Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΕΚΦΕ Ευρυτανίας και 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου

Η Ευρυτανία απέκτησε το 2ο ρομποτικό υποβρύχιο (μετά από το περσινό  του ΕΠΑ.Λ. Καρπενησίου) αυτή την φορά από τους μαθητές του 2ου  Γυμνασίου Καρπενησίου.
Πρωτεργάτης και εμπνευστής των 15 μαθητών και μαθητριών του 2ου   Γυμνασίου Καρπενησίου, που εργαστήκαν επί περίπου ένα έτος πάνω στην κατασκευή του ρομποτικού υποβρυχίου, ο ακούραστος καθηγητής τους κος Ζάρας Αθανάσιος.



Ελπίζουμε του χρόνου οι μαθητές κάποιου άλλου σχολείου του νομού μας να τους μιμηθούν αποκομίζοντας την χαρά της δημιουργίας αλλά και διαπιστώνοντας την εφαρμογή των Φυσικών Νόμων που διδάσκονται στην πράξη!
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και τον πανάξιο καθηγητή τους!

Τι είναι το Hydrobot
Το Ίδρυμα Ευγενίδου και η ΠΑΝΕΚΦΕ, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea  Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), φέρνει στην   Ελλάδα το Hydrobot, ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής βασισμένο στο SeaPerch.
Το SeaPerch είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ρομποτικής, μέσω του οποίου εκπαιδεύονται οι καθηγητές – και με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους μαθητές τους – στην κατασκευή ενός υποβρύχιου ROV (remotely operated vehicle – τηλεκατευθυνόμενου οχήματος). Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στο  MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, έχει ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον  των μαθητών για τις επιστήμες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους.
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε πάνω στο υλικό που παρουσιάζεται στο βιβλίο με τίτλο ”Build Your Own Under Water Robot and Other Wet Projects” των Harry Bohm και Vickie Jensen. Χρησιμοποιώντας ως βάση αυτό το απλό σχέδιο, ο Dr. Tom Consi (ένας πρώην μεταδιδακτορικός φοιτητής του  MITSG) εισήγαγε το SeaPerch ROV στο τμήμα Ναυπηγών του MIT  παρουσιάζοντάς το σε ένα σεμινάριο, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως “Discover Ocean Engineering Program” για τους νέους φοιτητές του MIT.
To 2003, ο Διευθυντής του MITSG, καθηγητής Χρυσόστομος Χρυσοστομίδης και ο εκπαιδευτικός συντονιστής Brandy M. Wilbur, ανέπτυξαν περαιτέρω την ιδέα αυτή σε ένα “πακέτο” που δίνει την ευκαιρία σε καθηγητές και σε μαθητές όλων των ηλικιών να κατασκευάσουν το δικό τους ROV, χρησιμοποιώντας σωλήνες PVC και άλλα σχετικά οικονομικά και εύκολα προσβάσιμα υλικά. Το πρόγραμμα SeaPerch διαδόθηκε πέρα από το MIT σε πάνω από 200 σχολεία στις ΗΠΑ, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα, με την βοήθεια 2000 καθηγητών και δασκάλων, να εκπαιδεύσει πάνω από 26.000  μαθητές.
Το SeaPerch διαδόθηκε διεθνώς σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Γαλλία και μέσα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου και της ΠΑΝΕΚΦΕ με το MITSG, έρχεται τώρα και στην Ελλάδα με τη μορφή του Hydrobot.