Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Αίσια έκβαση στην παρέμβαση Καρανίκα Μειώθηκε στους 4 μήνες η παραμονή των κτηνοτρόφων

Από το Γραφείο του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα ανακοινώθηκε ότι με την υπ' αριθ. 200917/2130/23-12-2011 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το διάστημα παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Ευρυτανία για το Πρόγραμμα Εξισωτικής  Αποζημίωσης (μέτρα 211 και 212 ) για το έτος 2011  καθορίζεται στους τέσσερεις  (4) μήνες.

Η απόφαση αποτελεί δικαίωση της πρωτοβουλίας του Βουλευτή να φέρει το θέμα στη Βουλή με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στα μέσα Οκτωβρίου και που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011. Στην Επίκαιρη Ερώτηση προτεινόταν η μείωση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος από πέντε (5) σε τέσσερις (4) μήνες για περιοχές με υψόμετρο άνω των εννιακοσίων (900) μέτρων, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη βόσκηση σε αυτές πριν την 1η Ιουνίου και μετά το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε στη Βουλή, ο κ. Καρανίκας είχε επισημάνει την μακρά παράδοση της Ευρυτανίας στην κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία ενισχύεται κάθε φορά από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Όπως τόνισε από του βήματος, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να ανεβαίνουν στις ορεινές περιοχές στις αρχές Ιουνίου και να φεύγουν αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο πεντάμηνο που είναι απαραίτητο για να παίρνουν τις εξισωτικές τους αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.