Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Αποκριές και κούλουμα σε όλη την Ευρυτανία

Με χαμηλές θερμοκρασίες και βροχερό καιρό γιόρτασαν φέτος την Καθαρά Δευτέρα και τα παραδοσιακά Κούλουμα, οι Ευρυτάνες, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί το διήμερο της Αποκριάς.
Το Σάββατο 1 Μαρτίου, ξεκίνησαν οι αποκριάτικοι ρυθμοί στο Καρπενήσι με Face Painting και υπό τους ήχους της Picola Banda, όσοι βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου μπόρεσαν να βαφτούν αποκριάτικα.













Ανήμερα της Κυριακής της Αποκριάς πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι με τεράστια επιτυχία η εντυπωσιακή παρέλαση με τους καρναβαλιστές να κερδίζουν δίκαια το χειροκρότημα από την παρουσία τους και από τις πολλαπλές και επίκαιρες εμπνεύσεις τους.
Η αποκριάτικη παρέλαση ήταν μεγαλύτερη από ποτέ! Οι καρναβαλιστές, με πολλή φαντασία και δημιουργική διάθεση ξεκίνησαν από τη γέφυρα «Νεράιδα» και κατέληξαν στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου. Οι καλύτερες παρουσίες βραβεύτηκαν, ενώ μετά το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, στην ασφυκτικά γεμάτη κεντρική πλατεία της ευρυτανικής πρωτεύουσας, ξεκίνησε ένα μεγάλο υπαίθριο Πάρτυ με Live Μουσική με τους Baildsa. Βαλκανικοί ήχοι, τσιγγάνικες μελωδίες, punk αέρας σε μουσικές που δύσκολα κρατάς τα πόδια σου στο χώμα...
Οι Baildsa είναι μια Μπάντα μπαϊλντισμένων χωρικών και όχι αγανακτισμένων πολιτών. Αποτελούμενη από μέλη γεννημένα, ο-μορφωμένα και σπουδ(αι)αγμένα στη νότια βαλκανική, πιο συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας όπως και την προσαρτηθείσα στο ελληνικό κράτος το 1881, Θεσσαλία. Ω ένδοξα βουνά και κάμποι! Κάτοικοι των U.S.B. (United States of Balkans) εδώ και χρόνια, τεντώνοντας σύρματα, χτυπώντας δέρματα, φυσώντας σωλήνες, ξεφυσώντας μαύρα κουτιά και οργανώνοντας το χρόνο προσπαθούν να έρθουνε στα ίσια τους. Στα σύγκαλά τους! Ψυχολογικώς, αισθηματικώς, συναισθηματικώς τε και οικονομικώς (το τελευταίο να δεις επιτυχία). Ως ρομ-αλέοι αλιείς (καθάρματα sarkozyδες) σε φουρτουνιασμένη θάλασσα κι επειδή χαϊρι δεν είδαν από τον Αι-Νικόλα, προσπαθούν  να μικροδράσουν, αψηφώντας μικρά και μεγάλα κτήνη που επιζητούν επικυριαρχικά γη και ύδωρ, στέπες και τσέπες, βράχια και στομάχια, υφάλους και εγκεφάλους, deep δόντια. Σε συνεργασία με το ζωικό αντιβασίλειο, αποφεύγοντας τις γουρνοπατσές, κινούνται πρόσω ολοταχώς. Μαζί με μπαϊλντισμένα skaθάρια, punk reggaeς, balkan αρκούδες και gypsy φάλαινες είναι και περνάμε καλά! Γκράο...
Ζεστό κρασί, τσίπουρο και ντόπιοι μεζέδες συνόδευσαν τη μουσική, δίνοντας σε όλους μπόλικη ενέργεια για χορό και αποκριάτικο ξεφάντωμα.
Το βράδυ της Κυριακής ένα άλλο πάρτυ ξεκίνησε στα ψηλα. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου διοργανώθηκε ένα ξεχωριστό Νυχτερινό Ski και Αποκριάτικο Party και νυχτερινό Ski….στα ύψη!
Την επομένη, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Αθλητικό κέντρο για να γιορτάσει τα κούλουμα.
Ο πολιτιστικός σύλλογος με τους κουδουνάδες, τον γανωτή και το γαϊτανάκι διασκέδασε τους παραβρισκόμενους, οι οποίοι μπήκαν στη συνέχεια στο χορό, με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας.
Ο Σύλλογος Γυναικών ανέλαβε να σερβίρει στους δημότες και τους επισκέπτες τα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασε ο Συνεταιρισμός Γυναικών και οι εργαζόμενοι της Μαθητικής Εστίας. Ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος προσέφερε άφθονο κρασί και τσίπουρο.
Μια μαγική βραδιά προσέφερε σε όσους βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο συνεδριακό κέντρο Καρπενησίου ο Γιάννης Σπανός. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες βρέθηκε στην ευρυτανική πρωτεύουσα όπου και έδωσε μία ιδιαίτερη συναυλία, με τα μοναδικά τραγούδια του που όλοι μας έχουμε τραγουδήσει και αγαπήσει. Μαζί του ήταν οι ερμηνευτές και μουσικοί Πένυ Ξενάκη (φωνή), Κώστας Τζιαγκούλας (κιθάρα - φωνή) και Κοσμάς Κοκόλης (μπουζούκι- φωνή).
ΑΠΟΚΡΙΕΣ
ΣΕ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΚΡΕΝΤΗ
Ο Παραδοσιακός Βλάχικος Γάμος, αναπαραστάθηκε και φέτος στον Τριπόταμο. Για δεύτερη χρονιά ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων του χωριού ανέλαβε την διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε.
Η Κρέντη έδωσε το δικό της δυναμικό παρών παρά τη βροχή που έπεφτε από το πρωί της Κυριακής ασταμάτητα. Οι νέοι του Συλλόου Νέων ντύθηκαν και Όσον αφορά το Καρναβάλι της Κρέντης, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε καθώς το χωριό είχε βυθιστεί στο πένθος, όμως παρά το γεγονός αυτό το βράδυ διοργανώθηκε από τον δυναμικό Σύλλογο Νέων του χωριού ένα ξεχωριστό γιορτάσι στο Σχολείο που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΙ
ΣΤΗΝ ΤΣΟΥΚΑ
Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν, το Εκκλ. Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο Τσούκας, που είχε ως σκοπό την οικονομική ενίσχυση της τοπικής εκκλησίας, για την τοποθέτηση κλιματιστικού στον Ι.Ν. των Αγίων Κων/νου και Ελένης. Πριν της γιορτής, που έγινε την παραμονή της Τυρινής, ο εφημέριος του χωριού ευλόγησε την Βασιλόπιτα και η αντιδήμαρχος Αγράφων Βάσω Φεγγούλη μοίρασε παιχνίδια και τετράδια στα παιδιά του χωριού. Στην συνέχεια και παρουσία του Δημάρχου Αγράφων, Δημήτρη Τάτση, του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Ζαχαράκη, που προσέφερε την Βασιλόπιτα στους διοργανωτές, του πρώην Αντιδημάρχου Δημήτρη Βελαέτη, της Τ.Σ. Αγάπης Ίβρου και πολλών κατοίκων, ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.
ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΕ ΑΝΑΤ. ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ
Και ο Σύλλογος Γυναικών Δυτ. Φραγκίστας για ακόμη μια φορά γιόρτασε τα Κούλουμα, με τις Γυναίκες να μαγειρεύουν λαχταριστή φασολάδα και να μοιράζουν στους παρευρισκόμενους, λαγάνα, χαλβά και κρασί.
Για πρώτη φορά γιόρτασαν τα κούλουμα οι νέοι του χωριού στην Ανατολική Φραγκίστα. Οι γυναίκες του χωριού ετοίμασαν την παραδοσιακή φασολάδα, ενώ προσέφεραν στους χωριανούς διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, καθώς κρασί και τσίπουρο. Το τσουχτερό κρύο και οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν υτην προσέλευση του κόσμου, που αψηφώντας τη βροχή χόρευαν και απολάμβαναν τα’ αφθονα εδέσματα που προσφέρθηκαν δωρεάν.
Μπράβο στην προσπάθεια των παιδιών, που δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις πάντα με τη στήριξη των χωριανών για την ενότητα και την ανάδειξη και πάλι της Ανατολικής Φραγκίστας.