Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Σχετικά με την αδυναμία αποπληρωμής δανείων


Είναι γνωστή η δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει πλατιά λαϊκά στρώματα, εξ’ αιτίας των ανάλγητων πολιτικών που ασκούνται  τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την τελευταία διετία των Μνημονίων.
Είναι βέβαιο πως το συνολικό, πραγματικό εισόδημα της πλειοψηφίας των εργαζομένων έχει μειωθεί από 30% έως και 50% αυτά τα δύο τελευταία, καταστροφικά για τους εργαζόμενους χρόνια, ενώ η απολύσεις και η ανεργία έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα. Στις συνθήκες αυτές, ο οικογενειακός προγραμματισμός έχει τιναχτεί στον αέρα και πολλοί εργαζόμενοι με δανειακές υποχρεώσεις αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν. Σε αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο και παράλογο οι τράπεζες που έχουν ενισχυθεί πολλές φορές με ζεστό δημόσιο χρήμα, να διεκδικούν την εξόφληση των δανείων με τους όρους του χθες. Είναι επίσης λογικό το Ταμείο Παρακαταθηκών όταν δίνει δάνεια που η δόση τους δεν υπερβαίνει το 40% επί του μηνιαίου μισθού,  το ίδιο να ισχύει και για την αποπληρωμή τώρα με την αντίστοιχη  προσαρμογή - κούρεμα στο 40% του σημερινού μας εισοδήματος.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως πρέπει να υπάρξει πλήρης αναθεώρηση των όρων αποπληρωμής των δανείων των εργαζομένων.
Στα πλαίσια αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΕΛΜΕ Ευρυτανίας προτείνει και θεωρεί πως πρέπει να διεκδικήσουμε ως Συνδικαλιστικό Κίνημα του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα τα εξής :
1ον)  Επικεντρώνουμε την διεκδίκησή μας στα στεγαστικά – επισκευαστικά δάνεια που αφορούν την λαϊκή κατοικία, δηλαδή σχετίζονται με βασικό στοιχείο της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.
2ον)  Δεν θεωρούμε λύση την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων. Απεναντίας θεωρούμε πως η επιμήκυνση αποπληρωμής προσθέτει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον εργαζόμενο, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει εφ’ όρου ζωής το δάνειο, αυτός και τα παιδιά του.
3ον)  Θεωρούμε πως έχει ωριμάσει απολύτως το αίτημα για δραστική περικοπή του κεφαλαίου των στεγαστικών – επισκευαστικών δανείων με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, που να αντιστοιχούν στις δραματικές περικοπές των μισθών των εργαζομένων, τις παράλογες αυξήσεις των φόρων, την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής.
4ον)  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ πρέπει να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις έτσι ώστε το αίτημα για δραστικές μειώσεις των δανείων να γίνει κεντρικό, κοινό αίτημα ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος.
Το αίτημα για μείωση του κεφαλαίου των στεγαστικών δανείων είναι δίκαιο και ρεαλιστικό. Ήδη πολλές δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης.