Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή στα θρανία για 1893 Ευρυτανόπουλα!

Στα θρανία επέστρεψαν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 1.893 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα φοιτήσουν φέτος στα Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία της Ευρυτανίας.
Νωρίς το πρωί την περασμένη Δευτέρα ήχησε το πρώτο κουδούνι, σ’ όλα τα σχολεία του νομού και μαζί μ’ αυτό οι πρώτες φωνές και τα πρώτα γέλια για τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Ευρυτανική πρωτεύουσα (ΦΩΤΟ), έδωσε το παρών, η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του τόπου και φυσικά η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης.
Τα παιδιά, με χαμόγελα στα χείλη που πρόδιδαν τα συναισθήματα χαράς που βρέθηκαν ξανά όλα μαζί μετά από τόσο καιρό, άκουσαν τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Βασίλη Καραμπά, του Αντιδημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη, όσο και των εκπαιδευτικών και του Δ/ντη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέα Κασκαμπά.
Για πρώτη φορά, οι μαθητές μετά των αγιασμό δεν παρέλαβαν τα βιβλία τους, καθώς δεν είναι ακόμα έτοιμα, ενώ υπολογίζεται ότι τα πρώτα βιβλία θα έρθουν τέλη Οκτωβρίου.
Λιγότερα παιδιά στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία του δήμου Καρπενησίου σταδιακά αυξάνεται. Στον αντίποδα, τα σχολεία στα απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας ολοένα και ερημώνουν, ενώ πλήγμα έχει χαρακτηριστεί το γεγονός της κατάργησης των Ολοήμερων Σχολείων σε χωριά που έχουν ακόμη «ζωή».
Με λιγότερους λοιπόν μαθητές τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Συνολικά θα φοιτήσουν 913 μαθητές στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ του νομού Ευρυτανίας στο σχολικό έτος 2011-2012, σε σχέση με πέρυσι που φοίτησαν 981 μαθητές. Μικρή μείωση παρατηρείται και στα Δημοτικά Σχολεία, που μαζί με τα Νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν 980 παιδιά, έναντι 991 παιδιών που φοίτησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά.
Αναλυτικά φέτος θα φοιτήσουν σε όλα τα σχολεία του Νομού 1893 μαθητές εκ των οποίων 980 μαθητές στην Πρωτοβάθμια και 913 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Στα νηπιαγωγεία 219 λιλιπούτειοι φίλοι μας θα μάθουν τα πρώτα γραμματάκια τους, ενώ 761 είναι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων.
Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση 467 μαθητές θα φοιτήσουν στα Γυμνάσια, 315 στα Λύκεια, 118 στα ΕΠΑΛ, ενώ 13 στο Ε.Ε.Ε.Κ του Νομού μας.
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας ανακοινώνεται ότι οι επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ του Νομού, στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 δεν θα παραλάβουν φέτος Δελτίο Επιτυχίας για την εγγραφή τους στη σχολή που πέτυχαν.
Τα Δελτία Επιτυχίας έχουν σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας απευθείας στις γραμματείες των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι επιτυχόντες να απευθύνονται στα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ αποφοίτησής τους.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ
ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ 
Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς εύχομαι προς τους μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου να είναι δημιουργική.
Προς τους εκπαιδευτικούς: να είναι καλύτερη από την περσινή και με μεγάλο στομάχι.
Ακόμη αν το Υπουργείο Παιδείας καταλάβει ότι η μεγαλύτερη επένδυση σε ένα κράτος είναι η επένδυση στην Παιδεία, τότε και Παιδεία θα έχουμε, αλλά και κράτος νοικοκυρεμένο θα φτιάξουμε.

Με εκτίμηση
Λάμπρος Τσιτσάνης