Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σε 4 δήμους της χώρας έχει ήδη αναδειχθεί ο Δήμαρχος -Από αυτούς ο Θοδωρής Μπαμπαλής στον Δήμο Αγράφων

Μία εβδομάδα νωρίτερα έχουν αναδειχθεί οι δήμαρχοι Τήλου (Μαρία Κάμμα-Αλειφέρη), Σφακίων (Παύλος Πολάκης), Λειψών (Φώτης Μάγγος) και Αγράφων (Θεόδωρος Μπαμπαλής). Σε αυτούς τους δήμους οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα αναδείξουν νικητή τον ένα και μοναδικό συνδυασμό που κατεβαίνει στις εκλογές και δήμαρχο τον επικεφαλής του.
Ειδικά στους Λειψούς, στην εκλογική μάχη δεν συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές ο επί 28 χρόνια (7 τετραετίες) δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Μπενέτος, που ωστόσο θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Όσον αφορά στα Άγραφα,
o κ. Μπαμπαλής δεν θα χρειαστεί να δώσει τη μάχη της κάλπης αφού ο συνδυασμός του αντιπάλου του Χρήστου Δημητρόπουλου ακυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, καθώς υπήρχαν λάθη στον φάκελο υποψηφιότητας που κατατέθηκε. Μάλιστα ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης, υποψήφιος με τον ακυρωθέντα συνδυασμό, δεν θα μπορέσει να είναι στο δημοτικό συμβούλιο.
Σε 38 δήμους από το σύνολο των 325, η εκλογική αναμέτρηση θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή, καθώς υπάρχουν μόνο δύο συνδυασμοί που διεκδικούν τη δημοτική αρχή. Αντίθετα, πολλοί είναι εκείνοι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στους «κόκκινους» δήμους, σε εκείνους δηλαδή που είναι υπερχρεωμένοι. Ενδεικτικά, στον Δήμο Πειραιά κατεβαίνουν 8 εκλογικοί συνδυασμοί, στο Μαρούσι 6, στη Φυλή 6, στον Δήμο Ζωγράφου 8 και στον Δήμο Πατρέων 12. «Απορίας άξιον» χαρακτηρίζει το γεγονός δήμαρχος που έχει αποφασίσει να αποσυρθεί. «Ή έχουν άγνοια κινδύνου ή δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει», συμπληρώνει. Χαρακτηριστικά, το 1/3 των εκλεγμένων δημάρχων δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του διδάκτορα Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ράλλη Γκέκα, το 27% όσων είχαν εκλεγεί με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές δεν θα είναι υποψήφιοι, ενώ δεν βάζει υποψηφιότητα το 23% όσων είχαν υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Το σύνολο των συνδυασμών που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών την επόμενη Κυριακή είναι 1.437. Ο μέσος όρος των κατοίκων που αναλογούν ανά υποψήφιο συνδυασμό διαφέρει πολύ από δήμο σε δήμο. Στη Γαύδο η σχέση κατοίκων προς υποψήφιο δήμαρχο είναι 79 κάτοικοι ενώ η ανάλογη σχέση στον Δήμο Αθηναίων είναι 55.384 κάτοικοι, σημειώνει ο κ. Γκέκας.