Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Γιορτές και παιδί - Γράφει ο Κώστας Ηλ. Μήτσιος

Είναι αλήθεια ότι, αν η αγιόρταστη ζωή του ανθρώπου μοιάζει με ένα μακρινό ταξίδι χωρίς σταθμό ξεκούρασης και ανάπαυσης, «βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος», τότε για το παιδί η ζωή χωρίς γιορτές είναι κόλαση και σημαδεύει την ψυχοπνευματική του οντότητα.
Η ζωή του ανθρώπου μένει για πάντα φτωχή, κενή και άχαρη, όταν λείψουν από την παιδική του ηλικία οι γιορτές.
Τα παιδιά αγαπούν εξαιρετικά τις γιορτές και τα παιχνίδια. Η ψυχή τού παιδιού πρέπει να γεμίσει από γιορταστικά βιώματα. Από αυτά τα αποθέματα θα αντλεί δύναμη στις αντιξοότητες της ζωής. Η προσδοκία της γιορτής, η προετοιμασία γενικά και ο ενθουσιασμός, ο διάκοσμος του σπιτιού, τα τραγούδια, τα γλυκά και τα φαγητά, η σχετική ενημέρωσή του για το θρησκευτικό ή εθνικό γεγονός, αποτελούν ανεπανάληπτα και αξέχαστα βιώματα για το παιδί και επιδρούν αποφασιστικά στην περαιτέρω ψυχοπνευματική του εξέλιξη.
Ποιος από εμάς τους μεγάλους μπορεί να ξεχάσει ή να περιγράψει την άφατη χαρά, την αγωνία και τον ενθουσιασμό που κατέκλυζαν την ψυχή μας περιμένοντας και τραγουδώντας τα κάλαντα, την παραμονή των Χριστουγέννων; Ο αγώνας της ζωής διασπά τους ανθρώπους και μόνο μέσα στις γιορτές ενώνονται και δένονται ανάμεσά τους οι άνθρωποι κάθε ηλικίας.
Και αν οι μεγάλοι πολλές φορές, αλλοτριωμένοι και απορροφημένοι από τη ζωή, αντιπαρέρχονται ασυγκίνητοι και αδιάφοροι τις γιορτές, δε συμβαίνει το ίδιο με τα παιδιά, που ολοκληρωτικά παραδίνονται σε αυτές. Με λαχτάρα και ασυγκράτητη ανυπομονησία περιμένουν τα παιδιά τις μεγάλες γιορτές. Έτσι η αλλαγή του τρόπου απασχόλησης και κύρια η μετατροπή της ρουτίνας που παίρνει γενικά η ζωή των παιδιών κατά τη φοίτησή τους στο σχολείο, δημιουργεί για αυτά μια ατμόσφαιρα ανείπωτης χαράς και ικανοποίησης.
Στις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, το παιδί βιώνει και καλλιεργεί το θρησκευτικό συναίσθημα, μεταφέρεται σε έναν ευτυχισμένο κόσμο που πλάθει η φαντασία του, ξεκουράζεται, γεμίζει χαρά και προάγεται η ψυχοπνευματική του κατάσταση. Η ζωή του παιδιού στις γιορτές κυλά ήρεμα, το πνεύμα του τονώνεται και δημιουργούνται βιώματα που χαράσσονται ανεξίτηλα στην παιδική του ψυχή. Δυστυχισμένοι είναι οι άνθρωποι που στερήθηκαν γιορταστικά βιώματα κατά την παιδική τους ηλικία. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι γιορτές είναι συνυφασμένες με την παιδική ηλικία και αποτελούν ανάγκη της ανθρώπινης ζωής.
kostasmitsios@yahoo.gr