Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Δεσμεύσεις για το μέλλον του νοσοκομείου Καρπενησίου στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τομέα της υγείας


Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη
για τη Δημοκρατική Συμμαχία


Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το μέλλον του νοσοκομείου Καρπενησίου κατέθεσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο, ζητώντας του μάλιστα να εξασφαλίσει την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Καρπενήσι και γενικότερα στο νομό Ευρυτανίας.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας, το Νοσοκομείο Καρπενησίου συνενώνεται διοικητικά με το Νοσοκομείο Λαμίας, ενώ τοπικά θα διοικείται από έναν αναπληρωτή διοικητή». Επιπλέον, καταγράφει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται στο νοσοκομείο Καρπενησίου περικοπές προσωπικού» και πως «συγκεκριμένα, θα μειωθεί το προσωπικό κατά τρεις ιατρούς, έναν στο χειρουργικό τμήμα, δηλαδή από 7 σε 6, έναν στο ορθοπαιδικό, δηλαδή από 6 σε 5 και έναν παιδίατρος, από 3 σε 2. Στο παθολογικό παραμένουν 6 γιατροί, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν η μείωση αφορά εκπαιδευόμενους ή όχι γιατρούς. Ταυτόχρονα -και παρόλο που το Νοσοκομείο Καρπενησίου προχωρά στην επέκταση των κτιριακών του εγκαταστάσεων- το υπουργείο μειώνει παραδόξως τις κλίνες του από 59 σε 50».

Σημειώνει δε ότι «οι γιατροί του Νοσοκομείου Καρπενησίου αντιδρούν στη νέα διοικητική δομή, στις περικοπές σε γιατρούς και τη μείωση των κλινών, που σημαίνει λιγότερο προσωπικό, ακόμη και λιγότερη χρηματοδότηση στην ήδη μείωση των προϋπολογισμών του νοσοκομείου» και υπενθυμίζει πως «οι γιατροί ζητούν το αυτοδιοίκητο του νοσοκομείου, εκθέτοντας μια σειρά αντικειμενικών παραμέτρων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τον Υπουργό Υγείας «ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός του Υπουργείου σχετικά με το νοσοκομείο Καρπενησίου» και ζητά ενημέρωση σχετικά με το «ποια ακριβώς θα είναι η νέα διοικητική του δομή, τι θα γίνει με το προσωπικό και τις κλίνες, αλλά και με την επέκταση και αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων». Ερωτά επίσης εάν εξετάζεται το αίτημα των ιατρών να έχει το νοσοκομείο «αυτοδιοίκητο», καθώς και «με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Καρπενήσι και γενικότερα στο νομό Ευρυτανίας».