος δίνει κάθε χρόνο τον καλύτερό του εαυτό για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ.
Στο φεστιβάλ, φέτος, συμμετείχαν συνολικά δώδεκα χορωδίες, τέσσερις από το Ισραήλ και οι υπόλοιπες από πολλά μέρη της Ελλάδας.
Η συμμετοχή τόσο των χορωδών όσο και του κοινού του Δήμου Καρπενησίου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Πλήθος μουσικόφιλων βρέθηκε στο συνεδριακό κέντρο, ιδιαίτερα κατά την έναρξη αλλά και κατά τη λήξη των εκδηλώσεων, προκειμένου να απολαύσουν τις συναυλίες των χορωδιών.
Την Κυριακή 1 Ιουλίου το βράδυ ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που διήρκησε δύο μέρες και από το οποίο αναδείχθηκαν νικητές ανά διαγωνιστική κατηγορία.
Στην κατηγορία Θρησκευτική Μουσική η χορωδία “Renana” από το Ισραήλ κατέκτησε την 3η θέση, ενώ ο μαέστρος της Menashe Lev-Ran τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο «Master Conductor», ως ο καλύτερος μαέστρος του Φεστιβάλ.
Η χορωδία “Zelilei Hof” από το Ισραήλ, κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία “Folk” και την 1η θέση στην κατηγορία Τζαζ και Σύγχρονη Μουσική και της απονεμήθηκε χρηματικό βραβείο, που ήταν μια προσφορά της Ξενοδοχείου «Spa Montana».
Η χορωδία “Reut” από το Ισραήλ κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία Θρησκευτική Μουσική και την 1η θέση στην κατηγορία “Folk”, όπου το βραβείο ήταν μια ευγενική προσφορά του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ.
Το επόμενο φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις 27 έως στις 30 Ιουνίου 2013 στο Καρπενήσι.
Ο Αντιδήμαρχος Κλεομένης Λάππας δήλωσε: “Το Φεστιβάλ Χορωδιών αποτελεί για την πόλη μας έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς. Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το φεστιβάλ και η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού, του τουρισμού και της οικονομίας του Δήμου μας. Συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετέχουσες χορωδίες μα πάνω από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιώργο Ξενάκη. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενη διοργάνωση”.