Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στους νέους άρχοντες των Δήμων και της Περιφερειακής Διοίκησης της Ευρυτανίας Διαχείριση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος

Η σύγχρονη διαχείριση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος απαιτεί και γνώση των θεμάτων και ανυστερόβουλο ενδιαφέρον και πραγματική αγάπη για τον τόπο. Η ύπαρξη ενός σημαντικού φυσικού περιβαλλοντικού πλούτου στην Ευρυτανία δεν μπορεί να οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε συνεχή εγρήγορση και συντονισμένη δράση πολιτών και αρχόντων για την προστασία και ανάδειξή του.
Υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που έχουν αποδείξει έμπρακτα την αγάπη τους για τον τόπο. Χρειάζονται απλώς μεγαλύτερη ενίσχυση, ηθική και οργανωτική, για να επιχειρήσουν εκείνες τις παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στη διαχείριση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Η προσέγγισή τους προϋποθέτει επανεξέταση της πολιτικής και επανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων και αποφάσεων των τοπικών αρχόντων, με αποκλειστικό στόχο το δημόσιο συμφέρον.
Απαιτούνται, βέβαια, κάποιες υποδομές. Λείπουν κάποιοι χώροι συνάντησης, βιβλιοθήκες, σεμινάρια ενημέρωσης από ειδικούς επιστήμονες. Απαιτείται ενίσχυση πρωτοβουλιών, ανάδειξη τοπικών προϊόντων, πολιτισμικές εκδηλώσεις, ευρεία διάδοση των ψηφιακών και διαδικτυακών επαφών, βοήθεια από τον τοπικό Τύπο και μια σειρά δράσεων και ρυθμίσεων με συγκεκριμένους στόχους, που πρέπει να στηρίζονται σε στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο.
Η προστασία της φύσης στη χώρα μας επιδιώκεται μέσα από ρυθμιστικά και διοικητικά μέτρα, τα οποία συχνά είναι ατελέσφορα. Έχουμε συναρμόδια υπουργεία Γεωργίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, που συνήθως ερίζουν για το ποιος είναι αρμόδιος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει ευθύνες διαχείρισης χωρίς ειδικές γνώσεις.
Δώσαμε έμφαση στις υποδομές και στην εκπαίδευση των πολιτών από επιστήμονες. Η διαφάνεια και η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, όπου είναι εφικτό, και η εξάσκησή τους στις δύσκολες συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας κάθε προσπάθειας διαχείρισης και αναβάθμισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με τον πολιτισμό να γίνεται παράγοντας και δύναμη ανάπτυξης.
kostasmitsios@yahoo.gr