Παρασκευή 4 Μαΐου 2012


Να αποσυρθεί σποτ της ΝΔ με τη φωτογραφία 

και στίχους του Ελύτη ζητά η σύντροφός του

Έντονη ήταν η αντίδραση και η δυσαρέσκεια που εξέφρασε η σύντροφος του μεγάλου Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, για το γεγονός ότι σε τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της Κυριακής, έχει περιληφθεί η φωτογραφία του νομπελίστα ποιητή καθώς και στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος».

 
Μάλιστα, η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, ζητά να αποσυρθεί το σποτ και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος».
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει:
«Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας τη μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση. Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. 'Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ'αγάλματα!'».
Σε δήλωση που έκανε η κα Ηλιοπούλου στην εφημερίδα «Τα Νέα», ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσω σε ασφαλιστικά μέτρα, δεν θα είχε νόημα αφού οι εκλογές διεξάγονται την Κυριακή. Εξάλλου το ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι πρωτίστως ουσιαστικό και ηθικό, όχι νομικό».
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη τηλεοπτική διαφήμιση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, εμφανίζεται να ζητά από τους ψηφοφόρους να του δώσουν τη δύναμη για να δείξει «τι θα πει Ελλάδα, τι θα πει αξιοπρέπεια, τι θα πει δύναμη ψυχής και τι ακριβώς εννοούσε ο Ελύτης όταν έγραφε για τον ελληνικό λαό».  Στη συνέχεια ακούγονται οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη:
«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»
Η φωτογραφία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 10 Δεκεμβρίου 1979.