Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ίδρυση Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας Δήμου Καρπενησίου

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου της 18ης Απριλίου 2011, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Κλεομένη Λάππα και λαμβάνοντας υπόψη της προτάσεις της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας, ψηφίστηκε το καταστατικό ίδρυσης του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας Δήμου Καρπενησίου.

Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη και ισχυροποίηση της αλληλεγγύης μεταξύ των δημοτών, η πρόβλεψη για πιθανή ανάγκη σε αίμα, αλλά και η πολύτιμη προσφορά ζωής στο κοινωνικό σύνολο, με την προσφορά αίματος.

Υπεύθυνος για την λειτουργία και διαχείριση της τράπεζας αίματος ορίζεται ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα υγείας, ο οποίος και θα διατηρεί Μητρώο αιμοδοτών και των δοσοληψιών του αίματος.

Το συμβούλιο του Συλλόγου είναι πενταμελές και αποτελείται από τα εξής μέλη:

-Τον Αντιδήμαρχο υπεύθυνο για θέματα υγείας

-Έναν (1) Σύμβουλο της αντιπολίτευσης.

-Τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας

-Έναν (1) υπάλληλο του Δήμου Καρπενησίου

(Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ποιότητας ζωής)

-Έναν (1) δημότη και συγκεκριμένα ένα (1) μέλος του συλλόγου “Συν στον Άνθρωπο” ως τον μοναδικό αμιγώς φιλανθρωπικού χαρακτήρα σύλλογο.

Οι δικαιούχοι είναι:

1)Οι αιμοδότες μέλη του συλλόγου καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους μέχρι Α΄Βαθμού συγγένειας δηλαδή σύζυγοι – παιδιά – γονείς.

2)Τα αδέλφια των μελών του συλλόγου με την προϋπόθεση σε εύλογο χρονικό διάστημα που θα οριστεί και όχι μεγαλύτερο του ένα (1) μήνα θα υποχρεούνται να αναπληρώσουν την συγκεκριμένη ποσότητα στην Τράπεζα Αίματος.

3)Οι μη αιμοδότες μέλη του συλλόγου που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να δώσουν αίμα για λόγους υγείας, γεγονός το οποίο θα πιστοποιείται με σχετικό έγγραφο από ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, αλλά θα μπορούν όμως για λογαριασμό τους να δώσουν άλλα μέλη της οικογενείας τους.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα και πάντα σε συνεννόηση με το προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, θα γίνονται ομαδικές λήψεις αίματος όχι λιγότερες των 10 μονάδων στον χώρο του Νοσοκομείου. Επίσης, θα μπορεί όποιο μέλος επιθυμεί να πηγαίνει στο Σταθμό Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Καρ/σίου να δίνει αίμα το οποίο θα χρεώνεται στην καρτέλα του για λογαριασμό του συλλόγου, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τον υπεύθυνο του συλλόγου για να ενημερώνονται και τα μητρώα του συλλόγου.

Για την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας, θα πρέπει το κάθε μέλος ή μέλος οικογένειας του να δίνει τουλάχιστον δύο φιάλες κάθε έτος.

Τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας Δήμου Καρπενησίου που θα έχουν ανάγκη και θα θέλουν να λάβουν αίμα, προσκομίζουν έγκαιρα βεβαίωση από τον αρμόδιο ιατρό του Νοσοκομείου για την συγκεκριμένη ποσότητα στον υπεύθυνο του συλλόγου, ο οποίος με έγκαιρη τηλεφωνική ενημέρωση για την εκάστοτε ανάγκη σε αίμα και ταυτόχρονα με ειδικό σημείωμα που θα χορηγείται, θα απευθύνεται στο Αρμόδιο τμήμα της Αιμοδοσίας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κλεομένης Λάππας δήλωσε:

Η Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής προχώρησε στη σύσταση του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Δήμου Καρπενησίου.

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια χειρονομία φροντίδας και αγάπης προς τον συνδημότη μας. Είναι μια πραγματική προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας, ένα δώρο ζωής, ένα ανεκτίμητο αγαθό. Μια μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει στο να σωθεί η ζωή ενός ή περισσοτέρων συνδημοτών μας. Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες να γίνουν μέτοχοι της προσπάθειας μας αυτής.