Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ 5 ΧΩΡΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και ο Πολιτευτής Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνος Μπακόλας, διαπιστώνουν, για ακόμη μια φορά, την ανυπαρξία κρατικών μηχανισμών στην περιοχή της Πρασιάς Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, όπου τα περσινά κατολισθητικά φαινόμενα καθήλωσαν τους κατοίκους σε ένα λίαν επικίνδυνο επαρχιακό οδικό δίκτυο, για τον οποίο ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΚΟΜΗ ΤΙΠΟΤΑ για την αποκατάσταση του!


ΟΛΙΓΩΡΙΑ και ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των μνημονιακών δυνάμεων βυθίζει κι άλλο τους Ευρυτάνες συμπολίτες μας σε μια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ καθημερινότητα με ΚΙΝΔΥΝΟ ακόμη και της ίδιας της ΖΩΗΣ τους!
Ακολουθεί το Κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ -
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
ΘΕΜΑ: ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ 210 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕ 5 ΧΩΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Κύριοι Υπουργοί,
Με ερώτηση μου Αρ. Πρωτ 6818 και ημερομηνία κατάθεσης 07/02/13 και θέμα «ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ 210 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕ 5 ΧΩΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ», ένα χρόνο μετά, με ιδιαίτερη ανησυχία και αγανάκτηση πληροφορούμαι ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Πιό συγκεκριμένα, από τον Πολιτευτή Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνο Μπακόλα, μαθαίνω ότι στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των ορεινότερων και πιο απομακρυσμένων χωριών της ξεχασμένης από την Ελληνική Πολιτεία Δυτικής Ευρυτανίας, που συνδέει το Κάτω Ραπτόπουλο με τα Κέδρα, στη θέση «Στάρτο», ο δασικός ορεινός όγκος, που είχε αποκολληθεί εδώ και ένα χρόνο και τόνοι από χώματα, βράχους και δέντρα είχαν καλύψει το οδόστρωμα σε μήκος περίπου 500 μέτρων, σε μια κατολίσθηση πρωτοφανή ακόμα και για την δοκιμασμένη από τέτοια φαινόμενα Ευρυτανία. δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα αναφορικά με την ζημιά που υπέστη το οδικό δίκτυο στην περιοχή και καμία εργασία επισκευής δεν έχει εκτελεστεί στο σημείο.
Οι βροχές και φέτος το χειμώνα έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση του χωματόδρομου, ενώ και τα φετινά κατολισθητικα φαινόμενα εγκλωβίζουν κατοίκους και καταδικάζουν σε ερήμωση τα χωριά. Πρασιά, Κέδρα, Βασιλέσι, Κυπαρίσσι και Φουσιανά.
Σε απάντηση που έλαβα από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κο Στυλιανίδη Αρ. Πρωτ. 262 04/03/13 ενημερώθηκα για την κατανομή κονδυλίου για το έτος 2012 μέσω Σ.Α.Τ.Α. για το Δήμο Αγράφων στα όρια του οποίου συμβαίνει και το εν λόγω φαινόμενο 1,011,400,00 ευρω καθώς και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος 1,286,017,49 ευρω για έργα και επενδυτικές δραστηριότητες.
Έλαβα επίσης απάντηση από τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Αρ.Πρωτ 399-416-77 04/03/13 κο Καλογιάννη ότι εγκρίθηκε έκτακτη ενίσχυση από πόρους της ΤΕΟ ΑΕ ύψους 200.000 ευρώ αν και εσφαλμένα εγγράφηκε στην απάντηση ότι εδόθησαν στο Δήμο Καρπενησίου ενώ το κατολισθητικό φαινόμενο συμβαίνει στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγράφων.
Κύριε Υπουργέ,
Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την αποκατάσταση της απρόσκοπτης και ασφαλούς μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής, ο κόσμος παραμένει εγκλωβισμένος και αποκομμένος, ενώ με κίνδυνο της ζωής του αναγκάζεται να χρησιμοποιεί ένα πέρα από κάθε λογική οδικό σημείο, ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν στο blog της περιοχής τους  http://prasiaonline.blogspot.gr/ ότι είναι έξω φρενών τόσο με την δημοτική, όσο και με την περιφερειακή διοίκηση, κατηγορώντας τους για πλήρη ανεπάρκεια και ουσιαστικά για ανυπαρξία στην περιοχή
Λόγω της εντονότατης οργής, θυμού, ανασφάλειας και εξάντλησης των πολιτών, ζητώ την προσωπική σας μέριμνα και φροντίδα, έτσι ώστε να επισκευαστεί το εν λόγω σημείο και να δοθεί επιτέλους στην κυκλοφορία επισκευασμένο άμεσα το σημείο,  διασφαλίζοντας την απόλυτη προστασία της ασφάλειας των πολιτών και της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης τους.
Οποιοδήποτε ατύχημα και ατυχές περιστατικό συμβεί, καθίστανται τόσο ο Δήμος Αγράφων όσο και η Περιφέρεια Στερεάς και η αρμόδια Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας υπεύθυνοι και υπόλογοι.
Τονίζω δε πως για δεύτερη φορά σ ένα χρόνο είναι ενήμερα και τα αρμόδια Υπουργεία και εσείς κοι Υπουργοί.
Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κκ Υπουργοί :
1.Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των 210 Ελλήνων Ευρυτάνων πολιτών στην περιοχή η οποία παραμένει εγκαταλελειμμένη στο έλεος του θεού;
2. Από τα εν λόγω ποσά που όπως ενημερώθηκα από τα Υπουργεία σας χορηγήθησαν σε τι ποσοστό πέρασαν προς εκτέλεση των απαραιτήτων εργασιών στην περιοχή ;
3. Τελικώς το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης από πόρους της ΤΕΟ ΑΕ ύψους 200.000 ευρώ εκταμιεύτηκε στο Δήμο Καρπενησίου ή στο Δήμο Αγράφων όπου και προορίζονταν ;
4. Σε τι χρονικό ορίζοντα προβλέπεται η απόλυτη και οριστική αποκατάσταση του οδοστρώματος στο συγκεκριμένο σημείο ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ