Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας με τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Καρπενήσι 36100
Τηλ: 2237022459
mail:elme.eyr@gmail.com                                      Καρπενήσι 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι
H ΕΛΜΕ Ευρυτανίας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε νέους και παλιούς εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων μας. Θεωρούμε υποχρέωσή μας επίσης να συγχαρούμε τους νέους διευθυντές των σχολικών μονάδων του νομού, θυμίζοντάς τους παράλληλα ότι θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους  σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν γενικευμένο πόλεμο της κυβέρνησης κατά μαθητών-εκπαιδευτικών εργαζομένων.
Ένα περιβάλλον στο οποίο κανείς δεν πρέπει να σιωπά και κανείς δεν πρέπει να στρέφει αλλού το βλέμμα του όποια ιδιότητα και αν κατέχει.   Η ΕΛΜΕ και ο αιρετός ο οποίος την εκπροσώπησε στο ΠΥΣΔΕ  κρατήσαμε υπεύθυνη, διάφανη, δημοκρατική και αξιοπρεπή στάση στις κρίσεις των διευθυντών (καμιά συμμετοχή στη βαθμολογία μέσω συνέντευξης ).  Καταδείξαμε την αναξιοπιστία και την ανεπάρκεια της ίδιας της διαδικασίας-συνέντευξης που εξελίχθηκε σε παρωδία, αποδεικνύοντας και στους πιο καλόπιστους ότι η «αξιολόγηση» που μας επιφυλάσσουν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά  ένα αδειανό πουκάμισο.
Συνάδελφοι
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Η  χρονιά αρχίζει με το δόγμα «πρώτα ο μαθητής» ( δηλαδή πρώτα φθάνουν οι μαθητές, μετά οι εκπαιδευτικοί και μετά τα βιβλία...). Η Τρόικα του ΥΠΕΠΘ (Διαμαντοπούλου, Χριστοφιλοπούλου, Γεννηματά) πέτυχε το ιστορικά πρωτοφανές! Για πρώτη φορά μετά το 1946 (17/2/1946), τα σχολεία ανοίγουν χωρίς βιβλία! Μόνο το 20% των βιβλίων έχει ετοιμαστεί για το 50% των σχολείων. Η υπουργός Παιδείας, ως Άννα Μαρία Αντουανέτα, μας είπε “να βολευτούμε με DVD” και σημειώσεις. Φόρτωσε μάλιστα το λογαριασμό στις σχολικές επιτροπές που αγκομαχούν να ανταποκριθούν στις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μετά την δραματική μείωση των προϋπολογισμών τους κατά 50% τουλάχιστον !
2. Φέτος είχαμε μόλις 545 διορισμούς εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ 12.000 πέρσι και πάνω από 7.000 φέτος βγήκαν στη σύνταξη. Πρόκειται για την εφαρμογή του μνημονίου και του δόγματος ‘δέκα φεύγουν, ένας προσλαμβάνεται’. Οι μεταθέσεις μηδενίστηκαν, οι αποσπάσεις έγιναν καθυστερημένα κυριολεκτικά στο παρά 5΄ σκορπίζοντας οικογένειες στα πέρατα της επικράτειας, 400 σχολεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έκλεισαν, η χρηματοδότηση μηδενίστηκε, οι σχολικές επιτροπές (που υπάγονται πλέον στους δήμους) δεν έχουν χρήματα, η τεχνική εκπαίδευση παραπαίει. Αυτό είναι το φτηνό σχολείο του ΔΝΤ, της ΕΕ, του μνημονίου. 
3. Και στην οικονομική μας κατάσταση όμως οι εξελίξεις είναι δραματικές. Μετά τον 13ο και 14ο μισθό που κατακρεουργήθηκαν από το μνημόνιο, καθώς και τη σφαγή των επιδομάτων μας (εξωδιδακτικό, προετοιμασίας) κατά 22%, ήρθε ο β’ κύκλος των εισπρακτόρων. Έτσι από 1/7/2011 έχουμε :
•Μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης (-50 Ευρώ)
•Μείωση από 1/1/2011 και στο σύνολο των αποδοχών μας κατά 2% για την “ειδική εισφορά αλληλεγγύης” καθώς και επιπλέον εισφορά κατά 1% για τα ταμεία ΤΠΔΥ - ΜΤΠΥ (σύνολο 3% ή 47,6 Ευρώ κατά μέσο όρο)
•Παρακράτηση φόρου λόγω αλλαγής αφορολόγητου από τα 12000  στα 8000 Ευρώ (-50 Ευρώ)
•Μείωση του εφάπαξ  τουλάχιστον κατά 10%.
•Αύξηση Φ.Π.Α σε είδη πλατειάς κατανάλωσης από το 13% στο 23%
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την έλευση του νέου μισθολογίου (νέες μειώσεις ή καταργήσεις επιδομάτων, σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας, αξιολογήσεις, αυταρχισμός) τότε το τοπίο [εκτός από την καρατόμηση 4-5 μισθών το χρόνο] διαγράφεται ζοφερό.
Ως εκ τούτου έχουμε δύο επιλογές, πριν μας πετάξουν στο δρόμο , να βγούμε στους δρόμους. Τρίτη λύση δεν υπάρχει, δεν εφευρίσκεται. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να ηττηθεί αυτή η πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κάθε λογής πολιτικό εξαπτέρυγό της.
•Όταν η ανεργία σκαρφάλωσε στο 20%
•Όταν μισθοί-συντάξεις τσαλακώθηκαν και η τιμή της εργατικής δύναμης έχασε το 40%
•Όταν η υγεία-παιδεία-πρόνοια ιδιωτικοποιούνται
•Όταν οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται
•Όταν οι συγχωνεύσεις-συρρικνώσεις-καταργήσεις δημοσίων οργανισμών σημαίνουν ακόμα και καταστρατήγηση του συντάγματος με απολύσεις και άρση της μονιμότητας
•Όταν η δημόσια περιουσία εκποιείται όσο - όσο
•Όταν τα σύμφωνα πρώτης απασχόλησης έφθασαν το βασικό μισθό στα 500 Ευρώ
•Όταν η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και κατοικίας είναι μόνιμο φαινόμενο
•Όταν οι μετανάστες διώκονται και οι ντόπιοι αργοπεθαίνουν
•Όταν τα Πανεπιστήμια γίνονται «κολέγια» και το πτυχίο χαρτί χωρίς αντίκρισμα
•Όταν τέλος η χώρα κατάντησε σκουπίδι του ΔΝΤ, της ΕΕ , των τραπεζών και των αεριτζήδων
Όταν…όταν…όταν... Τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα!
Συνάδελφοι
Αν θέλουμε να είμαστε περήφανοι και αξιοπρεπείς. Αν θέλουμε να έχουμε σταθερή εργασία, δημόσια παιδεία και ένα μέλλον χωρίς “δανεικές θηλιές”, τότε πρέπει να οργανωθούμε, να ενωθούμε, και να πλαισιώσουμε μαζικά το πρωτοβάθμιο σωματείο μας. Η ΕΛΜΕ πρέπει να γίνει το μέσο για την ενεργοποίηση και την κοινωνική δράση όλων μας στον απομακρυσμένο και δύσκολο χώρο που ζούμε. Το σωματείο μας πρέπει να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής στην οργάνωση μας μέσα στην απίστευτη επίθεση που δέχεται η δημόσια Παιδεία, ο εργαζόμενος και εν τέλει η ίδια η κοινωνία. Η συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση πρέπει να πάρει το δρόμο της κοινωνικής συνδικαλιστικής και πολιτικής πάλης χωρίς χρονοτριβές.
Ο Πρόεδρος                                                       
Μαστροκώστας Κώστας                                            
Η  Γ. Γραμματέας 
Πανοπούλου Φωτεινή