Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Το Κερασοχώρι τίμησε τον ήρωά του

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, στην έδρα του Δήμου Αγράφων, η 193η Επέτειος από την κήρυξη της Επανάστασης, που έγινε από τον ήρωα Κώστα Βελή στις 10 Μαΐου 1821, στο Κερασοχώρι.


Ο Δήμος Αγράφων, τίμησε και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τον Κερασοβίτη πολέμαρχο, τον σπουδαίο αυτό αρματολό που σήκωσε την σημαία της επανάστασης μπροστά στο σπίτι του στο Κεράσοβο, μεταφέροντας έτσι το μεγάλο μήνυμα εκείνης της εποχής σε όλη την Ευρυτανία, για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον Τούρκικο ζυγό.
Το πρωί της Παρασκευής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία που βρίσκεται ο ανδριάντας του ήρωα Κ. Βελή, και στην συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από εκπαιδευτικό του Λυκείου και η γιορτή έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου Κερασοχωρίου και ειλικρινά τους αξίζουν πολλά μπράβο στα παιδιά και στον καθηγητή τους.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η Αντιδήμαρχος Αγράφων Βάσω Φεγγούλη, ο Πρώην Δήμαρχος Βίνιανης Νίκος Γεωργίου, εκπρόσωπος του Διοικητή του Α.Τ Κερασοχωρίου, η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Γαλανού, υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, κάτοικοι του χωριού, γονείς και μαθητές.
Λίγα λόγια για τον Ήρωα 
Το Κερασοχώρι υπήρξε η ιδιαίτερη πατρίδα του Κώστα Βελή του ήρωα που κύρηξε την επανάσταση του 1821 στην Ευρυτανία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Στεργιόπουλος και γεννήθηκε το 1770. Τα πρώτα του γράμματα έμαθε προφανώς στο Κερασοχώρι και δεν είναι γνωστό αν τελειοποίησε την μόρφωσή του στο Καρπενήσι ή στα Βραγγιανά, όπου η εκπαιδευτική παράδοση του Ευγένιου Γιαννούλη και του Αναστάσιου Γόρδιου άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της.
Διέθετε εξυπνάδα και ευστροφία και διακρινόταν μεταξύ των συνομήλικων του. Για μικρά διαστήματα ίσως είχε ενταχθεί στα κλέφτικα σώματα των Κατσαντωναίων που στις αρχές του 19ου αιώνα κυριαρχούσαν στην περιοχή των Αγράφων και πολλές φορές είχαν αντιμετωπίσει νικηφόρα τα τουρκαλβανικά αποσπάσματα του Αλή Πασά.
Αργότερα υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά, ο οποίος εκτιμώντας τα προσόντα του τον διορίζει βοεβόδα στην Κοζάνη και αργότερα στην Καρδίτσα. Στην Κοζάνη φαίνεται ότι μυήθηκε στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας.
Στα τέλη Απριλίου του 1821 ο Κώστας Βελής έφτασε στο Κεράσοβο, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με την παρουσία πολλών συμπατριωτών του από διάφορα χωριά της Ευρυτανίας που είχαν συγκεντρωθεί να τον γνωρίσουν και να πάρουν οδηγίες, ύψωσε στις 10 Μαΐου 1821 τη σημαία της επανάστασης στην Ευρυτανία και με προκήρυξη του καλούσε τους συμπατριώτες του να εξεγερθούν κατά των τυράννων και να αγωνιστούν για την ελευθερία τους. Τους καλούσε να πάρουν τα όπλα και να συγκεντρωθούν στο Κερασοχώρι. Η προκήρυξη είχε ως εξής:
''Ήρθεν η ώρα με το θέλημα του θεού να ελευθερώσουμεν την πατρίδα μας από την τουρκικήν τυραννίαν. Αμα λοιπόν λάβετε το παρόν μου, να πάρετε τα άρματά σας και να ερθετε όπου σας περιμένω εδώ, εντός τριών ημερών, διότι ο καιρός δεν μας περιμένει περισσότερον. Να είστε έτοιμοι να κάμωμεν το χρέος μας εις την πατρίδαν. - Κεράσοβον 10 Μαίου 1821 - Ο αδερφός σας Κώστας Βελής''
Έδωσε πολλές μάχες κατά των τούρκων στη περιοχή και χρηματοδότησε τον αγώνα. Η άτυχη μάχη της χωταίνας - ρεντίνας το σημερινό Αηδονοχώρι της Καρδίτσας είχε φοβερές για την ελληνική επανάσταση συνέπειες. Ο Κώστας Βελής συνελήθφει και οδηγήθηκε στην Πόλη όπου πέθανε με φρικτά βασανιστήρια. Η απώλεια του Κώστα Βελή στέρησε το αγωνιζόμενο έθνος από έναν ικανό, ειλικρινή και ενθουσιώδη οπλαρχηγό.