Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Δέσμευση Λοβέρδου για Νοσοκομείο & Κέντρο Υγείας


Σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011) αναμένεται η υπουργική απόφαση, με τις οριστικές αποφάσεις του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου για το νέο Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ που κατήρτισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μέσα στην απόφαση αυτή δεν θα υπάρχουν τα ονόματα του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου και του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, αφού ο κ. Λοβέρδος την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε προφορικά στον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, ότι το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας δεν θα κλείσει και το Νοσοκομείο Καρπενησίου θα αναβαθμιστεί.

Ο κ. Καρανίκας την περασμένη Τετάρτη είχε συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο ο οποίος κατηγορηματικά δεσμεύτηκε απέναντί του, πως δεν πρόκειται να «πειράξει» ούτε το Νοσοκομείο, ούτε και το Κέντρο Υγείας, αλλά αντιθέτως θα τα αναβαθμίσει. Οι δυναμικές παρεμβάσεις του Ηλία Καρανίκα, φαίνεται πως έπιασαν τόπο και έτσι το μείζον αυτό θέμα για τον τόπο μας μάλλον θα έχει αίσιο τέλος, κάτι το οποίο ευχόμαστε όλοι.
Το θέμα του «λουκέτου» στο Κέντρο Υγείας, απασχόλησε και μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα, το ΕΘΝΟΣ, όπου στάθηκε στήριγμα στον αγώνα της εφημερίδας μας για να μη κλείσει το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας. Με άρθρο της η δημοσιογράφος κ. Ρόββα στο φύλλο της Παρασκευής 15 Ιουλίου του Έθνους, αναφέρεται στο Κέντρο Υγείας και στον κίνδυνο να κλείσει, φιλοξενώντας ταυτόχρονα και δηλώσεις του Προέδρου του χωριού, Θύμιο Κολοκύθα που πριν καιρό αντίστοιχες είχε κάνει και στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ.
Το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι μετά την παρέμβαση του Ηλία Καρανίκα και τη δέσμευση Λοβέρδου όλα βαίνουν καλώς και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη δημοσίευση της Υπουργικής απόφασης έτσι ώστε να επικρατήσει ηρεμία στους κατοίκους του τόπου μας και κυρίως σε αυτούς της Κεντροδυτικής Ευρυτανίας, οι οποίοι θα βρίσκονταν σε πολλή δύσκολη κατάσταση αν έκλεινε το Κ.Υ. Φραγκίστας.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ
ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Κινδυνεύουν να μείνουν
χωρίς Κέντρο Υγείας
Χιλιομετρικό Γολγοθά θα κάνουν οι ασθενείς, αν μπει "λουκέτο" στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας

Το Κέντρο Υγείας της Δυτικής Φραγκίστας του νομού Ευρυτανίας
Χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες κάτοικοι του Νομού Ευρυτανίας μετά την απόφαση του υπουργείου να κλείσει το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, που εξυπηρετεί σχεδόν τον μισό πληθυσμό του νομού. Η τοπική κοινωνία ζητεί επανεξέταση της απόφασης. Όπως εξηγεί ο κ. Ευθύμιος Κολοκύθας, πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος της Δυτικής Φραγκίστας, σε περίπτωση που η απόφαση υλοποιηθεί, οι ασθενείς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με χιλιομετρικό Γολγοθά, αφού μοναδική επιλογή τους θα είναι πλέον το Νοσοκομείο Καρπενησίου, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για ανθρώπινες ζωές.
"Σήμερα για να φτάσει το ασθενοφόρο από τα όρια του νομού στο Νοσοκομείο Καρπενησίου χρειάζονται 5 ώρες. Εάν και εφόσον καταργηθεί το Κέντρο Υγείας, θα απαιτείται επιπλέον1,5 ώρα, αφού το ασθενοφόρο θα πρέπει να φεύγει από το Καρπενήσι και να επιστρέφει σε αυτό", λέει ο κ. Κολοκύθας. "Το Κέντρο εξυπηρετεί περίπου 12.000 ανθρώπους, αριθμός που αυξάνεται τους τουριστικούς μήνες από την ύπαρξη παραθεριστών. Σε περίπτωση που διακοπεί η λειτουργία του, η Ευρυτανία θα είναι ο πρώτος και μοναδικός νομός χωρίς Κέντρο Υγείας".
Συμπαράσταση
Οι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν τη συμπαράσταση των αρμοδίων από τη νομαρχία και έχουν αποσπάσει ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά του "λουκέτου", επισημαίνουν ότι το κόστος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας θα παραμείνει ίδιο και σε περίπτωση κατάργησής του, αφού το προσωπικό που το στελεχώνει θα μετατεθεί, ενώ τα λειτουργικά έξοδα απλώς θα μετακυλιστούν στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ