Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πυλώνας ανάπτυξης η λίμνη Κρεμαστών για τον Δήμο Αγράφων

Φωλιασμένη στην αγκαλιά του ορεινού όγκου των Αγράφων, είναι η λίμνη Κρεμαστών που σχηματίζεται από τα νερά τεσσάρων ποταμών και προσεγγίζεται εύκολα τόσο από το Καρπενήσι όσο και από το Αγρίνιο.  Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και δημιουργήθηκε το 1965. Η υδάτινη αγκαλιά της απλώνεται σε δύο νομούς: την Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία, τους ενώνει τόσο η εντυπωσιακή γέφυρα της Επισκοπής, όσο και η σπάνια από Τεχνική άποψης αντίστοιχη γέφυρα της Τατάρνας.

Η θέα της Λίμνης Κρεμαστών ή Λίμνη «Παύλου Μπακογιάννη» εντυπωσιάζει τους πάντες άλλοτε με την απεραντοσύνη της κι άλλοτε με το μακρόστενο σχήμα της, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα μικρά νησάκια που ξεπροβάλλουν δειλά από τα νερά της. Η λίμνη αυτή δημιουργήθηκε, όπως είπαμε, έπειτα από την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Φράγματος των Κρεμαστών, που οικοδομήθηκε από τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Φράγμα των Κρεμαστών θεωρείται ως το μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Ευρώπης, όγκου 7.800.000 κ.μ. και ύψους 155 μ.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αυτός ο κοιμούμενος τουριστικός γίγαντας για πάρα πολλούς, πρέπει να ξυπνήσει και να αξιοποιηθεί ανάλογα, συμπαρασύροντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξη όλη την περιοχή και κατ΄ επέκταση τον Δήμο Αγράφων. 
Μετά μάλιστα τα τελευταία ευχάριστα νέα, που προέκυψαν μετά την Επερώτηση του Βουλευτή Ευρυτανίας προς την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος, σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος χρήσης της επιφάνειας της Λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών από τη ΔΕΗ Α.Ε. και την απάντηση της κ. Τίνας Μπιρμπίλη, ότι η λίμνη είναι πλέον ελεύθερη σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, δημιουργούνται νέα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά όποιος θέλει να επενδύσει και να αναπτύξει οποιαδήποτε δραστηριότητα, όσον αφορά την επιφάνια, θα πρέπει να απευθύνεται στην Δ/νση Εκμετάλλευσης Υδατίνων Πόρων στην Περιφέρεια και στη συνέχεια η ΔΕΗ θα λέει το ναι, εφόσον τηρούνται οι ανάλογοι κανόνες.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, ο Ηλίας Καρανίκας, απαντώντας σε ερώτηση μας για το μείζον θέμα της Λίμνης, τόνισε ότι και άλλοι βουλευτές έκαναν προσπάθειες για την απελευθέρωση της λίμνης, για την εκμετάλλευση και για την αξιοποίηση της, χωρίς ωστόσο ποτέ να έχουμε αυτή την τόσο θετική εξέλιξη. Το όλο ζήτημα ξεκαθάρισε όπως μας είπε ο Βουλευτής Ευρυτανίας, μετά την συνάντηση που είχε προ καιρού με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρυσοχοϊδη, όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε τη Λαμία. Εκεί ο κ. Καρανίκας έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης της Λίμνης Κρεμαστών και ο κ. Χρυσοχοϊδης του είπε ότι τη Λίμνη Πλαστήρα, όταν ήταν Νομάρχης Καρδίτσας, την απελευθέρωσε μέσα σ’ ένα μήνα. Με βάση λοιπόν τα όσα πληροφορήθηκε για την περίπτωση της λίμνης Πλαστήρα, ο κ. Καρανίκας υπέβαλε την ερώτηση στην Υπουργό Περιβάλλοντος και πήρε την απάντηση ότι η ΔΕΗ, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην αξιοποίηση της λίμνης. Μάλιστα στην απάντηση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αν υπάρξει προθυμία από φορείς και ιδιοκτήτες που θέλουν να επενδύσουν και να αναπτύξουν οποιαδήποτε δραστηριότητα, όσον αφορά την επιφάνια, θα πρέπει να απευθυνθούν στην Δ/νση Εκμετάλλευσης Υδατίνων Πόρων στην Περιφέρεια και στη συνέχεια η ΔΕΗ θα πει το ναι, για οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον περιβάλλοντα χώρο.
Στην ερώτησή του ο κ. Καρανίκας, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του για την λίμνη Κρεμαστών, τόνισε στην Υπουργό ότι οι τοπικές κοινωνίες καρτερούν με αγωνία τις αποφάσεις εκείνες που θα τους βγάλουν από τα οικονομικά αδιέξοδα, που θα τους δώσουν μια κάποια ανάσα, που θα αποδείξουν ότι δίνονται στον τόπο τους κίνητρα για έργα πνοής ώστε να παραμείνουν σε αυτόν και να συνδράμουν και οι ίδιοι στην καλυτέρευση και την αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Και η αγωνία αυτή θα γίνει παραγωγική δύναμη μόνο μέσα από την αμεσότητα των δράσεων, εκεί όπου υπάρχουν ώριμες συνθήκες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίστοιχης αναπτυξιακής δράσης ο κ. Καρανίκας ανέφερε την Λίμνη Πλαστήρα, της οποίας η μέχρι σήμερα αξιοποίηση έχει αποδώσει στην περιοχή και τους κατοίκους της οφέλη ανυπολόγιστης αξίας.
Το μεγάλο ζητούμενο τώρα μετά από αυτή την εξέλιξη είναι αν θα προκύψει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής και από ποιον.
Ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας Δημοσθένης Τσιαμάκης που είχε ασχοληθεί και αυτός ιδιαίτερα με το ζήτημα, σε σχετική 60σέλιδη εισήγηση του στις 22/6/2006, στην επιτροπή περιφερειών της Βουλής με τίτλο "Η συμβολή των τεχνητών λιμνών στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιφερειών Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας" πρότεινε την δημιουργία ενιαίου φορέα αξιοποίησης της περιοχής ο οποίος στην πλειοψηφία του θα αποτελείται από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τη συμμετοχή τεχνοκρατών.
 master plan
Πιστεύουμε ότι ήλθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου και για την ουσιαστική αξιοποίηση αυτής της πανέμορφης λίμνης. Εδώ όμως θα χρειαστεί, ένα σοβαρό και μελετημένο master plan, που θα προβλέπει ανάπτυξη τουρισμού ήπιας μορφής με στόχο την καθιέρωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως μπορεί να είναι η διεξαγωγή αγώνων καγιακ, ράφτιγκ, η ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού αλλά και η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.
Ένα άλλο κομμάτι, που θα πρέπει να μπει στο στρατηγικό αυτό σχεδιασμό θα πρέπει να είναι η χρήση υδροπλάνων, αφού η σχετική υποδομή στον παραλίμνιο χώρο και η πραγματοποίηση διαδρομών με υδροπλάνο είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα. Όπως μάλιστα αναφέραμε σε προηγούμενο φύλλο μας για το ζήτημα αυτό, η λίμνη Κρεμαστών είναι από αυτές τις λίμνες που πληροί τις προϋποθέσεις και μπορεί να αδειοδοτηθεί για τον σκοπό αυτό.
Επίσης θα πρέπει να προβλεφθεί και ως κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό, που είναι για τον τόπο μας, ο Ιαματικός Τουρισμός, διότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές ανεκμετάλλευτες ιαματικές πηγές όπως, στο Νέο Αργύρη, στα Λεπιανά, τα υπάρχοντα Λουτρά Κρεμαστών, καθώς και άλλες περιοχές που είναι υπό έρευνα.
Στα ανωτέρω αν προστεθεί και η περιήγηση της λίμνης με σύγχρονα καραβάκια, τύπου ποταμόπλοιων, οι προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης για την περιοχή αυτή, είναι πάρα πολλές, καθότι όλες οι παραπάνω δράσεις τουρισμού θα δίνουν την δυνατότητα για επέκταση της τουριστικής περιόδου της Ευρυτανίας όλο τον χρόνο, στην πραγματικά αξιοζήλευτη περιοχή του Δήμου Αγράφων.
Θεωρούμε λοιπόν, επιτακτικό το γεγονός, η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγράφων, να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της λίμνης Κρεμαστών, καθότι με σωστή διαχείριση, ο μεγάλο αυτός τουριστικός γίγαντας, μπορεί να γίνει πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης, του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Αν αναλογιστούμε τι προσφέρει στον επισκέπτη η αντίστοιχη λίμνη Πλαστήρα που δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα με την μαγευτική λίμνη των Κρεμαστών αλλά και ποια είναι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους της περιοχής εκείνης, τότε μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η λίμνη Κρεμαστών, είναι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης και προοπτικής, που πρέπει ο Δήμος να την αρπάξει από τα μαλλιά. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες για την πατρίδα και τον τόπο μας, θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει έντονα τόσο τον ίδιο τον Δήμαρχο Αγράφων, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο σε επόμενες συνεδριάσεις του Οργάνου. Ο Δημήτρης Τάτσης, ως βαθύτατος γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ως έμπειρος τιμονιέρης τέτοιων περιπτώσεων, θεωρούμε σίγουρο ότι και το θέμα αυτό θα το διαχειριστεί υπεύθυνα και σοβαρά, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία.