Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Και άλλο “ΧΑΡΑΤΣΙ” Έκτακτη εισφορά από 4 ευρώ ανά τ.μ. και στην πρώτη κατοικία

Περαιτέρω περικοπές κρατικών δαπανών.
Επιπλέον φόρος στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ. Κόβεται ακόμα ένας μισθός στους αιρετούς. Επιταχύνεται η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012


Μετά το τέλος του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανακοίνωσης νέων και πιο δραστικών μέτρων, με στόχο την είσπραξη της έκτης δόσης, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν στον αέρα.

Στόχος είναι η κάλυψη της μαύρης τρύπας των 1,7 δις ευρώ η οποία δεν μπορεί να πάρει αναβολή για το 2012.
Στο στόχαστρο βρίσκονται πλέον τα ακίνητα και η επιπλέον φορολόγησή τους. Το νέο χαράτσι αναμένεται να πληρώνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Τα νέα μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: "Ομόφωνη γνώμη στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη της τρόικας.
Η αναχώρηση της τρόικας ήταν απολύτως προγραμματισμένη και συμφωνημένη. Συνδέεται με την ανάγκη να επεξεργαστούμε προϋπολογισμό 2012 και δεν σταματήσαμε ποτέ να είμαστε σε επαφή με τον κ. Όλι Ρεν. Σήμερα, χθες, προχθές, κάθε μέρα. Δεν υπάρχει πρόβλημα συμφωνίας με την τρόικα.
Αλλα είναι αυτά που έχουν μεσολαβήσει. Όπως η στάση ορισμένων κρατών – μελών που έχουν σημαντικό ρόλο στην Ευρωζώνη. Όπως ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα σε τοπικές εκλογές… Όπως το Plan B, που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες.
Σε αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πρέπει να δώσουμε μια απάντηση. Πρέπει να στερήσουμε από όλους τα επιχειρήματα, να μην αποτελέσουμε πρόσχημα για αρνητικές εξελίξεις.
Έχουμε ύφεση πολύ μεγαλύτερη από ότι έχει προβλέψει και η τρόικα. Προκειμένου να πάρουμε ανάσα και μετά λόγου γνώσεως πήρε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο την απόφαση για πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεών μας και για το 2011 και για το 2012.
Δηλαδή, ο στόχος μας είναι για το 2011 έλλειμμα στο 17,1 δισ. ευρώ και για το 2012 14,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων. Στο ξέφωτο του πρωτογενών πλεονασμάτων θα βγούμε τον Μάρτιο του 2012. Κι αυτή θα είναι μια αποστομωτική απάντηση προς όλους.
Χρειαζόμαστε μια εθνική συλλογική προσπάθεια: να πάρουμε όλοι μαζί το βάρος για να πετύχουμε το στόχο μας. Χρειαζόμαστε κάτι που να είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό, που να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον φτωχό και να αποδώσει άμεσα και να μην εξαρτάται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Για το λόγο αυτό θα επιβληθεί τέλος στην ακίνητη περιουσία μεσοσταθμικά 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με διάρκεια δύο ετών".
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος φέτος το τέλος για τα ακίνητα θα επιβληθεί εφάπαξ άμεσα, ώστε ταμειακά να εμφανιστεί στα έσοδα έως το Φεβρουάριο. Για το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε δόσεις. Το ύψος του τέλους θα εξαρτηθεί από την περιοχή και την τιμή ζώνης, τη χρήση και άλλα κριτήρια, όπως την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ κλπ. θα κινείται μεταξύ 0,5 έως 10 ευρώ.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να επιταχυνθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Εως τις 3 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο στη Βουλή και θα ψηφιστεί έως το τέλος του Οκτωβρίου
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να περικοπεί ένας ολόκληρος μισθός από όλους τους αιρετούς: Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων.
Ακομη, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν συμβάλει επαρκώς στη δημοσιονομική προσπάθεια που έχουν κάνει τα χαμηλότερα κυρίως εισοδήματα. Θα καλέσουμε  τον εφοπλιστικό κόσμο για να εξετάσουμε πως θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Χρειαζόμαστε μια φυγή προς τα εμπρός και η φυγή αυτή είναι στο χέρι μας.
Για όλα αυτά έχει ενημερωθεί και από τον πρωθυπουργό και από εμένα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί χρειάζεται εθνική συστράτευση. Και ήταν εξαιρετικά υψηλό το επίπεδο της συνομιλίας με τον κ. Σαμαρά. Συμφωνήσαμε αργότερα μέσα στην ημέρα να μιλήσουμε ξανά για την επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού.