Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 99 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ» των αδελφών μας Ευρυτάνων, που διαμένουν στην Νέα Υόρκη. Στην πολύ ωραία αυτή γιορτή, που χαρακτηρίστηκε από την άψογη οργάνωση, την μεγάλη συμμετοχή, αλλά και τον ευρυτανικό της παλμό, τα δίδυμα αδέλφια Σταύρος και Παναγιώτης Ριγογιάννης λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης για την 99η επέτειο της ιδρύσεως του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» και αφού ήδη είχαν εξασφαλίσει τον λογαριασμό ανακοίνωσαν στον πρόεδρο Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο
και στον πρώην πρόεδρο Δημήτριο Τριανταφύλλη ότι όλα τα έξοδα ήταν πληρωμένα.
«Δεν πιστεύαμε στα αυτιά και στα μάτια μας. Είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του Συλλόγου μας και πιστεύω σε όλους τους εθνικοτοπικούς συλλόγους που έρχεται ένας ευεργέτης να πληρώσει τον λογαριασμό. Ο Σύλλογος μας είναι γενναιόδωρος και η Παναγία η Προυσιώτισσα μεριμνά. Φωτίζει τους συμπατριώτες μας και προσφέρουν», επεσήμανε ο ακούραστος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος (ΦΩΤΟ).
Ο ετήσιος χορός πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου 2011 στο ομογενειακό εστιατόριο «Λατέρνα» στο Μπέισαϊντ, στο οποίο δεν έπεφτε καρφίτσα, όπως λέει και ο λαός. Οι Ευρυτάνες ξεφάντωσαν πολλές ώρες.
Ερωτηθέντες για το μέγεθος της δωρεάς των αδελφών Ριγογιάννη, τόσο ο κ. Ζαχαρόπουλος, όσο και ο κ. Τριανταφύλλης απέφυγαν να εισέλθουν στη λογική των αριθμών και τόνισαν ότι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων και από τη λαχειοφόρο αγορά θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου του Συλλόγου και για την εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας.
Από έναν πρόχειρο λογαριασμό προκύπτει ότι η δωρεά των αδελφών Ριγογιάννη κυμαίνεται μεταξύ των δεκατεσσάρων και δεκαπέντε χιλιάδων δολαρίων.
«Η δωρεά των αδελφών Ριγογιάννη ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα μέλη, διότι στις 19 Μαΐου 2012 θα γιορτάσουμε στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ την 100η επέτειο της ιδρύσεως του Συλλόγου μας», επεσήμανε ο κ. Τριανταφύλλης.
Κατά τη διάρκεια του χορού έγινε και η απονομή της υποτροφίας στον αριστούχο φοιτητή Γεώργιο Σκουφάρα.
Η υποτροφία, αξίας 1000 δολαρίων, όπως είπε ο κ. Τριανταφύλλης, προέρχεται από το Ταμείο Υποτροφιών «Γεωργίου Αθανασόπουλου».
Ο Σύλλογος άρχισε ήδη τις προετοιμασίες για τον εορτασμό της εκατονταετίας.
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που έγινε το Δεκέμβριο, αλλά και στις εκλογές που θα γίνουν το Μάρτιο. Την ίδια μέρα θα τελεστεί και το καθιερωμένο ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων μελών και στελεχών του Συλλόγου.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων του Συλλόγου διοργανώνονται στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, διότι εκεί οι Ευρυτάνες έχουν δημιουργήσει το παρεκκλήσι της Παναγίας Προυσιώτισσας.
Η εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας, η οποία κοσμεί τον Άγιο Νικόλαο, όπως λέει και ο πρόεδρος, είναι θαυματουργό, διότι έρχονται προσκυνητές γονυπετείς, καταθέτουν τα τάματα και όπως λένε έχουν δει αποτελέσματα.
Προ μερικών ετών, ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία Προυσιώτισσα» δώρισε πενήντα χιλιάδες δολάρια για την ενίσχυση του ταμείου για την ανέγερση του νέου εκπαιδευτικού και πολιτιστικού κέντρου της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1912 και είχε περισσότερο τον χαρακτήρα μιας αδελφότητας, η οποία είχε θέσει ως στόχο τη συσπείρωση των μεταναστών που κατάγονταν από το χωριό Προυσό της Ευρυτανίας και τα χωριά γύρω από τη Μονή Προυσού. Τρεις δεκαετίες αργότερα, κατέθεσε τα δικαιολογητικά και το καταστατικό και εγκρίθηκε πλέον και από την πολιτεία της Νέας Υόρκης.