Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Κίνηση Πολιτών για τη σωτηρία της Ευρυτανίας μας Λέμε ΟΧΙ ανεμογεννήτριες σ’ αυτά τα βουνά γιατί:

Γιατί λέμε ΟΧΙ 
για ΑΙΟΛΙΚΑ
 σ’ αυτά τα βουνά


1.Η εγκατάστασή τους καταστρέφει άμεσα και οριστικά την αδιατάρακτη έως σήμερα πανίδα και χλωρίδα, που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια να δημιουργηθεί.
2.Πάνω από 8.500 στρέμματα δημόσιας και ιδιωτικής γης περνάνε ιδιοκτησιακά ατελώς και οριστικά σε χέρια ιδιωτών, πράγμα πρωτόγνωρο και συνταγματικά παράνομο. (άρθρο 24 του συντάγματος).
3.Δεν παίζουμε κορώνα γράμματα τις πηγές των βουνών αυτών, πολλές απ’ τις οποίες υδρεύουν σήμερα το Κρίκελλο κι άλλα κοντινά χωριά.
4.Δεν θέλουμε να βιομηχανοποιήσουμε τις τελευταίες οάσεις, που απολαμβάνουν οι επισκέπτες που κρατάνε ζωντανές τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ευρυτανίας και μαζί τους τις ρίζες μας, τα χωριά μας.
5.Δεν θέλουμε να κλείσουμε μ’ ένα τεράστιο φράχτη ύψους 75 μ. μία από τις ομορφότερες κορυφογραμμές, που συμπεριλαμβάνει μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε4, αλλά και το εξαίσιο νοτιότερο δάσος οξυάς της Γραμμένης Οξυάς.
6.Θέλουμε να πηγαίνουν εκεί ψηλά τα παιδιά και τα εγγόνια μας να μαζεύουν το υπέροχο τσάϊ των βουνών μας, όπως εμείς και οι πρόγονοί μας.
7.Δεν νοιώθουμε άσχημα εμποδίζοντας να μπει στα βουνά μας μια βιομηχανία καθαρής ενέργειας, γιατί ξέρουμε ότι:
•Αν οι «υπεύθυνοι» κυβερνώντες είχαν βάλει εδώ και χρόνια, όπως όφειλαν, φίλτρα στις εγκαταστάσεις καύσης λιγνίτη δεν θα είχαν οι περιοχές εκείνες ρύπανση και καρκίνους.
•Δεν καταστρέφεις ένα βουνό που γέννησε η φύση και το οποίο με τα δάση του  παράγει με βεβαιότητα οξυγόνο και απορροφά με βεβαιότητα CO2 για να βάλεις ένα σιδερένιο ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχεις κάποια μικρή πιθανότητα να κάνει την ίδια δουλειά!
•Ήδη η Ευρυτανία έχει προσφέρει απλόχερα τα νερά των ποταμών της εδώ και 40 χρόνια και συμβάλλει συνεχώς από τότε στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με τις λίμνες Κρεμαστών και Πλαστήρα.
•Το πρόσχημα της καθαρής ενέργειας, δεν μας εμποδίζει να δούμε, ότι πίσω του κρύβεται επιμελώς ο νέος τρόπος πώλησης στη χώρα μας βιομηχανικών παραγώγων της Γερμανίας και άλλων χωρών, φυσικά με το αζημίωτο!
•Η παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον αέρα ή τον ήλιο, εάν πράγματι ήταν το ζητούμενο από τους κυβερνήτες μας, θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα με επιδοτήσεις στο κάθε σπίτι και όχι σε μια χούφτα ελληνοφανείς εταιρείες!!
•Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε υψόμετρο 1.900 μέτρα δεν αποτέλεσε ούτε αποτελεί διεθνή πρακτική, αφού για 4 μήνες το χρόνο δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν ούτε να επισκευαστούν τυχόν βλάβες τους.
•Το αιολικό δυναμικό στα βουνά αυτά δεν είναι ό,τι καλύτερο για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας των Α/Γ.
•Οι εταιρείες κατασκευής  τέτοιων έργων, δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς ούτε στις ελάχιστες «δεσμεύσεις» τους περί αποκατάστασης του περιβάλλοντος, απέναντι στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που θα δημιουργήσουν, όπως μας πείθει μια βόλτα σε αιολικά έργα που ήδη λειτουργούν.
•Εκείνα που βάφτισαν «αντισταθμιστικά οφέλη» δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να «αντισταθμίσουν» την τεράστια, χωρίς δυνατότητα επιστροφής καταστροφή που θα επιτελέσουν.
•Γι’ αυτό σας καλούμε κοντά μας και ζητάμε ως αρχή, την ακύρωση των έργων στα βουνά Κοκκάλια έως Γραμμένη Οξυά και στη συνέχεια την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που διαλύει την ελληνική ύπαιθρο στο όνομα της ψεύτικης διάσωσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Κίνηση Πολιτών για τη σωτηρία
της Ευρυτανίας μας (www.karpenissi.eu)

Σύλλογος Κρικελλιωτών
Ευρυτάνων
(www. krikello.gr).-