Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ... ΚΟΜΜΕΝΑ ΤΟΥ Κ. ΜΑΝΕΣΗ

Με λύπη μας, διαπιστώνουμε ότι τούτος ο ευλογημένος τόπος για μια ακόμη φορά έμεινε απροστάτευτος από νέα χτυπήματα κάτω από τη μέση, που δρομολογήθηκαν από παράγοντες των ΜΜΕ, που διακονούν υποτίθεται την ενημέρωση και αγωνίζονται εν προκειμένω να προβάλουν την ελληνική ύπαιθρο.


 Θέλοντας να διαβαστεί και μια άλλη πλευρά αυτής τη υπόθεσης (60 ΛΕΠΤΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ),  μέσα από την έγκριτη σελίδα σας, θα ήθελα να φιλοξενήσετε μια ακόμη κραυγή αγανάκτησης, από ένα άνθρωπο που ζει καθημερινά τα προβλήματα της θεοσώστου επαρχίας των Αγράφων, ως γονιός 5 τέκνων και πάνω απ΄ όλα ως λειτουργός και διάκονος της τοπικής μας εκκλησίας.
Χωρίς να το θέλω, αναγκάζομε να πάρω κι εγώ θέση για την  περιβόητη εκπομπή του κ. Μάνεση, με τα όσα αναφέρθηκαν σε αυτή και κυρίως με τα όσα τεχνηέντως αποκρύφτηκαν, χωρίς να ξέρω για πιο λόγο.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ
Α. Πολύς ο ντόρος για τον χωματόδρομο προς Μοναστηράκι. Ο κ. Μάνεσης πρόβαλε ένα δασικό δρόμο που πηγαίνει προς το Μοναστηράκι και όχι τον ασφαλτόδρομο που συνδέει το χωριό!! Γιατί τόσο παραποίηση της αλήθειας; Ποιος χρησιμοποίει κ. Μάνεση αυτόν τον δρόμο που εσείς δείξατε για να πάει στο Μοναστηράκι; ΚΑΝΕΙΣ!!!
Β. Πολύ φασαρία για τις κτιριακές σχολικές εγκαταστάσεις με εικόνες από ένα σχολείο που είχε υγρασία στον πρώην Δήμο Ασπροποτάμου και καμία εικόνα από τα υπερσύγχρονα Σχολικά συγκροτήματα της Δυτικής Φραγκίστας, όπου λειτουργεί, ΕΠΑΛ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, όπου μαθητεύουν περί τα 100 παιδιά και καμία εικόνα από το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Κρέντης με 35 παιδιά. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;
Ανέφερα μόνο δυο παραδείγματα, προκειμένου να καταλάβει ο κόσμος τι ήθελε να προβάλει τελικά ο κ. Μάνεσης και τι να αποκρύψει. Όταν προβάλεις την μια μόνο πλευρά φίλτατε και αγαπητέ Νικόλαε, στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που τόσα χρόνια διακονείς, κάνεις λάθος, γιατί μπορεί να αδικήσεις την άλλη πλευρά, όπως έκανες και με μας τους Αγραφιώτες.
Όλοι εμείς που μένουμε σ΄ αυτό τον ευλογημένο τόπο, δίνουμε ο καθένας από την μεριά του, τον δικό του αγώνα, για την προκοπή και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Σ΄ αυτό τον αγώνα με τις μικρές, ελάχιστες αν θέλετε δυνάμεις μου, συμμετέχω κι εγώ, ως ένας απλός λευίτης, για μια καλύτερη κοινωνία, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους ξωμάχους συμπολίτες μου και κυρίως τα παιδιά, που είναι το παρόν και το μέλλον μας.
Αυτά τα παιδιά, του Κατηχητικού Σχολείου Κρέντης, που αδικήθηκαν με προκλητικό τρόπο από την εκπομπή του κ. Μάνεση, παιδιά που επί ένα μήνα δώσανε τον δικό τους αγώνα για να παρουσιάσουν μια ξεχωριστή γιορτή για τα δεδομένα του τόπου μας, γιορτή αφιερωμένη στην τοπική μουσική παράδοση των Αγράφων και της Ευρυτανίας γενικότερα, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου της Κρέντης και στην οποία συμμετείχαν οι ζωντανοί θρύλοι της τοπικής μας μουσικής, όπως ο τεράστιος ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών Γιάννης Μάκκας και ο σπουδαίος κλαρινίστας Κώστας Κούρος. Στην υπέροχη αυτή γιορτή συμμετείχαν επίσης ιερείς της περιοχής και πάνω από 150 νοματαίοι που κατέκλυσαν την αίθουσα για να δουν και να καμαρώσουν τα παιδιά τους μέσα από μια άλλη δραστηριότητα, ξεχωριστή για τον τόπο μας.

Δυστυχώς και παρότι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η κάμερα του ALPHA κάλυψε την γιορτή, η σπουδαία αυτή εκδήλωση που ετοιμάστηκε με πολύ κόπο και μεράκι, κόπηκε, γιατί δεν ήθελε τάχα ο κ. Μάνεσης να προβάλει τις σακούλες jumbo με τα δώρα των παιδιών, κάνοντας διαφήμιση… Προφάσεις εν αμαρτίαις. Θα μπορούσε να αφιερώσει ένα πλάνο από την εκδήλωση και να κόψει ότι είχε σχέση με διαφήμιση ή την προεκλογική προβολή κάποιων προσώπων… Ο νοών νοείτο…

Και ενώ ο κ. Μάνεσης «έκοψε» την χαρά και την ευλογημένη παρουσία 30 παιδιών, που ερμήνευσαν μοναδικά παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας μας, δεν έκανε το ίδιο και με την ελαχιστότητά μου, όπου με περίσσια άνεση, μου αφιέρωσε αρκετό χρόνο, να συμμετέχω με τα παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας στην καθιερωμένη προπόνηση. Προσωπικά ένιωσα περίεργα, καθότι είδα να προβάλετε έντονα η συμμετοχή μου στις αθλητικές δραστηριότητες των νέων του τόπου μας και να … αποκρύπτεται ο ενεργός μου ρόλος στο κατηχητικό Σχολείο και στις πολλαπλές δράσεις του.

Δεν θα σας κουράσω άλλο, όμως πιστέψτε με, από πόνο έγραψα τούτες τις αράδες και για κανένα άλλο λόγο. Δεν άντεξα την αδικία να «κόβεται» από μια τέτοια εκπομπή, τεράστιας ακροαματικότητας, ο μοναδικός κλαρινίστας Κώστας Κούρος, που βρίσκεται στη δύση της ζωής και το εγγόνι του, ο Κώστας Κουτσούμπας, που συνεχίζει πανάξια στα βήματα του παππού, ως το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά. Δεν αντέχεται να θέλεις να προβάλεις ένα τόπο και στην περίπτωσή μας, να μην δίνεις, έστω 30 δευτερόλεπτα, στον πατριάρχη της μουσικής παράδοσης, τον πασίγνωστο Γιάννη Μάκκα, να σου ερμηνεύσει ένα αγραφιώτικο δημοτικό τραγούδι. Δεν μπορείς να συμβιβαστείς ότι από μια τέτοια εκπομπή, «κόπηκαν» τα βλαστάρια μιας ζωντανής τοπικής κοινωνίας, που αποτελούν, όπως προανέφερα το παρόν και το μέλλον του τόπου αυτού. Δεν ξέρω γιατί έγιναν όλα αυτά και δεν θα ήθελα να μάθω. Επ΄ αυτού ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του…

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να ζητήσω την επιείκεια του κ. Μάνεση, στον «ΚΑΝΟΝΑ» που ενδεχομένως θα μου επιβάλει. Τα παράπονά μου βέβαια, δεν μπορούν με τίποτε να μειώσουν το δημοσιογραφικό μέγεθος και το κύρος του κ. Μάνεση, είναι όμως παράπονα και πόνος ψυχής που όφειλα να καταθέσω.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  

 

Μετ΄ ευχών

π. Ευάγγελος Φεγγούλης

Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων

Πρωτοπρεσβύτερος – Θεολόγος

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

  1. ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ ALPHA ΠΑΡΟΥΣΑ 
  2. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ
  3. Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΚΑΣ, Ο ΚΛΑΡΙΝΙΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΣ, Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.