Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Εισφορές εκτάκτου ανάγκης τα νέα δημοτικά τέλη για το 2013

Εξορθολογισμός των δημοτικών τελών για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Δήμου

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία και οι δραματικές περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις εξαναγκάζουν τη δημοτική αρχή να υιοθετήσει ένα σχέδιο σωτηρίας του Δήμου.
Τον προηγούμενο μήνα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε περικοπές που αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Καρπενησίου προχώρησε σε μία μικρή αύξηση των δημοτικών τελών και ταυτόχρονα μία μείωση των τελών ύδρευσης της τάξης του 10%. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων και η ομαλή λειτουργία του Δήμου. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο Νέο Δημαρχείο: "Θα είμαστε ο τελευταίος Δήμος που θα κλείσει τα φώτα".
Την προηγούμενη Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου με βασικό θέμα συζήτησης τη ψήφιση των δημοτικών τελών για το έτος 2013. Η νέα δημοτική αρχή, θέλοντας να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Δήμου, προχώρησε στον εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, ενώ η αντιπολίτευση, θεωρώντας ότι τα νέα τέλη είναι δυσβάστακτα για τους δημότες, καταψήφισε και τις νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, καθώς και τη μείωση στα τέλη ύδρευσης.
Κάθε χρόνο και πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να καθορίσει τις τιμές των δημοτικών τελών για το ερχόμενο έτος. Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Δημητρίου Σταμάτη, για το 2013, ο καθορισμός των τελών γίνεται εν μέσω μιας οικονομικής κατάστασης πρωτόγνωρης για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι γνωστή πλέον η περικοπή στους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους(ΚΑΠ) κατά 33% για τη χρονιά που διανύουμε δημιουργώντας ένα κενό 690.000€, μια περικοπή που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για το νέο έτος. Στην μείωση αυτή θα πρέπει να προστεθεί και ένα ακόμα κομμάτι θεσμοθετημένων πόρων που έχει υποστεί περικοπές. Με βάση την μέχρι σήμερα εισροή χρημάτων αναμένεται  μείωση των πόρων για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των ΚΕΠ κατά 22% , μια επιβάρυνση της τάξης των 45.000€, καθώς και των επιχορηγήσεων για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων κατά 40.000€ με μείωση 18%, ενώ έχει έρθει ήδη μειωμένη επιχορήγηση για πολιτική προστασία κατά 22.000€ αγγίζοντας περικοπή 20% σε σχέση με αυτή που αποδόθηκε πέρυσι στο Δήμο Καρπενησίου. Το Τέλος Διαφήμισης και ο Φόρος Ζύθου δεν έχουν ακόμα αποσταλεί επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό κατά 60.000€. Όλες αυτές οι μέχρι στιγμής περικοπές επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου κατά 860.000€.

Για το έτος που διανύουμε τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη αποτελούν περίπου το 25% των τακτικών εσόδων του Δήμου Καρπενησίου. Με βάση τις περικοπές στα τακτικά έσοδα για το 2013 και τα εκτιμώμενα έσοδα που προκύπτουν από την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον καθορισμό των τελών το αντίστοιχο ποσοστό  των δημοτικών τελών αγγίζει το 35%. Αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία που έχει ο σωστός καθορισμός των τελών και εν συνέχεια η είσπραξη αυτών για την βιωσιμότητα του Δήμου Καρπενησίου. Ταυτόχρονα με την δύσκολη οικονομική συγκυρία και τους περιορισμένους πόρους ο Δήμος οφείλει να συνεχίσει να παρέχει στους Δημότες του υπηρεσίες υψηλού επιπέδου βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους. Σκοπός της δημοτικής αρχής για τον καθορισμό των τελών για το 2013 είναι η πλήρης κάλυψη των ανταποδοτικών αναγκών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τα τέλη έγινε μετά από προσεκτική μελέτη του κόστους των ανταποδοτικών υπηρεσιών που καλύπτονται από αυτά καθώς και υποχρεώσεων που προέκυψαν από τη λύση και εκκαθάριση της πρώην ΔΕΥΑΚ μεταφέροντας στο Δήμο Καρπενησίου χρέη 950.000€.

Ξεκινώντας από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής προτείνει αύξηση 5% τόσο σε οικιακές όσο και σε εμπορικές συνδέσεις. Παράλληλα έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες εισάγει 2 νέες κατηγορίες τελών με μειωμένες τιμές έως 40% για κτίρια 1000 έως 6000τ.μ και 6000τ.μ και άνω, καθώς και ξεχωριστή κατηγορία για υπόγειους χώρους βάσει αδείας με μειωμένα τέλη 40% αντίστοιχα. Με βάση τις νέες προτεινόμενες τιμές τελών για το 2013 αναμένονται έσοδα 1.350.000€ με το αντίστοιχο κόστος των υπηρεσιών για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό να αγγίζει για το νέο έτος το 1.370.000€.
Στο κομμάτι της ύδρευσης-αποχέτευσης, όπως μας ενημέρωσαν, ο Δήμος Καρπενησίου προχώρησε σε μία γενναία μείωση των τελών κατά 10% παρότι καλείτε να αποπληρώσει χρέη της πρώην ΔΕΥΑΚ που κληρονόμησε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ύψους περίπου 950.000€. Παράλληλα στα χωριά εισάγεται ένας νέος τρόπος τιμολόγησης με χρέωση παγίων. Η χρέωση της ύδρευσης στις κατοικίες θα γίνεται μόνο με πάγιο που παραμένει στα ίδια επίπεδα με την φετινή χρονιά (45,20€ με ΦΠΑ το χρόνο) ενώ η αποχέτευση θα κοστολογείται με 5,65€ με ΦΠΑ για όσες τοπικές κοινότητες διαθέτουν ανάλογη υποδομή. Τα ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια θα χρεώνονται με βάση τα δωμάτια που διαθέτουν προσθέτοντας στο πάγιο των 45,20€ , 5,65€/ανά δωμάτιο με ΦΠΑ για την ύδρευση και 2,26€/ανά δωμάτιο για την αποχέτευση. Τέλος καθιερώνεται μία νέα κατηγορία για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τιμή 79,10€με ΦΠΑ για ύδρευση και 11,30€ για αποχέτευση. Με βάση τα παραπάνω αναμένονται έσοδα από τις υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης 800.000€ με το κόστος των υπηρεσιών να φτάνει τις 675.000€.Η διαφορά των 125.000€ που προκύπτει αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους που προέρχεται από την πρώην ΔΕΥΑΚ.
Στο κομμάτι των νεκροταφείων διατηρήθηκαν τα τέλη στις ίδιες τιμές με πέρυσι με μοναδική αλλαγή την ενσωμάτωση του τέλους διατήρησης των 4 πρώτων ετών στο δικαίωμα ενταφιασμού και την κατάργηση του τέλους συντήρησης για τους οικογενειακούς τάφους. Οι αλλαγές αυτές έγιναν με σκοπό την ευκολότερη κατάρτιση των χρηματικών καταλόγων και την μείωση του κόστους λειτουργίας του τμήματος των εσόδων. Τα έσοδα που αναμένονται αγγίζουν τις 95.000€ με αντίστοιχο κόστος υπηρεσιών 90.000€
Εξορθολογισμός έγινε και στα τέλη πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων. Με την εισήγησή της η Οικονομική Επιτροπή πρότεινε εξίσωση της τιμής των εμπορικών πεζοδρόμων/πεζοδρομίων της πόλης του Καρπενησίου με την κεντρική πλατεία με αύξηση της τιμή κατά 5€/τ.μ. Στα υπόλοιπα χωριά προτάθηκε μία αύξηση κατά 1€ και 2€/τ.μ ανάλογα με τη ζώνη σύνολο των εσόδων που εισέπραττε ο Δήμος μέχρι στιγμής για κάθε χρονιά είναι περίπου 22.000€ και αναμένεται  να αυξηθούν στις 30.000€ καλύπτοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος για τους χώρους αυτούς.

Προκειμένου να καλυφτούν αυτά τα ποσά και ο δήμος για να μην κατεβάσει ρολά, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τα νέα δημοτικά τέλη για το έτος 2013, προκειμένου να συνεχίσει ο Δήμος Καρπενησίου να προσφέρει στους δημότες του υπηρεσίες υψηλού επιπέδου καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις υποδομές που εξυπηρετούν την καθημερινότητα των δημοτών.

Βέβαια τα ανωτέρω, δεν υιοθέτησαν σε καμία περίπτωση οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για άδικη απόφαση της Δημοτικής Αρχής να φορολογήσει «τους πολλούς με τα λίγα και όχι τους λίγους με τα πολλά», μια τακτική που στις μέρες μας είναι επίκαιρη και επιβλήθηκε στη χώρα μας από την τρόικα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η παράταξη του Βαγγέλη Καρφή, ενώ η παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία κάνει «έκκληση στον κ. Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να μειώσει τα τέλη έστω και κατ’ ελάχιστο, γιατί εκτός της πτώχευσης των πολιτών είναι και θέμα ψυχολογίας της αγοράς».
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι η εν γένει οικονομική κατάσταση είναι τραγική. Μπορεί η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Καρπενησίου για τα Τέλη του 2013, να δίνει κάποιες ανάσες έτσι ώστε να σταθεί όρθιος ο Δήμος, από την άλλη όμως προβληματίζει καθότι οι Δημότες βρίσκονται σε απόγνωση.
Σας παραθέτουμε τις τοποθετήσεις, της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης καθώς και της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Καρπενησίου για το θέμα αυτό.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ                            
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ      
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ                            
E-mail : bkarfis@otenet,gr                          

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε μια περίοδο κατά την οποία η πλειοψηφία των πολιτών τελεί στην κυριολεξία υπό οικονομική εξαθλίωση και οι Δήμοι της χώρας προσπαθούν να αντιτάξουν στην οικονομική κρίση ισοδύναμα μέτρα προς όφελος των δημοτών, η ανάλγητη Δημοτική Αρχή Καρπενησίου επιβάλλει αυξήσεις κυρίως στα δημοτικά τέλη που θα πληρώσουν για το 2013 αντικειμενικά οι φτωχότεροι δημότες. Η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. προβλέπει γενική αύξηση 5% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και μάλιστα επιβάλλει τα αυξημένα τέλη με άδικα και αναιτιολόγητα κριτήρια σε σχέση με τις κατηγορίες ωφελούμενων πολιτών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου. Ενδεικτικό παράδειγμα αδικίας αποτελούν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών που για την οικία τους πληρώνουν τα ίδια ακριβώς τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι με αντίστοιχη οικία των τουριστικών χωριών γύρω από την πόλη του Καρπενησίου, παρόλο που οι πρώτοι δέχονται υπηρεσίες φωτισμού και καθαριότητας από το Δήμο με μικρότερη συχνότητα και για λίγους μόνο μήνες το Καλοκαίρι αφού τα χωριά τους είναι ακατοίκητα την υπόλοιπη περίοδο.
Στα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης έντεχνα διαδόθηκε από την Δημοτική Αρχή ότι προτάθηκε μείωση σε ποσοστό 10% και βεβαίως η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. προβλέπει μείωση από καταναλώσεις όμως άνω των 30 κυβικών μέτρων ανά τρίμηνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  για κατανάλωση 50 κ.μ. νερού ανά τρίμηνο ο καταναλωτής κερδίζει 2,32 ευρώ και για καταναλώσεις 70 κ.μ.,90 κ.μ., 120 κ.μ. και 200 κ.μ. νερού ανά τρίμηνο αντίστοιχα το κέρδος είναι 4,71 ε, 7,42 ε, 13,86 ε και 34,24 ευρώ. Δηλαδή με αυτή την απόφασή της η Δημοτική Αρχή πριμοδοτεί τους δημότες των μεγαλύτερων καταναλώσεων που αποτελούν μόνο το 35% στο σύνολο των δημοτών, με προοδευτική αριθμητική έκπτωση επί του λογαριασμού τους. Το υπόλοιπο όμως 65% των δημοτών με βάση τα πραγματικά στοιχεία (πρώην ΔΕΥΑΚ) που καταναλώνει μέχρι 30 κ.μ. ανά τρίμηνο όχι μόνο δεν έχει καμιά έκπτωση αλλά ο λογαριασμός αυξήθηκε το 2011 από την ίδια Δημοτική Αρχή με 1 ευρώ ανά τρίμηνο επί της πάγιας κατανάλωσης. Οι δημότες που αποτελούν την πλειοψηφία και καταναλώνουν μέχρι 30 κ.μ. ανά τρίμηνο αντιστοιχούν αντικειμενικά και στα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, γεγονός που αναδεικνύει την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να φορολογήσει «τους πολλούς με τα λίγα και όχι τους λίγους με τα πολλά», μια τακτική που στις μέρες μας είναι επίκαιρη και επιβλήθηκε στη χώρα μας από την τρόικα.
Η πρόταση της παράταξής μας ήταν οι πραγματικές και όχι οι ονομαστικές μειώσεις που θα είχαν εφαρμογή κυρίως στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και τα ισοδύναμα μέτρα που προτείναμε για να αντιμετωπίσουμε και τις περικοπές των τακτικών εσόδων από την Πολιτεία ήταν:
1. Η περικοπή της σπατάλης για χορούς, φιέστες, τραπεζώματα (κυρίως ΟΠΠΑΔΗΚ) που έχουμε αναδείξει στο παρελθόν.
2. Η ορθολογική διαχείριση κατανάλωσης ρεύματος στον δημοτικό φωτισμό με μείωση φωτισμού εκεί που δεν απαιτείται, αλλαγή λαμπτήρων, εφαρμογή συστήματος τηλεδιαχείρισης.
3. Η Βεβαίωση και είσπραξη εσόδων από άλλες πηγές όπως για παράδειγμα έσοδα από τα πάσης φύσεως δικαιώματα και μισθώματα, όπου εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
4. Η απασχόληση των εργαζόμενων με πεντάμηνη διάρκεια χωρίς κόστος για το Δήμο σε συνδυασμό  με το κόστος σε αμοιβές και έξοδα προσωπικού συνολικά του Δήμου που έχει περιοριστεί κατά 25%-30% λόγω των πρόσφατων περικοπών.
5. Τέλος προτείναμε κυρίως την περικοπή του κόστους των προσωπικών συμβούλων του Δημάρχου κατά το ήμισυ, από την οποία θα προκύψει ετήσιο όφελος για το Δήμο περίπου 100.000 ευρώ με δεδομένο ότι η συχνότερη απασχόληση αυτών των συμβούλων αφορά στην διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου «προφίλ» του Δημάρχου.
Θα πρέπει όμως να υπάρχει η βούληση για να γίνουν αυτά και να μην προσπαθούμε να μεταφέρουνε τα βάρη στους δημότες οι υπογραφές των οποίων είναι χιλιάδες για μειώσεις των τελών.
Καρπενήσι 22 Οκτωβρίου 2012

«Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία»
ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Κ. ΣΑΚΚΑΛΗ 7 Τηλ:22370 80301 – Τηλ/fax:2237025975
36100 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Οι πολίτες πτωχεύουν- Ο Δήμος Καρπενησίου αυξάνει τα τέλη
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/10/2012 καταθέσαμε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε από επιστολή του κ. Δημάρχου στις εφημερίδες, όπου μιλούσε για «προφορικές αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και μυστηριώδεις απαλλαγές από δημοτικά τέλη ολόκληρων ξενοδοχείων» από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Καλέσαμε τον κ. Δήμαρχο να πει συγκεκριμένα στοιχεία και να καταφύγει ο δήμος στη Δικαιοσύνη αλλά ξεκάθαρη απάντηση δεν πήραμε. Επίσης, καταγγείλαμε τις δυσκολίες που συναντάμε ως ομάδα της αντιπολίτευσης στον έλεγχο της δημοτικής αρχής.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν και ο καθορισμός δημοτικών τελών έτους 2013. Όλα τα τέλη του δήμου αυξήθηκαν ή έμειναν ως είχαν εκτός από τη μείωση κατά 10% που έγινε στα τέλη ύδρευσης στις κατηγορίες από 16 κυβικά και πάνω. Όμως στην κατηγορία 0 έως 15 κυβικά που ανήκει η πλειοψηφία των καταναλωτών το τέλος έμεινε ίδιο με πέρυσι. Στο τέλος αυτός είχε ενσωματωθεί φόρος 80% που επέβαλε η ΔΕΥΑ, ενώ ο δήμος δεν δικαιούται να το έχει.
Έτσι, έχουμε αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας, στο δημοτικό φόρο, στα τέλη διαφήμισης με αποκορύφωμα τα τέλη κοινόχρηστων χώρων δηλ. στις πλατείες και στα πεζοδρόμια. Στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου οι επαγγελματίες ενώ ενοικίαζαν το χώρο προς 14 ευρώ το τετραγωνικό είδαν την τιμή να εκτοξεύεται κατά 80% και να πηγαίνει στα 25 ευρώ το τετραγωνικό. Δηλαδή ένας καταστηματάρχης εκεί που πλήρωνε 1000 ευρώ, τώρα θα πληρώσει 1800 ευρώ. Πώς θα επιβιώσει τη στιγμή που τα εισοδήματα των πολιτών έχουν μειωθεί δραματικά και ως εκ τούτου και η κατανάλωση;
Κάναμε έκκληση στον κ. Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να μειώσει τα τέλη έστω και κατ’ ελάχιστο, γιατί εκτός της πτώχευσης των πολιτών είναι και θέμα ψυχολογίας της αγοράς.
Φοβούμενη η δημοτική αρχή την πτώχευση του δήμου, όπως είπε, προτίμησε την πτώχευση των δημοτών διαμέσου αυξήσεων, ενώ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουμε χρήματα από σπατάλες όπως τους εξηγήσαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά φωνή βοώντος…

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική
Συνεργασία Καρπενησίου
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
 Ντίνος Μπομποτσιάρης
 Θανάσης Καραγιαννόπουλος