Ακόμη ένα αιολικό της ΤΕΡΝΑ στο πολύπαθο ορεινό τόξο Σαράνταινα-Κοκκάλια – Ράχη Τυμφρηστού - Πικροβούνι πήρε άδεια εγκατάστασης πριν περίπου ένα μήνα. Στο Πικροβούνι, δίπλα στους Αγίους Αποστόλους και τις σαρακατσάνικες καλύβες, θα εγκατασταθούν 12 ανεμογεννήτριες ύψους 80 μέτρων με συνολική ισχύ 10,8 MW. Συμπληρώνεται έτσι ο χορός των αδειοδοτήσεων στην κορυφογραμμή Ευρυτανίας και Φθιώτιδας με σύνολο 74 ανεμογεννητριών στις θέσεις Πικροβούνι, Καστρί - Κοκκάλια, Καράβι - Αλογοβούνι και Τύμπανο -Τρυπήρι, οι επιδοτήσεις έχουν δοθεί έναντι και πλέον επείγει να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.
Είχε προηγηθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων το Δεκέμβρη του 2013 και αυτή η επόμενη άδεια ήταν αναπόφευκτη. Για την ιστορία πρόκειται για ένα έργο που πρωτοήρθε στην Ευρυτανία το 2002 επί ημερών ενός υπουργού Ανάπτυξης που τώρα είναι στη φυλακή και στελεχών του υπουργείου του που τώρα δουλεύουν για τις εταιρείες. Είχε απορριφθεί από το δήμο Καρπενησίου και τη νομαρχία Ευρυτανίας αλλά κατά την προσφιλή και επιτυχημένη μέθοδο της εταιρείας το έργο μετακινήθηκε, λες και έχει ρόδες, λίγα μέτρα παραπάνω, εντός των ορίων του δήμου Τυμφρηστού και το πρόβλημα λύθηκε κατά τον ίδιο τρόπο που μετακινήθηκε το γειτονικό αιολικό στα Κοκκάλια αλλά κατά την αντίστροφη κατεύθυνση από τη Φθιώτιδα στο «φιλόξενο» έδαφος του δήμου Δομνίστας. Πουθενά βέβαια στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν εμφανίζονται οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του καποδιστριακού δήμου Καρπενησίου και της νομαρχίας Ευρυτανίας για το έργο το οποίο μετά τη μετακίνησή του εμφανίζεται σαν απολύτως καινούριο.
Προκύπτουν δύο σημαντικά θέματα απλώς βλέποντας το χάρτη της ΡΑΕ με τη θέση του έργου. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε απόσταση 250 μέτρων πάνω από μια μεγάλη κατολίσθηση προς τη μεριά της Ευρυτανίας η οποία οφείλεται σε καταγεγραμμένο στους γεωλογικούς χάρτες ρήγμα. Μάλιστα ακριβώς πάνω από τη θέση της κατολίσθησης δεν τοποθετείται καμία ανεμογεννήτρια γεγονός που έμμεσα αποδεικνύει ότι η εταιρεία αναγνωρίζει το πρόβλημα. Η κατολίσθηση είναι γνωστή για τους τόνους λάσπης και πέτρας που κατεβάζει και κλείνουν την Ε.Ο. Καρπενησίου - Λαμίας με πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό του 2012. Αναρωτιόμαστε αν οι αρμόδιοι φορείς του νομού έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την κατασκευή ενός τέτοιου τεράστιου έργου στην κορυφή μιας μεγάλης κατολίσθησης.
Το δεύτερο θέμα είναι, πού τελικά ανήκει το αιολικό στο Πικροβούνι; Οι ανεμογεννήτριες φαίνονται να τοποθετούνται με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, κοινώς κοιτούν προς τη μεριά της Ευρυτανίας σε άμεση θέα από το Καρπενήσι και όχι προς τη μεριά της Φθιώτιδας. Ανήκει όντως το έργο στη Φθιώτιδα ή ανήκει στην Ευρυτανία που θα έχει και τη μεγάλη «τύχη» να δεχτεί τους τόνους λάσπης που θα προκύψουν από τα χωματουργικά; Αφού δεν μας επιτρέπουν να έχουμε άποψη για το έργο, γιατί το βάζουν προς τη μεριά μας και να δεχόμαστε τη λάσπη ή και ολόκληρο το βουνό στο κεφάλι μας; Τελικά ποιον κοροϊδεύουν με αυτήν την κολοκυθιά, ποιανού είναι το έργο και ποιος δικαιούται να έχει γνώμη; Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά τη φιλολογία για διαβουλεύσεις και γνώμη των τοπικών κοινωνιών, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας που μας φέρνει στο νου την εποχή του ‘60 και τον τρόπο που επιβλήθηκε άνωθεν η κατασκευή της λίμνης των Κρεμαστών.
Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στο πράσινο περίγραμμα του αιολικού πάρκου που απλώνεται περιέργως προς την Ευρυτανία χωρίς εκεί να υπάρχουν ανεμογεννήτριες. Είναι προφανές ότι μόλις εγκατασταθούν οι πρώτες η εταιρεία έχει το δικαίωμα να ζητήσει επέκταση του έργου και στην Ευρυτανία και τότε δεν θα μπορούμε να αρθρώσουμε τις αντιρρήσεις μας γιατί το έργο θα είναι ήδη κατασκευασμένο και η επέκτασή του θα θεωρηθεί μία ασήμαντη προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες επιπτώσεις. Θα υπερασπιστεί κανείς άραγε το ορφανό και πανέμορφο Πικροβούνι που η μία πλευρά του έχει γυρίσει την πλάτη και η άλλη κάνει πως δεν το βλέπει?
Διαβάστε τη μεθόδευση για τα αιολικά πάρκα στην κορυφογραμμή Ευρυτανίας και Φθιώτιδας εδώ και εδώ για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι ότι η ιστορία γράφεται από ανθρώπους και όχι εξ ουρανού. Δείτε τη φωτογραφία (πηγή www. panoramio.com) από συνάντηση Σαρακατσαναίων στις βλάχικες καλύβες δίπλα στους Αγίους Αποστόλους που φαίνεται ακριβώς η ράχη Πικροβούνι που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες-τέρατα. Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες χαράς και αγαλλίασης όταν το βουνό γίνει ένα νταμάρι από σίδερα και ξεκοιλιασμένες πλαγιές. Μείναμε σε αυτόν το τόπο γιατί τον αγαπάμε και θυσιάσαμε πολλά πράγματα για να χαίρονται τα μάτια μας και η ψυχή μας τις Εικόνες και τα Δημιουργήματα του Θεού. Το κράτος μας στέρησε πολλά πράγματα μέσα στη γενικευμένη κρίση και τώρα μας στερεί και αυτά που ο Ύψιστος μας χάρισε απλόχερα να απολαμβάνουμε όλοι μας ισότιμα, από τον εφοπλιστή που έρχεται με το καγιέν και μένει στο ακριβό ξενοδοχείο ως τον πιο απλό τσομπάνη που παλεύει για την επιβίωση στις πλαγιές του Βελουχιού. Αν δεν αντισταθούμε ΤΩΡΑ είμαστε άξιοι της μοίρας μας και υπόλογοι στις επόμενες γενιές που θα μας φτύνουν κατάμουτρα!!
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος