Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Κώστας Μπακογιάννης ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης της Πρεσβείας των ΗΠΑ για την 11η Σεπτεμβρίου

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011,η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα, πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης.Ο Δήμαρχος αφού ανέφερε και τους 49 Ελληνοαμερικάνους θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, παραλλήλισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική με την τρομοκρατία στην Ελλάδα και τόνισε-παρά τις σημαντικές και εγγενείς διαφορές τους- μια περίεργη ομοιότητα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται και τα δύο είδη τρομοκρατίας στην Ελλάδα: «με ηθικολογίες και θεωρίες συνομωσίας».
Εξέφρασε την πικρία του για την «ανοχή» της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην τρομοκρατία: «Ούτε θυμός, ούτε οργή, μόνο σιωπή και αδιαφορία» και κατέδειξε την περιορισμένη κοινωνική κινητοποίηση στη θέα μιας τρομοκρατικής ενέργειας.
Συνδέοντας την Ελληνική πραγματικότητα με την 11η Σεπτεμβρίου, παρομοίασε τη χώρα μας με ένα μικρό αεροπλάνο που συνεχίζει να πετάει, και οι αεροπειρατές να βρίσκονται μέσα σε αυτό, αφού τα ΜΜΕ δίνουν στους τρομοκράτες χώρο και χρόνο να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, καταληψίες στα πανεπιστήμια ζητούν την άμεση απελευθέρωση τους και το δικαστικό μας σύστημα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφυλακιστούν πριν από την ολοκλήρωση της ποινής τους, την ίδια στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επισκέπτεται τον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, για να ενημερωθεί για τις συνθήκες κράτησής του.
Κλείνοντας, τόνισε ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν αποτελεί μια Αμερικανική, Ευρωπαϊκή ή Ελληνική αξία. Είναι μια αξία της Δημοκρατίας, και ήρθε πια η στιγμή το Ελληνικό πολιτικό σύστημα να λάβει αυτό το μήνυμα.