Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τέλος στις συλλήψεις για χρήση ναρκωτικών

Νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Τη μη δίωξη του χρήστη, ανεξάρτητα από το αν βρεθούν στην κατοχή του σκληρές ναρκωτικές ουσίες εισηγήθηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.


Στην αποποινικοποίηση της κατοχής μικροποσοτήτων ναρκωτικών, αρκεί να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι χρήστης, προχωρά η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", το νομοσχέδιο, που έχει επεξεργαστεί η συσταθείσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προβλέπει τη μη δίωξη του χρήστη.
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλιώρη, μιλώντας στην εφημερίδα, σημειώνει ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αποποινικοποιείται ο χρήστης και η μικροπαραβατικότητα που τον συνοδεύει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο χρήστης δεν θα διώκεται ανεξαρτήτως αν έχει στην κατοχή του σκληρά ναρκωτικά, καθώς αυτό που θα μετράει θα είναι η ποσότητα και το αν ο ίδιος θα αποδεικνύει ότι τα έχει προς ιδία χρήση.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την επιτροπή, βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος εντός των επομένων ημερών θα κάνει ανακοινώσεις και θα το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Τέλος, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανακοίνωσε τη λειτουργία 17 νέων μονάδων μέσα στα νοσοκομεία για τη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών, με στόχο να πάψουν να δημιουργούνται πιάτσες τοξικομανών έξω από τα κέντρα απεξάρτησης.