Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Στην 3η θέση το Νοσοκομείο Καρπενησίου

Ανακοινώθηκαν και επίσημα τα ονόματα των δώδεκα αριστευσάντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι σημείωσαν το μέγιστο «βαθμό» κατά την εκπαίδευσή τους και την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ύστερα από ανακοίνωση του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Πάνου Ευσταθίου από τους 12 υποψηφίους διοικητές, έξι είναι γυναίκες και έξι άντρες και η επιλογή έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης τους υπό τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι τα κριτήρια, βάσει των οποίων γίνεται η αξιολόγηση, είναι η απόδοση και η εξυπηρέτηση των ασθενών. Επιπροσθέτως,
όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης από 'δω και στο εξής οι διοικητές θα αξιολογούνται κάθε μήνα.
Το νοσοκομείο Καρπενησίου και η Διοικήτρια του Ελένη Τσεκούρα βρέθηκαν στην 3η θέση της αξιολόγησης, που αυτό αποδεικνύει πως παρά τις δυσκολίες και τις περικοπές, στην Ευρυτανία γίνεται φιλότιμη δουλειά για την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Δείτε τους δώδεκα διοικητές που «αρίστευσαν»:
·         Ηρακλής Καραγεώργος (διοικητής Ασκληπιείου Βούλας)
·         Λέανδρος Καλογεράκος (αναπληρωτής διοικητής νοσοκομείου Αμαλιάδας)
·         Ελένη Τσεκούρα (διοικήτρια νοσοκομείου Καρπενησίου)
·         Λάμπρος Γεωργόπουλος (διοικητής νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων)
·         Αθανασία Κακαλή (αναπληρώτρια διοικήτρια νοσοκομείου 'Έβρου)
·         Γεώργιος Κυριακόπουλος (αναπληρωτής διοικητής νοσοκομείου Μεσολογγίου)
·         Βασιλική Γκογκοζώτου (αναπληρώτρια διοικήτρια «Σωτηρία»)
·         Ηλιάνα Κωστάκη (αναπληρώτρια διοικήτρια Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων)
·         Ιωάννης Πετρόχειλος (διοικητής «Ερυθρός Σταυρός»)
·         Ιωάννα Διαμαντοπούλου (αναπληρώτρια διοικήτρια Αλεξάνδρα)
·         Ευαγγελία Γιαννακάκου (διοικήτρια «Αττικόν»)
·         Αθανάσιος Πάσχου (διοικητής νοσοκομείου Ξάνθης)
Να σημειωθεί ότι όλοι οι νέοι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων για να «αποφοιτήσουν» συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις, ενώ όποιος από τους συμμετέχοντες «κοπεί» επαναλαμβάνει την εκπαίδευση και βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Την εκπαίδευση των διοικητών έχουν αναλάβει ανώτερα στελέχη του υπουργείου Yγείας, επιστήμονες, οικονομολόγοι, ποινικολόγοι, στατιστικολόγοι και πρόεδροι Oργανισμών, όπως του EOΠYY, του Kέντρου Eλέγχου Πρόληψης Nοσημάτων, ενώ στα μαθήματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διοίκηση, επιχειρησιακή ικανότητα, οικονομικά νοσοκομείων, διαχείριση προσωπικού, αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, οικονομική κρίση και υγεία. Iδιαίτερη έμφαση δίδεται στις αρμοδιότητες και στη διασύνδεση των νοσοκομείων με το EKEΠY και τις Yγειονομικές Περιφέρειες.
Την ίδια ώρα, τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων, προβλέπει πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ανακατανομή των κλινών με βάση τις ανάγκες, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αρχής γενόμενης από τους τομείς καθαριότητας και σίτισης των νοσοκομείων και η δημιουργία ενιαίου συντονιστή των διακομιδών στο ΕΣΥ που θα υπάγεται στο ΕΚΑΒ.
Αναφερόμενος στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και τους διοικητές των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς θα αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία. Εξάλλου, στο πλαίσιο δημιουργίας του ενιαίου συντονιστή διακομιδών, προβλέπεται οι οδηγοί των δημόσιων νοσοκομείων να τεθούν από τον επόμενο μήνα σε διαδικασία διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Αλλαγές προβλέπονται και στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, με βάση τις διακομιδές και τις νοσηλείες ασθενών.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, κάθε περιστατικό που φεύγει από ένα νοσοκομείο θα χρεώνεται στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου αποστολής, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα νοσοκομεία «ΚΑΤ» και «Ευαγγελισμός», που δέχονται κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 50 περιστατικά το καθένα από νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο υπουργός, μιλώντας προς τους διοικητές, τόνισε ότι μέλημά τους πρέπει να είναι η μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών και η καλύτερη εξυπηρέτησή τους, η παρακολούθηση της ροής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η διαφάνεια των διαγωνισμών, ενώ εξήρε το μέτρο της αξιολόγησης ως εργαλείο συνεχούς βελτίωσης των ιδίων αλλά και των υπηρεσιών υγείας.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν και οι διοικήσεις νοσοκομείων που διακρίθηκαν για το έργο τους. Πρόκειται για τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Αθήνας "Σωτηρία", "Ερυθρός Σταυρός", "Ασκληπιείο", "Αττικόν", "Αλεξάνδρα", το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το "Χατζηκώστα", και τα νοσοκομεία Ξάνθης, Καρπενησίου, Αμαλιάδας, Έβρου και Μεσολογγίου.