Στις 16 Απρίλη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση χορήγησε στην ΤΕΡΝΑ άδεια εγκατάστασης για το αιολικό πάρκο στη θέση «Πικροβούνι», δίπλα στους Αγίους Αποστόλους όπου παραδοσιακά οι Καρπενησιώτες εκδράμανε την Πρωτομαγιά και μαζεύουν τα περίφημα δακράκια.
Πρόκειται για ένα προαγγελθέν έγκλημα καθώς είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας, παρόντος και υπερψηφίσαντος του –εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ και υποψήφιου σήμερα με τη ΝΔ- Ευρυτάνα περιφερειακού συμβούλου κ. Τσιτσάνη. Δεν είναι μικρότερης σημασίας και η σιωπή του Δήμου Καρπενησίου που είχε κάθε λόγο να τοποθετηθεί ως όμορος δήμος για ένα έργο με σοβαρές επιπτώσεις.
Πέρα από περιβαλλοντικά, αισθητικά και άλλα προβλήματα, από το χάρτη της ΡΑΕ διαπιστώνουμε ότι στην κορυφογραμμή μεταξύ 2ης και 3ης ανεμογεννήτριας υπάρχει μεγάλη κατολίσθηση προς τη μεριά του Καρπενησίου. Είναι ο λεγόμενος Τσιρλιάς που ορισμένες φορές έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις κλείνει με κατεβασιές λάσπης την Εθνική οδό πριν τη μεγάλη στροφή της Λεύκας. Στις γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών του νομού επισημαίνονταν ο κίνδυνος να οξυνθεί δραματικά το πρόβλημα της κατολίσθησης λόγω των σχεδιαζόμενων παρακείμενων εκσκαφών και του επιπρόσθετου βάρους που θα ασκηθεί στο έδαφος από τις τσιμεντένιες βάσεις και τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες.
Στις 26/7/2013 (!), βγήκε η άδεια εγκατάστασης για μικρό υδροηλεκτρικό στην ΔΕ Κτημενίων στο Αγιατριαδίτικο ρέμα. Σε ποτάμι δηλαδή που, όπως πανηγύριζε ο δήμος, υποτίθεται ότι προστατεύεται από το (υπό τελική έγκριση) σχέδιο διαχείρισης του υδάτινου διαμερίσματος δυτικής Ελλάδας. Και για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή της ΝΔ και του κ. Μπακογιάννη σιωπά, παρά το γεγονός ότι κάθε σχετική άδεια είναι παράνομη μέχρι την επίσημη έγκριση του σχεδίου διαχείρισης.
Τα γεγονότα τρέχουν και κραυγάζουν: χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από προσευχές να μη μας έρθει το βουνό στο κεφάλι ή ευχές να επέλθει η θεία δίκη και να τιμωρήσει την ασυδοσία,το “δίκαιο” του κέρδους.
Τα επιχειρηματικά σχέδια και ζουν και βασιλεύουν και προχωράνε. Οι ανησυχίες αρκετών ότι οδεύουμε προς μια χειρότερη εκδοχή του 2007 δυναμώνουν. Η Δημοτική Αρχή αξιοποίησε το γεγονός ότι τόσο η ημερίδα ενημέρωσης όσο και άλλες πρωτοβουλίες δεν έθεταν τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων, άφηναν στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τον περιφερειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου. Έβαλε κάτω από τις φτερούγες της τις όποιες δράσεις (αφίσα, υλικά) και τις μετέτρεψε σε «πλυντήριο» για να ξεπλύνει τις πολιτικές ευθύνες και να θολώσει τα νερά. Στην επιτροπή αγώνα που δημιουργήθηκε, Δήμος και πολιτευτές του κατεστημένου άλλαξαν το περιεχόμενο των διεκδικήσεων και προσάρμοσαν την ατζέντα στα προεκλογικά -και όχι μόνο- μέτρα τους.
Η ενοχλητική ιδέα για ανοικτή εκδήλωση στα Κοκκάλια πριν τις εκλογές εξαφανίστηκε, η πρόταση για ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο διαγράφηκε, η δημόσια τοποθέτηση των υποψηφίων παραπέμφθηκε στις καλένδες, ενώ το αρχικό αίτημα «όχι σε όλα» δεν το συναντάμε πλέον ούτε στον κάλαθο των αχρήστων.
Για άλλη μια φορά είμαστε υποχρεωμένοι από τα πράγματα να επαναλάβουμε: έχουμε να κάνουμε με ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, που άπτεται της πολιτικής της ΕΕ και της στρατηγικής του κεφαλαίου. Όσο δεν στηλιτεύονται οι πολιτικές ευθύνες, τα ταξικά-οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις θα παραμένουμε θύματα της απάτης και της αυταπάτης.
Μια Μικρή επίσκεψη στα πρακτικά της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας πείθει και τον πιο δύσπιστο για τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ, αλλά και για την αποφασιστική στάση αρχών του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι σαφής. Έχουν ψηφίσει θετικά για όλες –πλην εξαιρέσεων- τις περιπτώσεις στην Στερεά, και σχεδόν όλες τις ΑΠΕ στην Ευρυτανία! Ο κ Τσιτσάνης έχει ψηφίσει υπέρ, και μάλιστα επιχειρηματολογώντας δεινά, στα υδροηλεκτρικά σε Βασιλέσι, στη θέση Πλατανιάς Ασπροπύργου, Νέο Αργύριο Ασπροπύργου, θέση Γάβρος επί του ρέματος Πλατανιάς (Ασπροποταμος), και τα αιολικά στις θέσεις Μιχος – Βοϊδολιβαδο - Απελινα (Δήμος Αγράφων), Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι (Δήμος Αγράφων) ενώ όπως είδαμε έχει βάλει το χεράκι και την ψήφο του υπέρ του αιολικού στο Πικροβούνι στους Αγίους Αποστόλους. Και όλα αυτά υποθέτουμε όχι εν αγνοία του νυν αντιπεριφερειάρχη κ Καραμπά ο οποίος δεν έχει αρθρώσει λέξη.
Παραθέτουμε χωρίς σχόλια ένα από τα επιχειρήματά του: «δεν είναι εύκολο να πούµε όχι σε τέτοιου είδους επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή µας και µάλιστα τη στιγµή που το ίδιο το κράτος είναι σε άµεση επικοινωνία µε ξένους οικονοµικούς παράγοντες και αναζητά επενδυτές από ξένα κράτη να έρθουν στη χώρα µας».
Με βάση τα παραπάνω δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση ότι σήμερα ο ίδιος φιγουράρει στο συνδυασμό του κ. Μπακογιάννη και της ΝΔ στην περιφέρεια...
Ακόμα πιο εξόφθαλμη είναι η στάση του κ Σταμάτη, «ανεξάρτητου» υποψήφιου Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ στο Καρπενήσι: Τα αιολικά «Καστρί-Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύµπανο-Τρυπήρι» έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του: όχι μόνο στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δήμου Δομνίστας το 2001 (σχετικό αρ 30 στην περιβαλλοντική) αλλά και στη θετική επιστολή του ίδιου του ∆ηµάρχου ∆οµνίστας προς τους συναρµόδιους Υπουργούς, το Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και την ΕΥΠΕ στις 9.9.03 (σχετικό αρ 50).
Η συνέπειά του στην υποστήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων των ΑΠΕ είναι τέτοια που το 2012 απείχε από το Δημοτικό Συμβούλιο στο Κρίκελλο διαμαρτυρόμενος για…την ανάρτηση πανό κατά των αιολικών ενώ στη μία και μοναδική περίπτωση που ο Δήμος Καρπενησίου γνωμοδότησε αρνητικά, για το μικρό υδροηλεκτρικό του Καρπενησιώτη, αυτός μειοψήφισε (!) τασσόμενος υπέρ του έργου. Μάλιστα σε εκείνη τη συνεδρίαση αποκάλεσε «μύθο που έχει καταρριφθεί» το ότι οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον…
Παρόμοια είναι και η στάση των τοπικών εκπροσώπων του άλλου κυβερνητικού συνεταίρου – της ΝΔ. Ο βουλευτής κ Κοντογιώργος όχι μόνο δεν έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση για το θέμα αλλά αντίθετα συναντάμε 2 ερωτήσεις του στη βουλή υπέρ των επιχειρηματιών ΑΠΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων «άρση εμποδίων (οικονομικών, διοικητικών κλπ) που επιβραδύνουν την υλοποίηση ώριμων και εφικτών έργων, ανεξαρτήτως τεχνολογίας και μεγέθους», καθώς και ενίσχυση της αποζημίωσης και ανταγωνιστικότητας των ΑΠΕ!
Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο μύθος που καλλιεργείται εν όψει εκλογών παρουσιάζοντας τον δήμαρχο και υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ κ. Μπακογιάννη ως... σταυροφόρο της μάχης κατά των αιολικών και πρόμαχο των βουνών και ποταμών μας. Ακόμα και αν προσπεράσουμε το ότι απέρριψε συστηματικά τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης να τοποθετηθεί ο Δήμος ενάντια στα αιολικά, ότι άνοιξε το δρόμο στα ιδιωτικά υδροηλεκτρικά, ότι ο Δήμος δεν κινείται για σειρά κραυγαλέων περιπτώσεων κτλ κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει έστω κάτι από τα παρακάτω:
-Επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου 2011-2014: «1.6.1 Η αξιοποίηση Α.Π.Ε. Η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ευνοείται από το κλίμα του Δήμου και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τομέα αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.»
-Τοποθέτησή του κ. Μπακογιάννη στην 29η συνεδρίαση του 2011 του ΔΣ: «δικιά μας τουλάχιστον στρατηγική ως Δημοτική Αρχή δεν είναι να γνωμοδοτούμε υπέρ ή κατά των ΑΠΕ στο Δήμο Καρπενησίου και στο Νομό Ευρυτανίας αλλά να κρίνουμε κάθε έργο κατά περίπτωση»
-Δελτίο τύπου της Αυστριακής πρεσβείας 15/3/2011: «Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και ο Πρέσβης τόνισαν από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της περιβαλλοντικής τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» (ακόμα περιμένουμε την απάντηση για το τι ακριβώς συζήτησαν)
-Σημερινό πρόγραμμα του κ Μπακογιάννη για την περιφέρεια: «δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα προωθήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση και την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Η προώθηση τέτοιων έργων αποτελεί βασική προτεραιότητα». [Τι έκπληξη! Παρόμοια λέει και το πρόγραμμα του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ κ Αποστόλου: “Να αξιοποιήσουμε την θέση της περιφέρειας στο χωροταξικό και παραγωγικό σύστημα (γειτνίαση της με την Αθήνα, οι ευκαιρίες ανάπτυξης σε κλάδους της βιομηχανίας, των ΑΠΕ..)”!!!]
Δεν είναι μικρότερος ο εμπαιγμός του ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στις εκλογές στα λόγια ξιφουλκούν. Στην πράξη όμως έχουν ψηφίσει υπέρ στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων στην περιφέρεια (λχ μόνο στις 12/10/2011 υπερψήφισαν 10 επιχειρηματικά σχέδια ΑΠΕ!) ενώ έχουν λερωμένα τα χέρια τους και στην Ευρυτανία. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπός του –και νυν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας- έχει υπερψηφίσει τα ιδιωτικά υδροηλεκτρικά σε Διπόταμα και θέση Γαύρος του Δήμου Ασπροποτάμου. Όταν συζητιόταν το υδροηλεκτρικό στη θέση Πλατανιά απουσιάζε και ενώ έστειλε γραπτή τοποθέτηση εκφράζοντας τη διαφωνία του για άλλα θέματα για αυτό περιέργως σιώπησε… Στην συζήτηση για το αιολικό στα Άγραφα ψήφισε κατά με επιχείρημα ότι...«βρίσκεται στην αλπική ζώνη της Ευρυτανίας γι αυτό και το όλο θέμα χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση»!!! Λες και το θέμα της παράδοσης δημόσιας περιουσίας στα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ζήτημα…υψομέτρου!
Αποδείχνεται για άλλη μια φορά, ότι τα κόμματα, οι δυνάμεις και παρατάξεις που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και εξωραΐζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε «μνημονιακοί» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είτε «αντιμνημονιακοί» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κα), ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τα βουνά και το φυσικό πλούτο μας.
Στην κάλπη του Μαΐου οι Ευρυτάνες που προβληματίζονται έχουν ευθύνη να δώσουν απάντηση: τόσο στα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τα όρη και τα ποτάμια μας, όσο και στην απίστευτη διγλωσσία και προκλητική υποκρισία των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και των τοπικών τους εκπροσώπων.
Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος,
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας με την Λαϊκή Συσπείρωση
Πρόκειται για ένα προαγγελθέν έγκλημα καθώς είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας, παρόντος και υπερψηφίσαντος του –εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ και υποψήφιου σήμερα με τη ΝΔ- Ευρυτάνα περιφερειακού συμβούλου κ. Τσιτσάνη. Δεν είναι μικρότερης σημασίας και η σιωπή του Δήμου Καρπενησίου που είχε κάθε λόγο να τοποθετηθεί ως όμορος δήμος για ένα έργο με σοβαρές επιπτώσεις.
Πέρα από περιβαλλοντικά, αισθητικά και άλλα προβλήματα, από το χάρτη της ΡΑΕ διαπιστώνουμε ότι στην κορυφογραμμή μεταξύ 2ης και 3ης ανεμογεννήτριας υπάρχει μεγάλη κατολίσθηση προς τη μεριά του Καρπενησίου. Είναι ο λεγόμενος Τσιρλιάς που ορισμένες φορές έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις κλείνει με κατεβασιές λάσπης την Εθνική οδό πριν τη μεγάλη στροφή της Λεύκας. Στις γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών του νομού επισημαίνονταν ο κίνδυνος να οξυνθεί δραματικά το πρόβλημα της κατολίσθησης λόγω των σχεδιαζόμενων παρακείμενων εκσκαφών και του επιπρόσθετου βάρους που θα ασκηθεί στο έδαφος από τις τσιμεντένιες βάσεις και τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες.
Στις 26/7/2013 (!), βγήκε η άδεια εγκατάστασης για μικρό υδροηλεκτρικό στην ΔΕ Κτημενίων στο Αγιατριαδίτικο ρέμα. Σε ποτάμι δηλαδή που, όπως πανηγύριζε ο δήμος, υποτίθεται ότι προστατεύεται από το (υπό τελική έγκριση) σχέδιο διαχείρισης του υδάτινου διαμερίσματος δυτικής Ελλάδας. Και για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή της ΝΔ και του κ. Μπακογιάννη σιωπά, παρά το γεγονός ότι κάθε σχετική άδεια είναι παράνομη μέχρι την επίσημη έγκριση του σχεδίου διαχείρισης.
Τα γεγονότα τρέχουν και κραυγάζουν: χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από προσευχές να μη μας έρθει το βουνό στο κεφάλι ή ευχές να επέλθει η θεία δίκη και να τιμωρήσει την ασυδοσία,το “δίκαιο” του κέρδους.
Τα επιχειρηματικά σχέδια και ζουν και βασιλεύουν και προχωράνε. Οι ανησυχίες αρκετών ότι οδεύουμε προς μια χειρότερη εκδοχή του 2007 δυναμώνουν. Η Δημοτική Αρχή αξιοποίησε το γεγονός ότι τόσο η ημερίδα ενημέρωσης όσο και άλλες πρωτοβουλίες δεν έθεταν τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων, άφηναν στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τον περιφερειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου. Έβαλε κάτω από τις φτερούγες της τις όποιες δράσεις (αφίσα, υλικά) και τις μετέτρεψε σε «πλυντήριο» για να ξεπλύνει τις πολιτικές ευθύνες και να θολώσει τα νερά. Στην επιτροπή αγώνα που δημιουργήθηκε, Δήμος και πολιτευτές του κατεστημένου άλλαξαν το περιεχόμενο των διεκδικήσεων και προσάρμοσαν την ατζέντα στα προεκλογικά -και όχι μόνο- μέτρα τους.
Η ενοχλητική ιδέα για ανοικτή εκδήλωση στα Κοκκάλια πριν τις εκλογές εξαφανίστηκε, η πρόταση για ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο διαγράφηκε, η δημόσια τοποθέτηση των υποψηφίων παραπέμφθηκε στις καλένδες, ενώ το αρχικό αίτημα «όχι σε όλα» δεν το συναντάμε πλέον ούτε στον κάλαθο των αχρήστων.
Για άλλη μια φορά είμαστε υποχρεωμένοι από τα πράγματα να επαναλάβουμε: έχουμε να κάνουμε με ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, που άπτεται της πολιτικής της ΕΕ και της στρατηγικής του κεφαλαίου. Όσο δεν στηλιτεύονται οι πολιτικές ευθύνες, τα ταξικά-οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις θα παραμένουμε θύματα της απάτης και της αυταπάτης.
Μια Μικρή επίσκεψη στα πρακτικά της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας πείθει και τον πιο δύσπιστο για τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ, αλλά και για την αποφασιστική στάση αρχών του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι σαφής. Έχουν ψηφίσει θετικά για όλες –πλην εξαιρέσεων- τις περιπτώσεις στην Στερεά, και σχεδόν όλες τις ΑΠΕ στην Ευρυτανία! Ο κ Τσιτσάνης έχει ψηφίσει υπέρ, και μάλιστα επιχειρηματολογώντας δεινά, στα υδροηλεκτρικά σε Βασιλέσι, στη θέση Πλατανιάς Ασπροπύργου, Νέο Αργύριο Ασπροπύργου, θέση Γάβρος επί του ρέματος Πλατανιάς (Ασπροποταμος), και τα αιολικά στις θέσεις Μιχος – Βοϊδολιβαδο - Απελινα (Δήμος Αγράφων), Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι (Δήμος Αγράφων) ενώ όπως είδαμε έχει βάλει το χεράκι και την ψήφο του υπέρ του αιολικού στο Πικροβούνι στους Αγίους Αποστόλους. Και όλα αυτά υποθέτουμε όχι εν αγνοία του νυν αντιπεριφερειάρχη κ Καραμπά ο οποίος δεν έχει αρθρώσει λέξη.
Παραθέτουμε χωρίς σχόλια ένα από τα επιχειρήματά του: «δεν είναι εύκολο να πούµε όχι σε τέτοιου είδους επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή µας και µάλιστα τη στιγµή που το ίδιο το κράτος είναι σε άµεση επικοινωνία µε ξένους οικονοµικούς παράγοντες και αναζητά επενδυτές από ξένα κράτη να έρθουν στη χώρα µας».
Με βάση τα παραπάνω δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση ότι σήμερα ο ίδιος φιγουράρει στο συνδυασμό του κ. Μπακογιάννη και της ΝΔ στην περιφέρεια...
Ακόμα πιο εξόφθαλμη είναι η στάση του κ Σταμάτη, «ανεξάρτητου» υποψήφιου Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ στο Καρπενήσι: Τα αιολικά «Καστρί-Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύµπανο-Τρυπήρι» έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του: όχι μόνο στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δήμου Δομνίστας το 2001 (σχετικό αρ 30 στην περιβαλλοντική) αλλά και στη θετική επιστολή του ίδιου του ∆ηµάρχου ∆οµνίστας προς τους συναρµόδιους Υπουργούς, το Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και την ΕΥΠΕ στις 9.9.03 (σχετικό αρ 50).
Η συνέπειά του στην υποστήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων των ΑΠΕ είναι τέτοια που το 2012 απείχε από το Δημοτικό Συμβούλιο στο Κρίκελλο διαμαρτυρόμενος για…την ανάρτηση πανό κατά των αιολικών ενώ στη μία και μοναδική περίπτωση που ο Δήμος Καρπενησίου γνωμοδότησε αρνητικά, για το μικρό υδροηλεκτρικό του Καρπενησιώτη, αυτός μειοψήφισε (!) τασσόμενος υπέρ του έργου. Μάλιστα σε εκείνη τη συνεδρίαση αποκάλεσε «μύθο που έχει καταρριφθεί» το ότι οι ΑΠΕ καταστρέφουν το περιβάλλον…
Παρόμοια είναι και η στάση των τοπικών εκπροσώπων του άλλου κυβερνητικού συνεταίρου – της ΝΔ. Ο βουλευτής κ Κοντογιώργος όχι μόνο δεν έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση για το θέμα αλλά αντίθετα συναντάμε 2 ερωτήσεις του στη βουλή υπέρ των επιχειρηματιών ΑΠΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων «άρση εμποδίων (οικονομικών, διοικητικών κλπ) που επιβραδύνουν την υλοποίηση ώριμων και εφικτών έργων, ανεξαρτήτως τεχνολογίας και μεγέθους», καθώς και ενίσχυση της αποζημίωσης και ανταγωνιστικότητας των ΑΠΕ!
Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο μύθος που καλλιεργείται εν όψει εκλογών παρουσιάζοντας τον δήμαρχο και υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ κ. Μπακογιάννη ως... σταυροφόρο της μάχης κατά των αιολικών και πρόμαχο των βουνών και ποταμών μας. Ακόμα και αν προσπεράσουμε το ότι απέρριψε συστηματικά τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης να τοποθετηθεί ο Δήμος ενάντια στα αιολικά, ότι άνοιξε το δρόμο στα ιδιωτικά υδροηλεκτρικά, ότι ο Δήμος δεν κινείται για σειρά κραυγαλέων περιπτώσεων κτλ κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει έστω κάτι από τα παρακάτω:
-Επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου 2011-2014: «1.6.1 Η αξιοποίηση Α.Π.Ε. Η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ευνοείται από το κλίμα του Δήμου και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τομέα αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.»
-Τοποθέτησή του κ. Μπακογιάννη στην 29η συνεδρίαση του 2011 του ΔΣ: «δικιά μας τουλάχιστον στρατηγική ως Δημοτική Αρχή δεν είναι να γνωμοδοτούμε υπέρ ή κατά των ΑΠΕ στο Δήμο Καρπενησίου και στο Νομό Ευρυτανίας αλλά να κρίνουμε κάθε έργο κατά περίπτωση»
-Δελτίο τύπου της Αυστριακής πρεσβείας 15/3/2011: «Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και ο Πρέσβης τόνισαν από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της περιβαλλοντικής τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» (ακόμα περιμένουμε την απάντηση για το τι ακριβώς συζήτησαν)
-Σημερινό πρόγραμμα του κ Μπακογιάννη για την περιφέρεια: «δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα προωθήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση και την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Η προώθηση τέτοιων έργων αποτελεί βασική προτεραιότητα». [Τι έκπληξη! Παρόμοια λέει και το πρόγραμμα του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ κ Αποστόλου: “Να αξιοποιήσουμε την θέση της περιφέρειας στο χωροταξικό και παραγωγικό σύστημα (γειτνίαση της με την Αθήνα, οι ευκαιρίες ανάπτυξης σε κλάδους της βιομηχανίας, των ΑΠΕ..)”!!!]
Δεν είναι μικρότερος ο εμπαιγμός του ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στις εκλογές στα λόγια ξιφουλκούν. Στην πράξη όμως έχουν ψηφίσει υπέρ στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων στην περιφέρεια (λχ μόνο στις 12/10/2011 υπερψήφισαν 10 επιχειρηματικά σχέδια ΑΠΕ!) ενώ έχουν λερωμένα τα χέρια τους και στην Ευρυτανία. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπός του –και νυν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας- έχει υπερψηφίσει τα ιδιωτικά υδροηλεκτρικά σε Διπόταμα και θέση Γαύρος του Δήμου Ασπροποτάμου. Όταν συζητιόταν το υδροηλεκτρικό στη θέση Πλατανιά απουσιάζε και ενώ έστειλε γραπτή τοποθέτηση εκφράζοντας τη διαφωνία του για άλλα θέματα για αυτό περιέργως σιώπησε… Στην συζήτηση για το αιολικό στα Άγραφα ψήφισε κατά με επιχείρημα ότι...«βρίσκεται στην αλπική ζώνη της Ευρυτανίας γι αυτό και το όλο θέμα χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση»!!! Λες και το θέμα της παράδοσης δημόσιας περιουσίας στα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ζήτημα…υψομέτρου!
Αποδείχνεται για άλλη μια φορά, ότι τα κόμματα, οι δυνάμεις και παρατάξεις που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και εξωραΐζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε «μνημονιακοί» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είτε «αντιμνημονιακοί» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κα), ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τα βουνά και το φυσικό πλούτο μας.
Στην κάλπη του Μαΐου οι Ευρυτάνες που προβληματίζονται έχουν ευθύνη να δώσουν απάντηση: τόσο στα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τα όρη και τα ποτάμια μας, όσο και στην απίστευτη διγλωσσία και προκλητική υποκρισία των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και των τοπικών τους εκπροσώπων.
Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος,
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας με την Λαϊκή Συσπείρωση