Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ριζικές αλλαγές στους φόρους


Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νέα φορολογική κλίμακα, αύξηση αφορολόγητου, ενιαίο φόρο στα ακίνητα αλλά και ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το 2013. Εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο. Προβλέπεται χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και αύξηση αφορολόγητου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και φόρων υπέρ τρίτων, ενιαίο φόρο στα ακίνητα, μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων, επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακριβών ακινήτων, κίνητρα για την απόκτηση φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από ξένους, εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κινητή και ακίνητη περιουσία από το 2013, καθώς και εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος με γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Θα περιέχει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ και νέο ποινολόγιο για φορο-παραβάτες και οφειλέτες του Δημοσίου
Ειδικότερα προωθούνται οι εξής αλλαγές, στη φορολογία ακίνητης περιουσίας:
Αντικατάσταση από το 2013 του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων. Εξετάζεται ο νέος φόρος να επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, όχι όμως και τις εκτάσεις που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων ιδιωτών για ποσά άνω κάποιου ορίου.
Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης ακινήτων με βάση τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Εξετάζεται η μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης (8% για την αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% για το υπερβάλλον ποσό).
Επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων όπου αυτό δεν εφαρμόζεται.
Μειώνονται τα κλιμάκια φορολόγησης
Στις 8.000, σταδιακά, το αφορολόγητο όριο
Ριζικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση στη φορολογία εισοδήματος, με αιχμή του δόρατος τη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ σε συνδυασμό με ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών.
Βέβαια οι τελικές ρυθμίσεις θα καθοριστούν μετά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας συνεχίζουν τις επαφές τους με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, όπως είπε χθες στη Βουλή ο κ. Μαυραγάνης, «πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, όχι να το διορθώσουμε».
Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο της φορολογίας εισοδήματος η κυβέρνηση προωθεί τις ακόλουθες ρυθμίσεις.
Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με στόχο τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων και επανεξέταση του αφορολογήτου προς τα πάνω. Τα φορολογικά κλιμάκια εξετάζεται από εννέα να μειωθούν σε 4 ή 5, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολογήτου από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ.
Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για έχοντες 1 ή 2 παιδιά, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, για αναπήρους, καθώς και οι φοροεκπτώσεις για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.
Θέσπιση κινήτρων για απόκτηση φορολογικής κατοικίας από οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς, με στόχο την ανάπτυξη της κατοικίας αλλοδαπών ευκατάστατων συνταξιούχων στην Ελλάδα και την προσέλκυση επιχειρηματιών και στελεχών για να εγκατασταθούν στη χώρα μας.
Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.
Κάθε φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων θα συζητείται αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Φοροδιαφυγή
Περιουσιολόγιο και πιο αυστηρές ποινές
Νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών. Στο νέο νομοσχέδιο θα περιέχονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις.
Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.
Ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο ανά έτος.
Αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού, ενδεχομένως μόνο σε περιπτώσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης, και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Ειδικό πρόστιμο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια.