Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ιερά Σύνοδος: «Η Εκκλησία προσφέρει. Δεν υπόσχεται»


«Η Εκκλησία δεν υπόσχεται. Προσφέρει». Αυτό το μήνυμα απευθύνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα από την νέα εγκύκλιο «Προς τον Λαό», που εξέδωσε και αναφέρεται στο φιλανθρωπικό της έργο.
«Το Φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας δεν είναι θέμα ψυχρού νομικισμού, που μπορεί στη θεωρία να υπόσχεται πολλά, αλλά στην πράξη να γίνονται λίγα. Οι πιστοί δεν χρειάζονταν νόμους και διατάξεις να τους πιέζουν για να εκφράσουν την αγάπη τους προς τους ανθρώπους» τονίζει χαρακτηριστικά η Ιερά Σύνοδος, η οποία ανακοινώνει ότι δαπανά 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως «για την συντήρηση και την λειτουργία των Ευαγών ιδρυμάτων και όλο το φιλανθρωπικό και κοινωνικό πρόγραμμα της Εκκλησίας».
Στην εγκύκλιό της, η Ιερά Σύνοδος κάνει εκτενείς ιστορικές αναφορές στην φιλανθρωπική δράση των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος και ο Ιωάννης Χρυσόστομος.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο για την ενημέρωση των πιστών, σήμερα διαθέτει: 2.325 φιλόπτωχα ταμεία, 10 βρεφονηπιακούς σταθμούς, 10 παιδικούς σταθμούς, 19 στέγες γερόντων, 66 γηροκομεία, 13 θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, 8 ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, 10 νοσοκομεία - ιατρεία, 7 ιδρύματα ψυχικής υγείας, 6 ξενώνες για αστέγους, 1 ξενώνα για την φιλοξενία συγγενών ασθενών, 36 ορφανοτροφεία, οικοτροφεία και ιδρύματα παιδικής προστασίας, 195 κέντρα Αγάπης για την παροχή συσσιτίων που προφέρουν καθημερινά 30 χιλιάδες μερίδες φαγητού, 26 φοιτητικά οικοτροφεία, 30 φιλανθρωπικά σωματεία, τράπεζες αίματος και 54 κατασκηνώσεις.