Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

«Λουκέτο» σε τοπικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λόγω κρίσης...

Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο λειτουργικό τους κόστος  


Η κρίση που ταλανίζει τον οικονομικό βίο της χώρας δεν θα ήταν δυνατόν να μην αγγίξει και τα οικονομικά των κομμάτων και ειδικά των δύο μεγάλων, τα οποία είναι και τα πλέον πολυδάπανα.
Η οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών έχει αναγκάσει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία να προχωρήσουν «σιωπηλά» σε δραστικές περικοπές των λειτουργικών δαπανών των κομματικών τους οργανώσεων.

Στελέχη σε Ιπποκράτους και Συγγρού δεν κρύβουν πλέον ότι η κρίση έχει αφενός μειώσει σημαντικά την κρατική χρηματοδότηση αλλά κυρίως «έχει κλείσει την στρόφιγγα χρημάτων από τα πορτοφόλια των μελών και φίλων του κομμάτων».

Όσον αφορά μάλιστα την κρατική επιχορήγηση, τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη αναφέρουν πως η καταβολή των χρημάτων του προϋπολογισμού προς τα κομματικά ταμεία καταβάλλεται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών στις δομές των κομματικών οργανώσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες σοβαρό πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων των τραπεζικών δανείων που έχουν συνάψει.

Όσο για τα μέλη και τους φίλους των κομμάτων που άλλοτε κάλυπταν με τις συνδρομές τους ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων, σήμερα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος της Ιπποκράτους «τους κυνηγάμε με το τουφέκι μήπως και δώσουν έστω και ένα ευρώ».

Χαρακτηριστικό της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι το «πάγωμα» των όλων των σχεδιασμών καθώς ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ασχολείται πλέον αποκλειστικά με τις υποχρεώσεις του στο ΙΚΑ.

Δεν είναι λίγες πλέον οι νομαρχιακές οργανώσεις που χρωστούν ενοίκια και άλλες που βρίσκονται σε στάδιο μετεγκατάστασης αναζητώντας φθηνότερη στέγη. Είναι ενδεικτική η περίπτωση Νομαρχιακής στην Βόρειο Ελλάδα που κινδυνεύει με έξωση από τα γραφεία που στεγάζεται καθώς το κόμμα χρωστά στον ιδιοκτήτη περίπου 70.000 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι υπεύθυνοι της Ιπποκράτους επιλέγουν να προχωρούν στο κλείσιμο τοπικών γραφείων από το να βρίσκονται κάθε μήνα αντιμέτωποι με δεκάδες απλήρωτους λογαριασμούς σε ΔΕΗ και ΟΤΕ που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα.

Τρόπους περιστολής των λειτουργικών δαπανών αναζητά και η ΝΔ καθώς τα ταμεία του κόμματος αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα ενοικίων των εκατοντάδων Νομαρχιακών και Τοπικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα. Ήδη πολλές τοπικές οργανώσεις αναγκάζονται να κλείνουν τα γραφεία τους και κάποιες άλλες ενώ οι περισσότερες Νομαρχιακές αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις μιας και η οικονομική εξόρμηση που ξεκίνησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την άνοιξη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα φέρνοντας έτσι σε δεινή θέση τα ταμεία του κόμματος.

Στο επόμενο φύλλο μας μη χάσετε ρεπορτάζ για τις τοπικές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. της Ευρυτανίας