Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Αστραπές και βροντές ΚΑΡΑΜΠΑ κατά Τσαπρούνη για τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της πρωτοβάθμιας Παιδείας στην Ευρυτανία

«Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ως Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης, για αξιοπρεπή παιδεία στον Νομό μας»

Σκληρή γλώσσα, για τα μέχρι τώρα κακώς συμβαίνοντα στο πολυπαθή χώρο της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό μας, χρησιμοποιεί ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, στην επιστολή του προς τον Δ/ντη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Αθανάσιο Τσαπρούνη, η οποία κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας και άλλους φορείς.
Ο Βασίλης Καραμπάς, αυστηρός όσο ποτέ, τονίζει ότι τα προβλήματα αυτά που έχουν ταλαιπωρήσει τους μαθητές και τους γονείς των, έχουν προκύψει από “ατυχείς χειρισμούς του ανθρώπινου δυναμικού” της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία δεν έκανε καμία επί της ουσίας ενέργεια για να αλλάξει την κατάσταση καθότι “τα προβλήματα παραμένουν και αυξάνονται”. Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης με ξεκάθαρα λόγια, ζητά από τον κ. Τσαπρούνη, να του απαντήσει αν έχει επιτευχθεί κάποια θετική εξέλιξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού μας σε σχέση με τα προαναφερόμενα προβλήματα και αν όχι, ποιες είναι οι ενέργειές του;
Κλείνοντας την επιστολή του, που θα συζητηθεί, απαιτεί από τον κ. Τσαπρούνη τη  συντομότερη χρονικά απάντησή του και φυσικά εντός των ορίων που θέτει ο Νόμος και παρακαλεί τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για την διερεύνηση ύπαρξης ευθυνών και την λήψη μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 

κ.κ. Διευθυντές,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στον Νομό μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν ανακύψει σοβαρότατα προβλήματα ως προς την λειτουργία των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς σας.
Εκτιμώ ότι τα προβλήματα αυτά προέκυψαν από ατυχείς χειρισμούς του ανθρώπινου δυναμικού με αποτέλεσμα μικροί μαθητές να μετακινούνται σε δύσβατες περιοχές της Ευρυτανίας για πολλά χιλιόμετρα ημερησίως και η μόρφωσή τους να είναι ιδιαίτερα κουραστική αλλά και πλημμελής. Όπως είναι φυσικό γονείς – παιδιά – εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται εντονότατα και κατά την γνώμη μου θεωρείται η χειρότερη σχολική χρονιά των τελευταίων δεκαετιών. 
Συγκεκριμένα: 
1. Έχουν τεθεί σχολεία σε αναστολή
2. Έχουν γίνει συγχωνεύσεις τμημάτων για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια (τάξεις των 26 – 27 μαθητών)
3. Μετατράπηκαν διθέσια σχολεία σε μονοθέσια
4. Πραγματοποιούνται συνεχείς αλλαγές εκπαιδευτικών στις τάξεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και από ότι διαφαίνεται θα πραγματοποιηθούν κι άλλες μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα προβλήματα ακόμη, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας.
Πέραν των άλλων ενεργειών μας, την κατάσταση αυτή εκθέσαμε σε συνάντησή μας στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κο Αθανάσιο Κυριαζή την 27η Οκτωβρίου 2013 στο Καρπενήσι. Δεσμεύτηκε τότε ο Γενικός Γραμματέας, να φροντίσει για την κάλυψη με εκπαιδευτικούς των σχολείων του Νομού μας και φυσικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα υλοποιηθούν αποσπάσεις εκπαιδευτικών από Ευρυτανία προς άλλους Νομούς εάν δεν υπάρξει αναπλήρωση. (Σχετική η τελευταία παράγραφος της υπ’ αριθμ. 140612/Δ1/01-10-2013 Υπουργικής Απόφασης «...δεν εκτελείται πριν καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας από την οποία αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί») 
Αντί αυτού τελείως αυθαίρετα και κατά την γνώμη μας ανεύθυνα, υπογράψατε δυο ανακοινώσεις απόσπασης εκπαιδευτικών προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, την μία πριν την έλευση του Γενικού Γραμματέα στο Καρπενήσι και την άλλη μετά, με αποτέλεσμα να ενταθούν τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού μας.
Μετά από εντονότατες διαμαρτυρίες μας, ανακοινώσατε σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείου στο Καρπενήσι την άρση – ανάκληση της τελευταίας ανακοίνωσης απόσπασης εκπαιδευτικού από Ευρυτανία προς Θεσσαλία.
Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, μας καθησυχάσατε από κοινού ότι με συγκεκριμένες ενέργειές σας θα αμβλυνθούν τα προαναφερόμενα προβλήματα σε εύλογο χρόνο.
Επειδή κατά την γνώμη μας ο εύλογος χρόνος παρήλθε
Επειδή τα προβλήματα παραμένουν και αυξάνονται
Επειδή τις όποιες αποφάσεις σας για το θέμα δεν τις γνωρίζουμε παρά μας παραπέμπετε να αιτούμεθα γραπτώς για να λαμβάνουμε έγγραφα τα οποία πρέπει να μαντεύουμε ότι υπάρχουν, αφού δεν ανακοινώνονται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»
Επειδή δεν ενημερώνετε γονείς – εκπαιδευτικούς και γενικά την τοπική κοινωνία – Αυτοδιοίκηση για το πώς θα διεξαχθεί ομαλά η εκπαίδευση των παιδιών του Νομού σε αυτό το σχολικό έτος, πράγμα που κατά την γνώμη μας οφείλατε να κάνετε σε ανοικτό διάλογο και με την παρουσία σας στους μετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Επειδή πρόκειται να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας σαν Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και προσωπικά σαν Αντιπεριφερειάρχης, για αξιοπρεπή παιδεία στον Νομό μας.
Ερωτάσθε:
1.Εάν όντως έχει επιτευχθεί κάποια θετική εξέλιξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού μας σε σχέση με τα προαναφερόμενα προβλήματα και δεν το έχουμε αντιληφθεί εμείς.
2. Εάν όχι, ποιες είναι οι ενέργειές σας;
3.Εάν όντως υπάρχουν ανακλήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών, όπως προφορικώς μας ενημερώσατε, που βρίσκονται αυτοί οι εκπαιδευτικοί και εάν έχουν επιστρέψει στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευρυτανίας και σε ποιο σχολείο έγινε η τοποθέτησή τους;
4.Εάν έκαναν ή κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας ή όχι εκπαιδευτικοί, που δεν κατάγονται από τον Νομό Ευρυτανίας, με στόχο να “εκβιάσουν καταστάσεις” και ποιες οι ενέργειές σας να παραπεμφθούν σε Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή ούτως ώστε  αυτοί που έχουν και συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα υγείας, να τύχουν αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης και οι “εκπαιδευτικά επίορκοι” να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να διερευνηθούν τυχόν Διοικητικές ευθύνες.
5.Εάν όντως ισχύει ότι αποσπάσατε επτά (7) αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Ευρυτανία σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως υπεράριθμους.
Παρακαλώ για την όσο το δυνατόν, συντομότερη χρονικά απάντησή σας και φυσικά εντός των ορίων που θέτει ο Νόμος.
Παρακαλώ τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για την διερεύνηση ύπαρξης ευθυνών και την λήψη μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Βασίλειος Καραμπάς