Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός ενιαίου μισθολογίου, δικαστικοί , ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ

Εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο οι δικαστικοί, οι ένστολοι,  οι γιατροί του ΕΣΥ και οι καθηγητές της ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ,ΤΕΙ) για τους  οποίους θα υπάρξουν αυτόνομα μισθολόγια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα ο κ. Σαχινίδης είπε:
«Το ενιαίο μισθολόγιο δεν περιλαμβάνει επί του παρόντος τα ειδικά μισθολόγια, αυτό είναι ξεκάθαρο το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Τα ειδικά μισθολόγια είναι τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Δικαστές, οι Γιατροί του ΕΣΥ, καθώς επίσης και οι καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ».
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι παραπάνω εργαζόμενοι εξαιρούνται ο κ. Σαχινίδης δήλωσε: «Υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα στα οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν εκ των πραγμάτων οι κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται στα υπόλοιπα επαγγέλματα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Το ενιαίο μισθολόγιο όπως ξέρετε, συνοδεύεται και από ένα βαθμολόγιο. Θα πάρουμε δηλαδή το βαθμολόγιο που θα αφορά το δημόσιο υπάλληλο και θα το βάλουμε στο στρατό και στην αστυνομία; Άρα εκ των πραγμάτων τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στο στρατό και στην αστυνομία δεν μπορούν να βρουν αντιστοίχιση στα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο γι' αυτό και είπαμε ότι θα το συζητήσουμε χωριστά».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός είπε ότι «θα υπάρξει παρέμβαση και σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δεν πρόκειται να αφήσουμε στην άκρη τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό το οποίο είχαμε αποτυπώσει όταν είχαμε παρουσιάσει τα στοιχεία των ΔΕΚΟ - μέσα από τα οποία πρόεκυπτε ότι κατά μέσον όρο ο ετήσιος μισθός είναι της τάξης των 45.000,00 € με 55.000,00 € - δεν πρόκειται να συνεχιστεί μετά την ψήφιση και την παρέμβαση που θα κάνουμε στα μισθολόγια όλων αυτών των φορέων».
Ο κ. Σαχινίδης αρνήθηκε ότι οι εργαζόμενοι στη Βουλή δεν είναι ειδικό μισθολόγιο, ενώ για τους εργαζόμενους  στα ΕΛΠΕ, είπε ότι «είναι η δεύτερη κατηγορία στην οποία αναφέρθηκα σε όλες εκείνες τις εταιρείες οι οποίες βρίσκονται εκτός κεντρικής Κυβέρνησης, αλλά εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ή σε εκείνες τις εταιρείες οι οποίες είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, είτε όχι, ορίζει τη διοίκησή τους το ελληνικό δημόσιο».
Για τα επιδόματα που ενσωματώνονται στο ενιαίο μισθολόγιο, ο υπουργός ανέφερε ότι μόνο ένα ποσοστό 20% - 23% από τα καταργούμενα επιδόματα θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό για τους πτυχιούχους πανεπιστημίων και ένα ποσοστό 17% για πτυχιούχους ΤΕΙ. Προσέθεσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους , η απώλεια από τα καταργούμενα επιδόματα για απόφοιτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα κυμαίνεται από 3% έως 5%.
Πάντως, οι αποδοχές προσωπικού στο πλαίσιο του Προϋπολογισμό 2012 θα υπολογισθούν με το ισχύον μισθολόγιο, σύμφωνα με  εγκύκλιο που απέστειλε ο αναπλ. υπουργός κ. Σαχινίδης, προς τους εποπτευόμενους φορείς που περιλαμβάνονται στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης.