Με επιτυχία στέφθηκε το Επιστημονικό Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό Τουρισμό που διοργάνωσε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού με θέμα: «Το έργο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την 12χρονη λειτουργία του και οι προσεχείς δράσεις του».
Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, που λαμβάνουν χώρα στο Κρουαζιερόπλοιο «ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ» ευλόγησε ο επιχώριος Επίσκοπος, Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ.κ. Συμεών και στην συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου και Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκηνυματικού Τουρισμού π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αν. Λιάσκο, από τον Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομο και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιο Τσακίρη.
«Βασικό στοιχείο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας» χαρακτήρισε τον προσκυνηματικό τουρισμό ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Α. Λιάσκος κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη κατηγορία τουρισμού στην χώρα.
Στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε το συνοδικό γραφείο προσκυνηματικών περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την συμπλήρωση δώδεκα ετών λειτουργίας του, τόσο οι εκπρόσωποι της πολιτείας όσο και αυτοί της Εκκλησίας, έκαναν λόγο για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα από την ανάπτυξη αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στο μήνυμα του που ανέγνωσε ο αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος σημείωσε πως «Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις για την Εκκλησία, μπορούν και οφείλουν να αποτελέσουν σήμερα μια ευκαιρία γνωριμίας όλων των χριστιανών σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και όχι μόνο, αλλά ταυτόχρονα και τον σωστό και ενδεδειγμένο εκκλησιαστικά τρόπο, ώστε να μάθει ο καθένας μας όσα μας ενώνουν αλλά και όσα μας χωρίζουν».
Τόνισε δε, πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης σαν την σημερινή που βιώνει η πατρίδα μας, οι προσκυνηματικές περιηγήσεις να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα και αύξηση σε αντίθεση με το τουρισμό αναψυχής».
Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα, εξήρε το έργο του συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όπως σημείωσε ο κ. Λιάσκος, σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής ουσιαστικών και απτών αποτελεσμάτων από την κοινή προσπάθεια που καταβάλουν Εκκλησία και πολιτεία.
Ο πρόεδρος του συνοδικού γραφείου, μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος σημείωσε πως είναι αναγκαία η συνεργασία και η επικοινωνία για το καλό του τόπου ενώ υπογράμμισε πως μέσω των προσκυνηματικών περιηγήσεων υπάρχει ανάπτυξη του πολιτισμού.
Χαιρετισμούς απηύθυναν τόσο ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών όσο και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ο οποίος αναφέρθηκε στις ανάγκες δημιουργίας υποδομών υποδοχής αλλά και προβολής των προσκυνηματικών προορισμών.
Για το σημαντικό αυτό θέμα, τοποθετήθηκε με στοιχεία και προτάσεις η Αντιπεριφερειάρχης Αιγαίου κ. Λύκου, κορυφαίο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βαθύτατη γνώστης του αντικειμένου, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και από άλλους συνέδρους, όπως εκπροσώπους Τουριστικών Γραφείων αλλά και των Ιερών Μητροπόλεων.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου, Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμου καθώς και η εισήγηση του Γραμματέως π. Σπυρίδωνα Κατραμάδου, με θέμα τις προσεχείς δράσεις του Γραφείου, αλλά και η εισήγηση του Μητροπολίτου Λευκάδος κ.κ. Θεόφιλου με θέμα τους στόχους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικού Τουρισμού.
Αίσθηση προκάλεσε στους Συνέδρους, η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου με Ιερές Μονές όλης της χώρας, που έγινε με ξεχωριστό τρόπο από συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου π. Ευάγγελος Φεγγούλης τόνισε ότι «το έργο του Συνοδικού Γραφείου είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι μπορεί με τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθούν και να προβληθούν όλα τα Ιερά Μνημεία και τα προσκυνήματα που υπάρχουν σε κάθε τόπο.
Επειδή και στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, έχουμε ως μεγάλη ευλογία, πανελλήνια προσκυνήματα, θεωρώ ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν και να αναδειχθούν με τον κατάλληλο τρόπο, κυρίως μέσω του διαδικτύου, έτσι ώστε να αυξηθούν οι προσκυνηματικές περιηγήσεις σε αυτά» τόνισε, προτείνοντας την αναζήτηση συνεργασιών, τόσο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Π.Ε. Ευρυτανίας και το αρμόδιο Γραφείο Τουρισμού, όσο και με τα κατά τόπους Ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα Ταξιδιωτικά Γραφεία αλλά και την Συνδιοργάνωση σχετικής ΗΜΕΡΙΔΑΣ στο Καρπενήσι, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και του Συνοδικού Γραφείου, με την συμμετοχή των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ευρυτανίας.
Στην ενίσχυση και υποστήριξη του Προσκυνηματικού Τουρισμού από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και τους φορείς, αναφέρθηκε και ο π. Λάμπρος Ανδρεάκης, προτείνοντας με την σειρά του την αναγκαιότητα καταγραφής των προσκυνημάτων και των άλλων Μνημείων που υπάρχουν στον Νομό μας.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο «Πλατυτέρα των Ουρανών» το οποίο παραχώρησε η εταιρεία «Υδραϊκή». Αν και ήταν προγραμματισμένο να η ημερίδα να γίνει εν πλω με κατεύθυνση την Αίγινα και την Ύδρα, οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τους διοργανωτές να παραμείνουν στο λιμάνι.
Στο Επιστημονικό Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον τομέα των προσκυνηματικών περιηγήσεων. Την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων και Υπεύθυνος του Γραφείου Προσκηνυματικού Τουρισμού π. Ευάγγελος Φεγγούλης και συμμετείχε σε αυτή ο π. Λάμπρος Ανδρεάκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Δ/ντης της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου.