Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Γιώργος Χαλιάσος: “ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το Κ. Υ. Φραγκίστας”


Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου. Ο Γιατρός Γιώργος Χαλιάσος, σε μια συνέντευξη ποταμό που θα συζητηθεί, λέει πολλές αλλά πικρές αλήθειες για τα 3 ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν όσοι πηγαίνουν για εξετάσεις σε Νοσοκομεία ή Κ.Υ, για τους αγροτικούς γιατρούς, για την μείωση των επιχορηγήσεων στα Νοσοκομεία, ενώ για τον Αξονικό Τομογράφο του Νοσοκομείου Καρπενησίου, τονίζει: «Για τον αξονικό έχουμε πάρει άδεια. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το μηχάνημα είναι κατάλληλο και υπάρχει καινούργια άδεια. Περιμένουμε να έρθει ο ακτινολόγος. Αυτό όμως δεν εξαρτάται από εμάς , έχουμε πάρει ήδη μέχρι τώρα 4 γιατρούς και περιμένουμε τον ακτινολόγο».
Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας, που εξυπηρετεί όλη την κεντροδυτική Ευρυτανία, θεωρούμε ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς με πρώτο απ΄ όλους τον Βουλευτή μας, που είναι Γιατρός, να ενεργήσουν τα δέοντα, προκειμένου το Κ.Υ. να αναβαθμιστεί, καθότι σήμερα η παροχή υπηρεσιών Υγείας που προσφέρει είναι ελάχιστες.
Η ένταξη του ΕΣΥ στον «Καλλικράτη» και η εκχώρηση της ευθύνης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων στους νέους Δήμους, ευχόμαστε να μην είναι η ταφόπλακα του ΕΣΥ, διότι όλοι ξέρουμε, ότι οι αρμοδιότητες που κατά καιρούς εκχωρήθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ουδέποτε συνοδεύτηκαν από τη μεταφορά και των αντιστοίχων πόρων, παρά το γεγονός ότι το κράτος είναι αναγκασμένο από το νόμο να το κάνει. Ως γνωστόν τα άρθρα 84 και 96 του «Καλλικράτη», κάνουν λόγο για ένα άλλο «μνημόνιο» που επιβάλει τα δικά του μέτρα στη δημόσια Υγεία, προβλέποντας αρμοδιότητες του τομέα Υγείας, που παραχωρούνται σε Δήμους, χωρίς τους ανάλογους πόρους. Αν το κεντρικό κράτος δεν δώσει τα απαιτούμενα χρήματα για να λειτουργήσουν τα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας όπως πρέπει, θα έχει ως αποτέλεσμα να μπει λουκέτο σε αυτά και κάτι τέτοιο για την περίπτωση του Κ.Υ Φραγκίστας θα είναι καταστροφικό για όλους. Επομένως το ζήτημα αυτό ας αντιμετωπιστεί από κάθε αρμόδιο με την πρέπουσα σοβαρότητα. Στην συνέχεια σας παραθέτουμε την συνέντευξη του κ. Χαλιάσου που ευγενικά παραχώρησε στην εφημερίδα μας.

κ. Διοικητά τι έχει γίνει με τους αγροτικούς ιατρούς σχετικά με τη θητεία τους; Θα μείνουν τα χωριά χωρίς γιατρό;
Δυστυχώς δεν δόθηκε παράταση στη θητεία τους, σύμφωνα με κεντρική κυβερνητική απόφαση, την οποία εμείς δεν μπορούμε ούτε να την ανατρέψουμε ούτε να την παραβιάσουμε. Θα μείνουν κάποια κενά μέχρι να έρθουν οι επόμενοι γιατροί. Ήδη όρκισα το γιατρό του Στενώματος. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, σε μεγάλη δεινή οικονομική κατάσταση, δεν μπορεί να πληρώνει το κράτος και άλλα. Δεν μπορούμε εμείς να τους κρατήσουμε πλέον. Ένας αγροτικός γιατρός όταν τελείωνε η θητεία του, είχαμε τη δυνατότητα, μέχρι τώρα, και τον κρατάμε μέχρι να έρθει ο επόμενος. Απαγορεύτηκε να δίνεται η παράταση των αγροτικών γιατρών στα πλαίσια της οικονομίας. Σε καμία περίπτωση όμως οι κάτοικοι δεν θα μείνουν χωρίς γιατρό. Οι ανάγκες του πληθυσμού θα καλυφθούν, με λίγο παραπάνω στρίμωγμα τον υπαρχόντων γιατρών. Οι κάτοικοι δεν θα έχουν κάθε μέρα τον αγροτικό γιατρό, αλλά θα πηγαίνει μία φορά την εβδομάδα.

κ. Διοικητά δεχτήκαμε παράπονα από κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας, πως επισκεπτόμενοι το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας για να γράψουν φάρμακα και για να τους δει ο γιατρός, τους ζητήθηκε να πληρώσουν 3 ευρώ.

Οι περισσότεροι μας είπαν πως δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν τα χρήματα αυτά, αρκεί να έχουν εξυπηρέτηση και το ΚΥ να τους παραχωρεί τις απαραίτητες υπηρεσίες, κάτι το οποίο όμως δεν γίνεται.
Το 3 ευρώ είναι μεγάλη ιστορία, από το 1998 αν θυμάμαι καλά, και το ποσό αυτό θα πρέπει να τον πληρώνουν οι ανασφάλιστοι, οι αλλοδαποί, κλπ. Γιατί όμως να πηγαίνει να εξεταστεί κάποιος δωρεάν που είναι ασφαλισμένος σε ταμείο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ; Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης να πληρώνουν οι ασθενείςτα 3 ευρώ, πάρθηκε για να έχει κάποια έσοδα το Νοσοκομείο ή το Κ.Υ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιος πληρώνει για να γίνουν όλες αυτές οι εξετάσεις. Τα φάρμακα κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Μέχρι τώρα δεν τα πλήρωνε κανένας και τα πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος. Πάμε να φτιάξουμε το αυτοκίνητό μας στο συνεργείο, ποιος το πληρώνει; Το κράτος ή εμείς. Τελείωσε το τζάμπα!!! Μαζεύονταν τα χρέη στα νοσοκομεία και κάθε 5 χρόνια έπρεπε εμείς να πληρώσουμε. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Το συμπέρασμα είναι ότι κάποιος πρέπει να πληρώνει για τις υπηρεσίες στον πολίτη. Εάν έχει ταμείο ο πολίτης να το πληρώνει το ταμείο του. Όσον αφορά τώρα για το Κέντρο Υγείας της Φραγκίστας είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτο. Είναι αγροτικό ιατρείο, δεν είναι κέντρο υγείας αυτό. Ποτέ δε λειτούργησε όπως πρέπει, ούτε γιατρούς είχε, ούτε εργαστήρια. Για τα επόμενα 1 - 2 χρόνια το βλέπω αδύνατο να μπορέσει να καλυτερεύσει η κατάσταση του, ειδικά τώρα με τον Καλλικράτη, που προβλέπει την εκχώρηση της ευθύνης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων στους νέους Δήμους,

Τι θα γίνει τώρα με την μείωση των επιχορηγήσεων στο τομέα της Υγείας από την Κυβέρνηση; Πως θα τα βγάλετε πέρα;
Δεν έχουν μειωθεί απλώς, έχουν εξαλειφτεί. Τα λειτουργικά μας έξοδα πέρυσι ήταν γύρω στα 4.500.000 ευρώ και τώρα στα 2.700.000 ευρώ. Αυτό αποφάσισε η κεντρική κυβέρνηση και αυτό μας έστειλε. Η αλήθεια είναι ότι γίνονταν πολλές σπατάλες. Είναι πολύ στριμωγμένος ο προϋπολογισμός, οπότε είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και οικονόμοι. Ακόμα και στην καθαριότητα και στην χρήση των υλικών. Στο νοσοκομείο μας εδώ έχουμε τις λιγότερες σπατάλες σε σχέση με άλλα νοσοκομεία κεντρικότερα και μεγαλύτερα. Ήδη έχουμε δώσει εντολές στο προσωπικό να μην γίνεται άσκοπη χρήση στα γάντια, στις γάζες, στο οινόπνευμα. Να χρησιμοποιούνται με μέτρο και όσο χρειάζεται. Όλα στοιχίζουν, τίποτα δεν δίνεται δωρεάν.

Τι γίνεται με τον αξονικό τομογράφο;
Για τον αξονικό έχουμε πάρει άδεια. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το μηχάνημα είναι κατάλληλο και υπάρχει καινούργια άδεια. Περιμένουμε να έρθει ο ακτινολόγος. Αυτό όμως δεν εξαρτάται από εμάς , έχουμε πάρει ήδη μέχρι τώρα 4 γιατρούς και περιμένουμε τον ακτινολόγο. Μέσα στη βδομάδα έχουμε συμβούλιο για να πάρουμε γυναικολόγο και χειρούργο. Πρόσληψη γιατρού στο νοσοκομείο έχει να γίνει εδώ και 3 χρόνια. Τώρα πήραμε 6, πήραμε και ουρολόγο αλλά από’ ότι μαθαίνω δεν θα έρθει. Έχουν συμφέροντα παρακάτω γι’ αυτό και δεν έρχονται εδώ σε εμάς.