Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος ο Ευρυτάνας Θύμιος Σώκος

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Θύμιος Σώκος, πρώην νομάρχης, δήμαρχος Αγρινίου και υπερπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε ξενοδοχείο του Αγρινίου, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές τις κίνησης της οποίας θα ηγηθεί στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Με πολλές αναφορές σε όνομα που θα παραπέμπει σε «Ενεργούς Πολίτες» και με κεντρική στόχευση ενάντια στο στείρο «Αντί» και υπέρ της σύνθεσης έκανε πολλές αναφορές σε λέξεις κλειδιά όπου θα εστιάσει όπως το «Συν» και η «Πρόταση» που όπως είπε θα κατατεθεί και γραπτώς για την Περιφέρεια.
Όπως εξήγησε, δεν κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές «με καμιά διάθεση ρεβάνς απέναντι στον ανήθικο τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν κάποιοι να τον παραγκωνίσουν το 2010», αναφέροντας πως όσοι σκέφτονται έτσι έχουν διαφορετικό αξιακό σύστημα από τον ίδιο. Τόνισε ότι θα μιλήσει πολιτικά και μόνο αλλά εάν κάποιοι παραβούν τους όρους της ευπρέπειας θα πάρουν απάντηση.
«Κατεβαίνω ως ανεξάρτητος και μου έκανε μεγάλη τιμή να εκφράσει στήριξη στο πρόσωπό μου ο αρχηγός της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης. Δεν κατεβαίνω με τη ΔΗΜΑΡ αλλά χαίρομαι που με στηρίζει και είμαι ανοιχτός σε κάθε πολίτη που θέλει να είναι ενεργός» , ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Που εστιάζει πολιτικά
Ο κ. Σώκος επέμεινε  ιδιαίτερα στην μακρά του διαδρομή στα πολιτικά πράγματα λέγοντας ότι  κανένας δεν θα μπορούσε να τον αποστρατεύσει γιατί κατέβηκε σε τέσσερις εκλογές και έφερε θριαμβευτικά αποτελέσματα, υπηρετώντας πάντα την αυτοδιοίκηση και αγνοώντας τις σειρήνες που τον ήθελαν να κάνει ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί, να επιδιώκει δηλαδή το βουλευτικό αξίωμα. «Κόντρα σε όλα έβαλα για νομάρχης σε μια εποχή που δεν επιτρεπόταν να διεκδικήσεις βουλευτικό αξίωμα αν κατείχες τη θέση», υπενθύμισε.
«Δεν αποχωρώ γιατί δεν με έδιωξε κανείς. Καταθέτω την ψυχή μου και αν πούμε αλήθειες και έχουμε πρόταση θα απελευθερώσουμε δυνάμεις που τώρα διστάζουν να εκφραστούν», τόνισε για να συμπληρώσει: «Δεν φτάνει η διαμαρτυρία και καλώ όλους να συμμετέχουν στις εκλογές και όχι να απέχουν. Ο συνδυασμός μας δεν θα είναι του μόνιμου «όχι» ούτε του “ωχ, αδερφέ”».
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του νομού και ειδικά την αγροτική παραγωγή που θέλει έναν αγρότη κακομοίρη, όπως είπε, χωρίς να φροντίζει κανείς να δείξει ποιος πρέπει να καλλιεργήσει και τι, δίνοντας φορολογικά κίνητρα. Αναφέρθηκε σε απαράδεκτα φαινόμενα όπως την μη αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού, των 7 αεροδρομίων που έχει η Περιφέρεια, της περιοχής Ολοκληρωμένου Τουρισμού που υπάρχει στα δυτικά παράλια υπογεγραμμένη από το 1994 επί Δ. Λιβανού, του μεγαλύτερου brand name στον κόσμο που είναι η Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Όλα αυτά, όπως και η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού στο Αντίρριο, την Πάτρα και αλλού, έρχονται να εξηγήσουν γιατί είναι χέρσα η γη και γιατί ο πληθυσμός μας γερνάει έχοντας μέσο όρο ηλικίας τα 42 χρόνια», είπε με έμφαση θυμίζοντας ότι το 60% του πληθυσμού και το 75% της οικονομίας είναι σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
O κ. Σώκος άσκησε κριτική στην χρεώνοντάς της έλλειμμα στον σχεδιασμό και τη διεκδίκηση και ανέφερε χαρακτηριστικά πως πολλά έργα και παρεμβάσεις που γίνονται σήμερα ετοιμάστηκαν κατά τη δική του νομαρχιακή θητεία ενώ ανέφερε πως πρέπει «να τελειώσει το παραμύθι με τα χρέη της Νομαρχίας»
«Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε το Φλεβάρη του 2012»
«Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς αυτοδιοίκηση. Και δεν υπάρχει γιατί απέτυχαν οι θεσμοί. Και απέτυχαν οι θεσμοί γιατί πολλά μεγάλα αλλά και μικρά συμφέροντα το ήθελαν αυτό για να συντηρούνται. Ο Έλληνας έχει μείνει μόνος να ιδιωτεύει. Αλλά σε ότι με αφορά είχα πάντα την δυνατότητα να παρατάω τις θέσεις και να λέω αυτό που πιστεύω», υπενθύμισε.
Σε ερωτήσεις που έγιναν, τόνισε ότι θεωρεί ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα γιατί η Περιφέρεια είναι μια ισχυρή εξουσία και άλλωστε άλλοι είπαν ότι οι Περιφερειάρχες είναι μικροί πρωθυπουργοί. Για τις πρόσφατες τοποθετήσεις της κ. Φούντα δήλωσε ότι σέβεται τις απόψεις αλλά δεν της ζήτησε να είναι στο συνδυασμό του, οπότε δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της! Τέλος, για το που είναι σήμερα πολιτικά και αν επιμένει να θεωρεί ότι είναι ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι η ιστορική διαδρομή του καθενός δεν σβήνει και πιστεύει στις αρχές της ιδρυτικές διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος που από το 1970 το έχει ψηφίσει το 80% των Ελλήνων τουλάχιστον μια φορά, όπως επεσήμανε. «Αλλά το Φλεβάρη του 2012 κάποιοι αποφάσισαν τη διάλυση εκείνου του ΠΑΣΟΚ και πήγαν σε λογικές μιας ηγεσίας που ακολούθησε πρακτικές ξένες προς τα πιστεύω μας», κατέληξε.
Σημειωτέον πως στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν πολιτικοί φίλοι του Θ.Σώκου, αυτοδιοικητικοί και άλλοι όπως ο δήμαρχος Θέρμου Θ.Πορφύρης.