Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Νέος Δήμος Καρπενησίου: Χρέη, δημοτικά τέλη και παροχές

Γράφει ο Καθηγητής ΑΠΘ κ. Θαν. Γιαννακόπουλος

Από 1/1/2011 ο Δήμαρχος του νέου Δήμου Καρπενησίου αναλαμβάνει τα καθήκοντα του. Δεν είναι μία συνηθισμένη παράδοση – παραλαβή. Αυτή την ημέρα, έξι μέχρι τότε Δήμαρχοι ισάριθμων δήμων θα παραδώσουν σε έναν ακόμη Δήμαρχο. Οι Δήμοι Καρπενησίου, Δομνίστας, Ποταμιάς, Προυσού, Κτημενίων και Φουρνάς καταργούνται και στη θέση τους δημιουργείται ο νέος Δήμος Καρπενησίου.
Ο νέος Δήμαρχος θα παραλάβει τα τρέχοντα ζητήματα των παραπάνω δήμων τα οποία πρέπει να διεκπεραιώσει. Θα παραλάβει τις διαφορετικές κατά περιοχή πολιτικές που πρέπει να συνδυάσει. Θα παραλάβει τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις των δήμων που πρέπει να εκπληρώσει.
Ο νέος δήμος θα ξεκινήσει με «προίκα» χρέος 1,62 εκατ. Ευρώ . Τόσο είναι το ποσό που χρωστούν στις τράπεζες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι δήμοι που συνενούνται. Συγκεκριμένα , όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τον περασμένο Αύγουστο, που δημοσιεύθηκε και στις τοπικές εφημερίδες, ο δήμος Καρπενησίου χρωστά 705.779€, ο δήμος Δομνίστας 337.359€ και ο δήμος Ποταμιάς 579.822€, ενώ δεν χρωστούν οι δήμοι Προυσού, Κτημενίων και Φουρνάς. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις των δήμων για προμήθειες και σε κατασκευαστές, όπως και νέα δάνεια που πιθανόν έχουν συναφθεί. Πως θα πληρωθούν αυτά τα χρέη; Πιστεύω πως οι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν ενημερωθεί ακριβώς γι ‘ αυτές τις υποχρεώσεις.
Στους δήμους δεν εφαρμόζετε η ίδια πολιτική όσο αναφορά τα δημοτικά τέλη και κυρίως τα ανταποδοτικά. Είναι λογικό αφού δεν έχουν όλοι τις ίδιες παροχές. Θα εφαρμοσθεί η ίδια τιμολογιακή πολιτική; Δηλαδή π.χ. στην Αγία Τριάδα που « πνίγονται» στο νερό θα μπουν υδρομετρητές με την ίδια τιμή και πολιτική χρέωσης με ένα χωριό που λένε το «νερό νεράκι » το καλοκαίρι; Θα πληρώνουν τα ίδια δημοτικά τέλη ( δημοτικό φωτισμό, κλπ.) και στα Ψιανά που όταν καίγεται μία λάμπα μπορεί να περάσει και ένας μήνας να αλλάξει και στο Καρπενήσι που αλλάζει σχεδόν αμέσως; Είναι αδιανόητο να γίνει εξίσωση των υποχρεώσεων των πολιτών εάν ο νέος δήμος δεν θα μπορεί να εφαρμόσει εξίσωση των παροχών.
Πριν πάμε στις κάλπες, είναι χρήσιμο οι Ευρυτάνες δημότες του νέου Δήμου να γνωρίζουμε τις απόψεις των υποψηφίων μας δημάρχων στα παραπάνω ζητήματα.