Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Οργανωμένο περιβαλλοντικό «έγκλημα» στην Επισκοπή

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης γνωμοδότησε ΘΕΤΙΚΑ στην κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 16 MW, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρυτανίας, αγνοώντας τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων όσο και την αρνητική εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος


Αναμένονται δυναμικές αντιδράσεις από τους κατοίκους και φορείς της περιοχής που πριν 1,5 χρόνο κατάφεραν την αναβολή του έργου

Θύελλα αντιδράσεων από τοπικούς φορείς των παραλίμνιων χωριών, έχει προκαλέσει η τελική απόφαση εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στη θέση «Καρανικόλας» στην Επισκοπή της ΔΕ Φραγκίστας, ισχύος 16MW. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της εταιρείας “ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ” στη θέση «Καρανικόλας» στην Επισκοπή του Δήμου Αγράφων, προχώρησε πριν ένα μήνα η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Γερακούδη  κατόπιν γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Το ΠΕΣΠΑ λοιπόν  χωρίς να ενημερωθεί ΚΑΝΕΝΑΣ φορέας, γνωμοδότησε θετικά υπέρ του αιολικού παρόλες τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής πριν 1,5 χρόνο.
Το έργο αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου (με τα συνοδά του έργα) αποτελούμενο από 8 Ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 16 MW στη θέση «Καρανικόλας». Για την επικοινωνία στις θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών  προβλέπεται η διάνοιξη έργων εσωτερικής οδοποιίας συνολικού μήκους 3.380 μ!!.
Σύμφωνα με την εισήγηση το έργο θα εγκατασταθεί εντός δημόσιας δασικής έκτασης, 0,49 χλμ μακριά από τον οικισμό «Ισώματα» που βρίσκεται στην περιοχή ΑΠΙΔΙΑ. Οι πύργοι των ανεμογεννητριών θα έχουν ύψος 78μ. και ακτίνα 41μ., ενώ στον αριθμό θα είναι οχτώ (8).  Η εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση των αιολικών είναι η Αφροδίτη Ενεργειακή ΕΠΕ, ενώ με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας χορηγήθηκε και η άδεια ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΑ: 4ΑΡΩΙΔΞ-Β).  
Μετά την γνωστοποίηση του θέματος από τον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, φορείς και κάτοικοι της περιοχής, αντέδρασαν άμεσα και αναζήτησαν αρμοδίως διευκρινήσεις για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν και κυρίως γιατί δεν ήλθε ποτέ κανένας να τους μιλήσει για το συγκεκριμένο Αιολικό Πάρκο που μέχρι πρότινος ήταν εφτασφράγιστο μυστικό για λίγους. 
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμο Αγράφων, μας ανακοίνωσαν πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωμοδότησε θετικά για το συγκεκριμένο έργο και ότι έχουν αποστείλει έγγραφο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (φωτο) όπου ζητούν να μην προχωρήσει η αρμόδια Διεύθυνση σε καμία έγκριση ΕΠΟ ή ΜΠΕ  χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγράφων. Ωστόσο όμως η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρακάμπτοντας τον Δήμο, την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Λάμπρο Τσιτσάνη αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, προχώρησε στην τελική έγκριση της σχετικής μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το έργο ανέλαβε η Εταιρεία Αφροδίτη Ενεργειακή ΕΠΕ.
Να υπενθυμίσουμε πως για το μείζον αυτό θέμα, κάτοικοι της Επισκοπής και 10 επίσημοι φορείς των παραλίμνιων χωριών, πριν ενάμισι χρόχο με επιστολή τους προς την αρμόδια Επιτροπή, ζητούσαν  να μην προχωρήσει η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στην εν λόγω περιοχή, καθότι με την λειτουργία του, η ευρύτερη παραλίμνια περιοχή, που είναι μια περιοχή απείρου κάλους με θέα την λίμνη των Κρεμαστών, θα δεχτεί ένα καίριο πλήγμα, σε μια εποχή μάλιστα που η εκπόνηση σχετικής Μελέτης Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάδειξης της λίμνης βρίσκεται στο τελικό της στάδιο από την ανάδοχο εταιρεία ΤΟΜΗ Α.Ε.Μ.Ε.Υ-PLAS ΕΠΕ - ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΗΣΗ Α.Ε.Μ.ΓΕ -ΤΣΑΝΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΒΡΑΔΥΣ ΧΡΟΣΤΟΦΟΡΟΣ-ΒΑΒΙΖΟΣ-ECO CONSULTANTS - ΚΟΤΣΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Για το ίδιο θέμα στις 17-5-2012 στην συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Λάμπρος Τσιτσάνης εισηγήθηκε αρνητικά για την κατασκευή του αιολικού κίνηση που οδήγησε τότε στην αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής και στην αναβολή του έργου.
Τότε ο κ. Τσιτσάνης  τόνισε ότι η  περιοχή αυτή και συγκεκριμένα η θέση «Καρανικόλας» είναι πανοραμικά της Λίμνης Κρεμαστών, όπου εδώ και αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία γίνεται μεγάλη και συστηματική προσπάθεια αξιοποίησής της.
Προσφάτως δε, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό ύψους 450.000 ευρώ για παραλίμνιο δρόμο (Φτερόλακα – Παλαιοχώρι). Είναι σε εξέλιξη μελέτες για προβλήτες, οδικές προσβάσεις για την τουριστική ανάπτυξή της και ασφαλώς προοπτική για παραλίμνιες θέσεις αναψυχής, ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, προγράμματα αγροτουρισμού, ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, σύνδεσή της με Λίμνη Πλαστήρα κ.λπ. Περιττό να τονιστεί για μια ακόμη φορά ότι είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, η καθαρότερη λίμνη στην Ευρώπη και πέμπτη παγκοσμίως.
Επίσης ανέφερε ότι σε πολύ κοντινή απόσταση, διακοσίων (200) μέτρων περίπου υπάρχουν οι οικισμοί Φτελιά και Πύρνος, με δεκαπέντε (15) οικογένειες.
Έτσι λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έγγραφη αντίθεση – διαμαρτυρία των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, τόσο του Δήμου Αγράφων όσο και του Δήμου Αγρινίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης τοποθετήθηκε και εισηγήθηκε αρνητικά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. 
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ προσοχή καθότι οι αντιδράσεις των φορέων της τοπικής κοινωνίας αναμένονται δυναμικές και οργανωμένες. Η περιοχή αυτή και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή της πνιγμένης Επισκοπής και των άλλων χωριών, έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον κρατικό κορβανά με ένα ανελέητο ξεριζωμό που δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα. Η προσφορά των ξωμάχων κατοίκων αυτού του τόπου στο κράτος μέσα από την παροχή ενέργειας με την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού των Κρεμαστών ήταν τεράστια και ποτέ δεν δόθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν τα ιερά οστά των γονιών τους μέσα στη λίμνη και φυλακίστηκαν για τα σπίτια τους, ποτέ ένα ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος από την ΔΕΗ. Τώρα κάποιοι άλλοι, επιχειρούν να οδηγήσουν αυτόν τον πονεμένο κόσμο που επέλεξε να μείνει στον τόπο που γεννήθηκε, που επέλεξε να φυλάξει τις δικές του Θερμοπύλες, να τον εξαναγκάσουν σε ένα νέο ξεριζωμό, χωρίς καν να τους ρωτήσουν, χωρίς να τους υπολογίσουν. «Αν τότε ο πατέρας μου πήγε φυλακή γιατί αντιστάθηκε σε αυτούς που ήθελαν να τους γκρεμίσουν το σπίτι, το ίδιο θα κάνουμε και εμείς σήμερα αν χρειαστεί», μας είπε κάτοικος της περιοχής και μας ξεκαθάρισε «ότι αυτά τα θεριά δεν πρόκειται ποτέ να εγκατασταθούν στον τόπο μας, όσες αποφάσεις και αν παρθούν πίσω από την πλάτη μας».